24.9.05

(0) Comments

Edublogs

Annet Smith

Dat ik niet de enige persoon met een onderwijsachtergrond ben die is gaan bloggen was me natuurlijk al wel duidelijk, maar dat er zoveel collega's met een eigen blog te vinden zijn wist ik niet. Ik kwam via de Vives op Edublogs. nl waarop een overzicht staat van alle bloggende onderwijsmensen en dat blijken er dus aardig wat te zijn.
De site geeft de volgende uitleg over Edublogs:

"Edublogs.nl stelt zich voor als een "Community of Practice voor edubloggers"

Wat is dat?
Een Community of Practice (CoP) is een groep mensen, (in organisaties), met een gemeenschappelijk interesse in een onderwerp of probleem, die samenwerken, ideeën uitwisselen, oplossingen bedenken en innoveren. (vrij naar Wikipedia)

Een CoP voor edubloggers
Een groep NL-edubloggers die samenwerken, ideeën uitwisselen, oplossingen bedenken en innoveren, rond ICT in het onderwijs. Een NL-Edublogger is een persoon (of een groep personen) die in het Nederlands een onderwijsgerelateerde weblog bijhoudt.

Dit betekent niet dat er uitsluitend onderwijsgerelateerde onderwerpen aan bod mogen komen, de inschatting of iemand zichzelf een edublogger vindt is een persoonlijke keuze van de weblogger."

Ik ben ook een edublogger heb ik bij deze besloten!

Ik kwam hier onder andere een stuk tegen over Sharepoint, iets waar we bij ons op school ook mee aan de slag gaan en waar binnenkort de eerste ervaringen met klassen zullen worden opgedaan. Op de gevonden pagina wordt geprobeerd Sharepoint met Wiki's te vergelijken, maar dat is natuurlijk appels met peren vergelijken, zoals ook op de pagina al te lezen is.
Ik zal nog eens door de verschillende weblogs die op deze site genoemd worden browsen om te kijken of er nog iets bijzit waar ik wat aan heb. Computers in de klas lijkt me aardig, maar ik zie ook vrij veel blogs over het basisonderwijs en daar heb ik niet zoveel aan. Wel grappig om te lezen als ik echt niks anders te doen heb, maar daar is voorlopig weinig kans op.
Een interessante pagina over het gebruik van Weblogs in het hoger onderwijs kwam ik hier tegen. Ik kan me voorstellen dat het onder studenten zeker kan aanslaan als je ze in het kader van hun opleiding een weblog laat bijhouden. Er zijn ook verschillende edublogs te vinden die worden bijgehouden door afstuderende of promoverende studenten. Voor mijn leerlingen op Niveau 1 in het beroepsonderwijs zie ik niet meteen een toepassing, maar interessant is het wel.
Bookmark and Share
0 Responses to "Edublogs"

Een reactie posten