23.3.06

(0) Comments

De HvA, smartphones en Shotcode

Annet Smith

,


In de laatste nieuwsbrief van E-learning plaza stonden weer enkele interessante zaken. Zo las ik dat de Hogeschool van Amsterdam de studenten op de hoogte houdt van roosterwijzigingen en ander nieuws via een zogenaamde ShotCode. Ik had daar al eerder iets over gelezen op de weblog van Pierre Gorissen, die er ook wat mee aan het experimenteren was geslagen.

De ShotCode is eigenlijk een soort cirkelvormige barcode (zie het plaatje) die met de camera van een mobiele telefoon kan worden gefotografeerd. Vervolgens treedt een stukje software in werking (wel eerst even downloaden en installeren natuurlijk) dat de ShotCode vertaalt naar gegevens die online staan. Het scheelt een hoop typwerk, wat op een klein toetsenbord vaak niet zo prettig werkt.
"Studenten komen na het scannen van de persoonlijk ShotCode direct bij hun eigen rooster en webmail terecht. Ook kunnen ze met hun mobiel op deze manier berichten versturen."

Het bedrijf dat dit alles ontwikkelt heet OP3 en op hun site is nog het volgende te lezen:
"End-users download special ShotCode software on their cameraphones. When they scan a ShotCode, the software contacts our servers and identifies the right url. We then broker a connection between the phone and your server, meaning neither you nor the end-user need to do any of the hard work."

Ik vraag me hierbij wel af of het zomaar op alle telefoons gaat werken. Ik kan me voorstellen dat het wel werkt op een pocket pc phone zoals ik zelf heb, maar dat het met een eenvoudiger model, waar welliswaar een camera inzit, maar waarop je niet zomaar iets kan installeren, lastiger wordt. Ik heb geen idee hoeveel mensen er intussen al in het bezit zijn van een smartphone, maar als ik naar mijn cursisten kijk dan zijn dat er helemaal nog niet zoveel. Voordat dit van de grond komt zul je dus nog een tijdje moeten wachten denk ik. Wel een goed idee van de HvA!
Bookmark and Share
0 Responses to "De HvA, smartphones en Shotcode"

Een reactie posten