21.1.06

(0) Comments

Innovative Teachers.nl

Annet Smith


Gisteren viel weer de laatste Vives in de bus en er zat dit keer het webboekje voor 2006 bij. Elk jaar verschijnt zo'n boekje, met daarin een grote hoeveelheid handige links voor het onderwijs. Dit geldt voor allerlei vakken in BO en VO, maar er staan ook algemene links met onderwijs gerelateerde content in. Ik heb er eentje uitgehaald die ik nog niet kende.
Innovative teachers.nl is een community die wordt ondersteund door Microsoft en dat zie je meteen aan de gelikte uitstraling en plaatjes. Ik kende de site nog niet en heb eerst de nederlandstalige rondleiding bekeken die de prachtigste dingen belooft. Zo kun je er lesmateriaal vinden, heb je toegang tot online cursussen, krijg je een eigen Mysite (Sharepoint) waar je spullen en links kunt opbergen en is er een forum om met collega's van over de hele wereld van gedachte te wisselen. Dus aanmelden maar.
De mail met de boodschap dat ik kon inloggen was in heel korte tijd binnen. Toen ik dat gedaan had viel mijn oog meteen op de eerste pagina op de volgende tekst:
" Een van de pijlers van het Partners in Learning programma van Microsoft is het netwerk van Innovatieve Leraren. Door lid te worden van dit netwerk leveren leraren in het primair en voortgezet onderwijs een bijdrage aan het gebruik van ICT in het onderwijs."
Ik voelde me meteen een beetje gepasseerd, want waar moet ik dan, als leraar in het MBO, terecht? Toch maar even verder gebladerd.
Ik kon uit vier mogelijke stappen kiezen: de community pagina bezoeken, Virtual Classroom Tours bekijken (gratis lesmateriaal), ondersteuning bij partners zoeken en aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken. Aangezien ik toch Hollander ben ging ik eerst eens kijken wat er gratis zoal te halen valt, dus op naar de Virual Classrooms. Opvallend is de Sharepoint look and feel van de hele site en de mogelijheid om bijvoorbeeld links naar de pagina aan je eigen site (Mysite, die ik overigens nergens terug heb kunnen vinden) toe te voegen. Er zijn helaas niet meer dan 5 lesplannen te zien, allemaal in het Nederlands en voor zover ik kon nagaan inderdaad gericht op BO en VO. Verder bladerend in dit onderdeel kom ik nog maar liefst 2 andere lesplannen tegen, die ook nog eens allemaal door dezelfde man geplaatst zijn, dus de oogst is wel erg mager. Zou er nog maar 1 lid zijn? Dan ben ik nummer 2!
Teleurgesteld besluit ik dan maar aan mijn persoonlijke ontwikkeling te gaan werken. De materialen die er beloofd worden hebben allen betrekking op professionalisering rondom het gebruik van ICT in het onderwijs, dus daar kan ik wel wat mee. Er staan 9 artikelen op waarvan ik de oratie van Kommers (De les begint, mobieltjes aan!, PDF) in ieder geval ken. Enkele artikelen komen uit Trouw en er staat nog een handleiding op over het werken met Learning Gateway van Microsoft, die toch wel een heel groot aandeel aan de site heeft en natuurlijk hun eigen spullen willen verkopen. Onder de knop Training vind ik een aantal online cursussen voor Microsoft pakketten als Office en Windows en de knop Onderzoek leidt naar enkele interessante onderzoeksresultaten rondom ict in het onderwijs. Misschien kijk ik hier nog eens terug, maar ook nu bekruipt me het gevoel dat ik een van de weinige leden ben. Zou ik op het Forum nog mensen tegenkomen? In het Forum zie ik dat alle 6 discussieonderdelen op 21-12-2005 zijn aangemaakt en dat er nog niet op gereageerd is. Opnieuw niks te halen dus.
Ik denk dat deze site of nog in een heel pril stadium zit, of onvoldoende bekend is bij mensen. Het zou zeker interessant kunnen worden wanneer er actieve leden bijkomen die de boel verlevendigen en spullen plaatsen, maar op dit moment valt er nog weinig te halen. Ik denk eigenlijk niet dat een dergelijke community-site naast Kennisnet wel van de grond zal komen, want iedereen die een beetje actief is op het gebied van ICT in het onderwijs kan daar zijn ei wel kwijt. Ik kijk over een half jaartje wel eens weer, misschien is Innovative Teachers dan wel de moeite waard.
Bookmark and Share
0 Responses to "Innovative Teachers.nl"

Een reactie posten