26.1.06

(0) Comments

MBO Centraal

Annet Smith


Afgelopen dinsdag was ik op de MBOCentraal dag (ik heb er hier al eerder over geblogd) in het Beatrix gebouw in Utrecht. Deze dag was een grote reclamebijeenkomst van de educatieve uitgeverijen die hun nieuwste materiaal voor het competentiegericht onderwijs presenteerden. De opkomst was behoorlijk, maar dat krijg je al gauw wanneer alles gratis is. Allerlei uitgevers waren vertegenwoordigd zodat een groot deel van het MBO aan zijn trekken kon komen. Tijdens de dag kon je ook nog intekenen voor een tweetal prijsvragen waarbij een iPod gewonnen kon worden, dus ik verwacht binnenkort de prijs in de bus. :-)
De opening werd verzorgd door Peter Blange (zie de erg vage foto hiernaast), oud volleybal international en volgens de aankondiging coach van het nationale volleybalteam. Dat mocht ie willen en hij zette meteen even de fout recht. Hij beschreef zijn ervaringen met verschillende coaches en hun verschillende stijlen. De ene die duidelijk de regels vastlegde en veel eiste, de ander die de verantwoordelijkheid meer bij de spelers legde en ze "volwassener" benaderde. Een aardige vergelijking is natuurlijk dan te maken met de onderwijswereld waar we ook steeds meer als coach gaan optreden. Hij refereerde nog aan een onderzoek in de sportwereld (waar ik heel lang naar gegoogled heb, maar niet heb kunnen vinden) waarbij aan spelers werd gevraagd wat volgens hun de belangrijkste eigenschappen van een goede coach zijn. Van zijn top 5 noem ik nummer 1 en 2: visie en vertrouwen, twee belangrijke kwaliteiten die mij in ieder geval erg aanspreken. Wanneer je aan je cursisten duidelijk kunt maken wat je visie is en waar je naartoe wilt, zullen ze je volgen op het moment dat er een basis van wederzijds vertrouwen is.
Tijdens de presentatierondes heb ik tweemaal een Schonenvaart bijeenkomst (van Edu'Actief) bezocht, aangezien we daar bij onze detailhandel opleiding waarschijnlijk iets mee willen. Hoe meer ervaringen en informatie je tot je neemt des te beter. Interessant is de samenwerking die Schonenvaart heeft met uitgeverij Malmberg voor de talenkant van het geheel. Hun "Taalblokken" gaven tijdens de presentatie wat technische problemen (de java scripts werden in de browser geweigerd), maar desalniettemin lijkt het een aardige aanvulling op de methode van Edu'Actief. Interessant is ook de samenwerking die ze zijn aangegaan met Examn (PDF), een uitgebreid digitaal hulpmiddel voor het inrichten en begeleiden van individuele leerprocessen. Dit brengt natuurlijk wel meteen weer veel extra werk en scholing met zich mee bij de invoering van Schonenvaart, want ik zie mijn collega's dit nog niet meteen omarmen.
Een andere interessante presentatie was die rondom burgerschapscompetenties van Thieme Meulenhoff. Zij zijn bezig een webbased methode hiervoor op te zetten met de naam Spring. In februari staat een demo gepland dus die hou ik in de gaten.
De afsluiting van de dag werd voor een handjevol mensen gedaan door Boom Chicago. Een leuk half uurtje met enkele sketches die duidelijk maakten waar de Lama's hun ideeen vandaan hebben.
Bookmark and Share
0 Responses to "MBO Centraal"

Een reactie posten