Ajax-launch.com

Annet Smith


In de laatste 2 ICT-roddels podcasts werd aandacht besteed aan de site Ajaxlaunch.com en werd de oprichter ervan, Michael Robertson, geinterviewd over dit initiatief. Op de site wordt gedurende de komende twee maanden iedere week (!) een nieuwe Ajax web-applicatie gelanceerd en dat begon 2 weken geleden met AjaxWrite. Afgelopen week werd dit gevolgd door AjaxSketch en het ziet ernaar uit dat er een heuze Office suite online wordt gezet.
Wat is het nou precies? Ajax is een programmeertaal die je in staat stelt om web-applicaties zodanig interactief te maken dat het lijkt alsof de applicatie gewoon op je pc geinstalleerd is. Zo is AjaxWrite een tekstverwerkingsapplicatie waarin je allerlei tekstbestanden kunt laden (ook Microsoft Word bestanden) en kunt bewerken alsof je in een normale tekstverwerker bezig bent. De mogelijkheden zijn wel wat beperkter dan in Word, maar dit is dan wel gratis en je kunt het overal ter wereld gebruiken als je even een tekst wilt bewerken. Erg handig lijkt me, zo heb je binnenkort helemaal geen vaste pc meer nodig en het scheelt ook nog eens aardig in de kosten.
AjaxSketch is een tekenprogramma en daarmee worden SVG bestanden gegenereerd, wat een open standaard is die in de meeste grafische programma's te openen valt. Opnieuw een geweldig initiatief! Ik heb er even kort mee zitten stoeien en de snelheid laat nog wel wat te wensen over, maar dat heeft misschien ook te maken met de Firewall en proxy waar ik hier achter zit. k kon een eigen Word document eenvoudig openen, bewerken en vervolgens weer opslaan. Helaas werkt een muisklik met rechts niet zoals in een normale tekstverwerker. In Sketch kwam ik nog wat meer bugs tegen, maar ik neem aan dat die, mede dankzij het Forum dat op Ajaxlaunch wordt onderhouden, snel worden gevonden en gerepareerd. Je hebt trouwens wel Firefox 1.5 of hoger nodig om de applicaties te openen, de IE wordt (nog?) niet ondersteund.
Ik denk dat dit de toekomst zal worden voor veel applicaties, zodra je internet hebt beschik je meteen over alle programmatuur die je nodig hebt en hoef je je niet meer druk te maken over installatieproblemen en kosten. Ik hoop trouwens wel dat dit ook gratis blijft, want hier valt natuurlijk ook een slaatje uit te slaan, iets wat Microsoft met de Live.com website ook wel gaat doen denk ik. Daar wordt ook gekeken naar het aanbieden van de Office producten via het internet. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat een beperkte versie gratis blijft en dat je voor meer functionaliteiten moet betalen. In ieder geval is het een prima ontwikkeling en ik ben benieuwd wat er deze week weer gelanceerd wordt!
Bookmark and Share
3 Responses to "Ajax-launch.com"
Anoniem said :
maandag, 05 juni, 2006
live wordt nooit gratis. Micro$oft is te veel op geld gericht. Echt waar ...
stelt said :
vrijdag, 24 november, 2006
SVG is een mooie standaard, je kunt er alles over vinden via http://svg.startpagina.nl
De meeste grafische programma's kunnen het, veel telefoons kunnen het, maar ook de meeste desktopbrowsers kunnen het: Alles van Mozilla doet het, Opera heeft met versie 9 de leiding genomen, en zodra de nieuwe release van Safari uitkomt doet die het ook. Internet Explorer heeft momenteel nog een plug-in nodig, waar die van Adobe het meest voor wordt gebruikt

PS: Ajax een programmeertaal noemen is een beetje kort door de bocht
Annet said :
vrijdag, 24 november, 2006
Bedankt voor de aanvulling. Wat je PS betreft: Mijn technische kennis gaat niet zover dat ik precies alle ins en outs van Ajax in mijn blog kan uitleggen, en dat vind ik ook wat te ver voeren, maar als jij meer kunt uitleggen, graag!

Een reactie posten