27.11.05

(0) Comments

De les begint. Mobieltjes aan!

Annet Smith

, ,

Via de weblog van Pierre Gorissen kwam ik terecht bij het pdf-bestand met de titel De les begint. Mobieltjes aan! Meteen viel mijn oog op de quote op de eerste pagina, van Malcolm S. Forbes: "Education's purpose is to replace an empty mind with an open one."
Het stuk is geschreven door Dr. Piet Kommers van de Fontys Hogescholen en is een oratie die hij hield in oktober van dit jaar.
Pierre Gorissen zegt er dit over: "Centraal in Piet zijn verhaal staat de verschuiving van de zichtbare computer (op het bureau) via mobiel device (is wat anders dan een laptop, want daar moet je mee gaan zitten) naar onzichtbare computer (die onderdeel van ons lichaam uitmaakt). En ik zie daar wel wat in. Mits natuurlijk de huidige problemen van het kleine formaat overwonnen worden. Het typen op een PDA gaat niet (tenzij je er een toetsenbord aan koppelt en dan is het niet mobiel meer), afmetingen van een beeldschermpje zijn nu nog wel een beperking, batterijduur idem etc."

Hier kan ik me helemaal bij aansluiten. Ik zie zeker kansen voor het gebruik van mobiele aparatuur in de klas, maar daar zitten nu nog veel haken en ogen aan. Toch ben je met een klas veel flexibeler wanneer je niet meer perse een computerlokaal nodig hebt om tijdens je lessen toch gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld internet of een tekstverwerker. Met een draadloos netwerk in de sschool kom je een heel eind.

Het pdf-document is 40 pagina's groot en daar heb ik dus wel even wat tijd voor nodig om dat allemaal door te laten dringen, maar interessant is het zeker. Er zit veel toekomstmuziek in, maar alles wat ik tot nu toe heb gelezen is uitvoerbaar, want de techniek is er al. Men gaat er op de lerarenopleiding van Fontys mee aan de slag, ook een prima idee, aangezien er vaak te horen valt dat de nieuw opgeleide docenten zo weinig met ict doen in hun opleiding. Zaak is wel de docent in dit verhaal niet te vergeten en vooral ook de didactische aspecten van het gebruik van deze mobiele middelen te bekijken. Het moet natuurlijk niet een les worden waarbij iedereen in zijn eigen wereldje op zijn kleine schermpje zit te kijken, daar hebben we nu al teveel lessen van...
Bookmark and Share
0 Responses to "De les begint. Mobieltjes aan!"

Een reactie posten