Active Worlds

Annet Smith

, ,


Ik heb eindelijk weer een moment gevonden om even wat achter de pc te spelen met zaken die ik elders ben tegengekomen. Zo las ik laatst in de Vives van januari iets over Active Worlds, een virtuele 3d wereld, of eigenlijk meer een verzameling van werelden, die in Nederland door enkele scholen worden ingezet voor hun lessen.
Via de website van de stichting L3D, opgericht door leerlingen van het Haags Montessori Lyceum en het Praedinius Gymnasium, kon ik het programma Active downloaden en als bezoeker een kijkje nemen in verschillende 3D omgevingen. Je loopt gewoon rond en kunt via de pijltjestoetsen door ruimtes bewegen. Ook kun je anderen tegenkomen waarmee je kunt chatten. Ik kwam er o.a. het gebouwtje op het plaatje tegen, maar toen ik daar vervolgens op een scherm klikte kreeg ik allerlei rare script-foutmeldingen in de browser die verscheen. Helemaal werkt het dus nog niet. Ook duurt het wel even voordat alle bestanden geladen zijn die het programma nodig heeft om de omgeving op te bouwen, maar met een breedband verbinding moet dat wel lukken.
Ik begreep uit het artikel in de Vives dat ook bedrijven dit soort omgevingen inzetten om bijvoorbeeld personeel te scholen en ook winkels kunnen er een 3D winkel mee maken en hun producten er in 3D vorm laten zien. Dat laatste is natuurlijk een extra kijkje waard voor mijn leerlingen detailhandel, die op een dergelijke, speelse manier toch gedwongen worden om goed na te denken over zaken als uitstraling, routing en assortiment. Erg interessant dus, ik zal het zeker doorspelen naar mijn collega presentatietechniek, die zelf ook al aardig aan de weg timmert met het programma Visual Retailing en daarover heel enthousiaste reacties van de cursisten krijgt.
Meer informatie is te vinden op 3d-4u2.nl en een eigen wereld starten kost voor een prive of familiewereld 75 euro voor het eerste jaar en 20 daarna (voor 5 gelijktijdige gebruikers), maar voor bedrijven (en ook voor scholen?) liggen de prijzen wel even anders. Je kunt dan een wereld opzetten voor 380 euro voor het eerste jaar en 315 daarna, maar dan kun je er wel met 20 mensen tegelijk gebruik van maken en hosten zij het voor je. Je kunt ook een kant en klaar ingerichte wereld krijgen en het is ook mogelijk om op eigen servers je wereld te hosten. Op deze pagina en in dit uitgebreidere Word document met aanvraagformulier wordt nog eens uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om je eigen wereld op te zetten.
Bookmark and Share
0 Responses to "Active Worlds"

Een reactie posten