21.1.06

(0) Comments

Smartboard

Annet Smith

, ,


Een Smartboard is iets waar ik 4 jaar geleden op een conferentie in Minneapolis al verlekkerd naar zat te kijken. Een interactief schoolbord waar je op kunt klikken, slepen en schrijven is toch wat iedere ict-geinteresseerde docent zou willen hebben. Zo kun je websites op het bord projecteren en erdoorheen bladeren, aantekeningen rechtstreeks naar een pc sturen en opslaan en allerlei handelingen doen die je normaal met een touchscreen ook kunt doen. Langzaamaan zie je ze nu in de Nederlandse scholen binnenkomen, al is het mondjesmaat. Ik weet dat er bij ons op school ook smartboards zijn, maar helaas niet binnen mijn bereik omdat ze of op een andere locatie staan of door een andere unit zijn aangeschaft (en dan mag ik er niet aankomen).
Enkele bedrijven in Nederland leveren mooie spullen op dit gebied. Smartboard.nl is de site van de importeur in Nederland en Belgie, VSV Nederland bv. Limid.nl en Promethean.nl (voornamelijk gericht op het basisonderwijs) leveren vergelijkbare presentatiemiddelen.
Er is ook een mogelijkheid om voor veel minder geld je gewone whiteboard om te toveren tot smartboard door er enkele hulpstukken op te plaatsen. Dit systeem van Mimio , wat ik ook al in Minneapolis heb gezien, heeft als voordeel dat je het ook nog eens mee zou kunnen nemen als je ergens anders een presentatie moet geven en het is natuurlijk goedkoper (kost $799.- waarbij een klein smartboard al gauw het dubbele kost). Ik ga op school maar eens kijken of ik niet ergens toch een keer een smartboard mag gebruiken, of misschien wel een Mimio systeem onder de aandacht kan brengen van de mensen met het geld, dat kan je lessen toch een stuk leuker maken.
UPDATE 5 februari: Ik las dat er ook een zeer informatieve informatiewijzer over digitale schoolborden te vinden is op ictopschool.net (PDF) en daarmee kun je als school een goede keuze maken door de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen.
Bookmark and Share
0 Responses to "Smartboard"

Een reactie posten