23.8.05

(0) Comments

Nieuws lezen onderweg met Avantgo en Mobipocket

Annet Smith

, ,


Om bij te blijven wat betreft het laatste nieuws gebruik ik mijn Qtek S100. Daarop zet ik allerlei RSS-feeds en websites die ik vervolgens van en naar mijn werk in de bus en trein doorlees (en soms ga ik er 's avonds in bed gewoon mee verder). Om dit allemaal mogelijk te maken gebruik ik 2 gratis hulpmiddelen: Avantgo en Mobipocket. De laatste gebruik ik al jaren en deze bevalt me nog altijd het beste. Ik wil even kort uitleggen hoe een en ander werkt.

Als je je Pocket PC of Smartphone aan je pc hangt zal informatie als je agenda, taken, mail en contactpersonen automatisch worden gesynchroniseerd met Active Sync. Als je Avantgo of Mobipocket hebt draaien gebeurt er hetzelfde, de meest recente versies van websites en "enews" worden op je Pocket PC/ Smartphone gezet. Je hoeft er dus niks voor te doen en hebt meteen het laatste nieuws bij je.

Mobipocket is gratis te downloaden van www.mobipocket.com en is geschikt voor allerlei gadgets zoals Smartphones, Pocket PC's, Palm PC's enz. Ik heb nu versie 4.9 voor Pocket PC op mijn Qtek staan. Je kunt via dit programma allerlei al voorgekauwde websites met nieuws kiezen, meestal in het engels, maar ook nederlandstalig of in andere talen. Deze "enews" kanalen staan dan in Mobipocket op je scherm en je kunt ze daarmee gemakkelijk doorlezen, inclusief de plaatjes. Omdat ik niet alle aangeboden kanalen even interessant vond heb ik naast Mobipocket het programma Enews Creator van dezelfde makers gekocht. Tegenwoordig heet dit programma Mobipocket Creator, versie 4.0 en hij kost $29,95 (en ik zie net dat deze weer veel meer kan dan mijn oudere versie, dus daar ga ik nog eens induiken). Met dit programma kan je van elke willekeurige website of RSS-feed een enews kanaal maken dat je dan weer in Mobipocket kunt lezen. Zo heb ik bijvoorbeeld een kanaal gemaakt met allerlei cartoons (van www.ucomics.com). Je kunt er ook eigengemaakte ebooks mee maken, dus een eigen Word-document omzetten naar ebook formaat, compleet met voorkant, plaatjes en hoofdstukindeling. Ik heb beide programma's altijd erg handig in het gebruik gevonden en kan het iedereen aanraden!

Avantgo is ingebakken in mijn versie van Active Sync, maar ik weet niet of dat bij alle versies erbij zit. Het hangt ook af of je firewall het toelaat dat je Avantgo aanroept. Als je dit programma (of eigenlijk is het meer een webservice) wilt gebruiken moet je het eenmalig activeren als je Pocket PC/ Smartphone aan je pc hangt (via www.avantgo.com). Wanneer je Avantgo-sites wilt lezen open je de Internet Explorer op je apparaat en heb je de hele pagina van de site op je scherm. Het betekent vaak wel wat heen en weer schuiven, want een standaard site is natuurlijk wel erg groot voor zo'n klein schermpje. Je kunt op de Avantgo site nog eigen sites toevoegen, maar er is een limiet van 2MB voor de gratis service en ik ben niet van plan te gaan betalen, want Mobipocket voldoet eigenlijk al voldoende.

Ik heb goede ervaringen met beide programma's en kan ze iedereen die op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws op zijn/ haar favoriete sites aanraden.
Bookmark and Share
0 Responses to "Nieuws lezen onderweg met Avantgo en Mobipocket"

Een reactie posten