4.12.05

(0) Comments

Nog meer Educa goodies

Annet Smith

, ,


Ik heb veel te veel leuke en inspirerende zaken gezien en gehoord tijdens Educa in Berlijn de afgelopen dagen om het hier allemaal kwijt te kunnen, maar naar een paar leuke initiatieven wil ik hier nog even verwijzen.
Tijdens een sessie over het gebruik van Games in het onderwijs (iets waar ik veel potentie in zie, maar nog onvoldoende voorbeelden van had gezien) waren er enkele leuke zaken te zien voor voortgezet en hoger onderwijs. Zo presenteerde Aaldrik Sillius samen met Jos vd Werf van de Universiteit van Groningen een prachtige simulatie (Gimmics) die gebruikt wordt bij de apothekersopleiding. Het is een soort spel waarbij studenten een apotheek moeten runnen en te maken krijgen met allerlei zaken die ze normaal ook moeten oplossen, zoals recepten verwerken, leveranciers benaderen en problemen bij patienten oplossen. Meer over hun simulatie en hun ideeen staat hier.
Een ander leuk initiatief tijdens deze Games-lezing (die overigens bomvol was) kwam uit Hongarije van Daniel Molnar. Hij beschreef een project met de naam Professor X (pdf), waarbij leerlingen in het voortgezet onderwijs in de rol van een geheim agent kropen en aan de hand van een wekelijks filmpje een puzzel moesten oplossen om tot een profiel van een persoon te komen. Ze werkten samen door zaken op te slaan in Wiki's, iets waar ik ook nog eens wat mee wil doen in mijn lessen. Hij noemde in dit verband Tikiwiki, waar ik nog nooit van gehoord had, maar wat een prima tool lijkt te zijn om het samenwerkend leren te bevorderen. Een ander project dat hij beschreef was Filmez (pdf), een project voor 14-19 jarigen die filmverhalen moesten insturen via sms, om vervolgens een verhaal te schrijven, stukjes film te bewerken, een filmteam samen te stellen, een trailer te maken en deze tenslotte te presenteren voor een professionele jury.
In een volgende post zal ik proberen nog enkele interessante sessies te beschrijven.
Bookmark and Share
0 Responses to "Nog meer Educa goodies"

Een reactie posten