23.8.05

(3) Comments

Pastafarianism en het Flying Spaghetti Monster

Annet Smith


Ik lees de laatste dagen veel over het Flying Spaghetti Monster (FSM) op Boing Boing, een godheid die is ontstaan als een reactie op een stroming in de VS die Intelligent Design heet (zie Wikipedia artikel hierover). In het kort komt dat erop neer dat sommige wetenschappers denken aan te kunnen tonen dat sommige zaken door een intelligent wezen moeten zijn geschapen en dat er niet altijd sprake is van evolutie. In de VS heeft de State Board for Education in Kansas besloten om deze overtuiging naast die van de evolutietheorie op scholen te onderwijzen. Als protest hiertegen is het geloof Pastafarianism in het leven geroepen, een nep-religie die het Flying Spaghetti Monster als godheid vereert. De oprichter heet Bobby Henderson en zijn brief aan de State Board for Education en allerlei zaken rondom het nieuwe "geloof" staan op zijn site.
Ik vind het een merkwaardige ontwikkeling waar een heleboel mensen kennelijk iets over willen zeggen, want ik kom er allerlei artikelen over tegen. Ook is er al allerlei merchandising rondom dit fenomeen aan het ontstaan zoals t-shirts, bekers en stickers. Een cult die waarschijnlijk van tijdelijke aard is, maar wel aardig bedacht.
Bookmark and Share
3 Responses to "Pastafarianism en het Flying Spaghetti Monster"
Anoniem said :
dinsdag, 27 maart, 2007
nep-religie? net zo mogelijk als alle andere religies hoor ;)
Kasper said :
dinsdag, 07 augustus, 2007
Ik hoop dat deze beweging een alsmaar groeiende groep volgelingen krijgt! Deze religie is net zo (on)waar als alle andere religies.
Hail FSM!
Ronald Boot said :
maandag, 14 juli, 2008
Echt een verademing als een ellenlange en serieuze discussie als deze eens op zo'n luchtige wijze wordt aangepakt.

Oke hier spreekt dan wel een echte atheist maar eenieder mag van mij doen en laten wat hem/haar goed dunkt. Maar als je dan bijvoorbeeld op deze pagina van de officiele website ziet wat een reacties de tegenstanders geven dan ga ik me afvragen wie er nu eigenlijk echt "christelijk" bezig is.

En de 10 geboden in de vorm van "De acht Liever-nieten" zijn werkelijk hilarisch te noemen. Klik hier en oordeel zelf ...

Een reactie posten