12.2.06

(0) Comments

Schooluitval voorkomen op z'n engels

Annet Smith

Bij Netwerk vanavond een interessant voorbeeld van hoe een Engelse middelbare school (kon helaas nergens vinden hoe deze school heet) in Manchester een mogelijke oplossing heeft gevonden voor het spijbelgedrag van hun leerlingen: geef ze punten (credits) om te sparen voor extra privileges zoals een lokaal met leuke spelletjes, rijlessen, voorang in de kantine en betere kansen op een toekomst bij de marine. Ook kunnen leerlingen uit arme gezinnen extra geld krijgen als ze regelmatig op school komen en hun best doen. De directeur noemt het belonen, niet omkopen.
De uitzending besteedde verder aandacht aan een boek van socioloog Koos Neuvel die enkele omstreden ideeen opperde, zoals gescheiden jongens en meisjes scholen en het handhaven van de zwarte scholen. Een reactie kwam van Tim Eimers van het Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Arbeidsmarkt die terecht opmerkte dat de Engelse oplossing met het puntensysteem niet op zich zal staan, maar dat de school ook iets zal moeten doen aan de lesinhouden, zodat de leerlingen gemotiveerder raken. De twee andere ideeen zag hij, net als ik trouwens, niet zo zitten. Naar school gaan is niet alleen maar een kwestie van kennis opdoen, maar ook de manier om sociale ervaring op te doen. Haal een bepaalde groep uit de school en je bent geen goede weerspiegeling meer van de samenleving.
Ik heb de uitzending maar even opgenomen, de Engelse school was zeker inspirerend. Jammer dat het altijd maar zo kort is, Netwerk.
Bookmark and Share
0 Responses to "Schooluitval voorkomen op z'n engels"

Een reactie posten