Nog 6 dagen tot Veldhoven!

Annet Smith


Eergisteren kreeg ik het programmaboek voor de IT en Onderwijsvernieuwingsconferentie in Veldhoven, waar ik alweer voor de 3e keer met een groep collega's naartoe ga. Het wordt georganiseerd door het Consortium voor Innovatie en er zijn dit keer maar liefst drie gastcolleges, ROC de Leijgraaf, Sint Lucas Boxtel en Hooghuis Lyceum Oss. In tegenstelling tot vorige jaren ligt de nadruk niet alleen op IT, maar ook op onderwijsvernieuwing en zullen er ook VMBO collega's bij zijn, wat het volgens mij alleen maar weer interessanter maakt.
De titel is deze keer "Bits, Brains en Games". In de inleiding van het programmaboekje staat hierover:
"De Bits staan voor de ICT innovatie en onze poging om bij te blijven op dit gebied. De Brains staan voor het moderne hersen- en gedragsonderzoek dat verklaringen zoekt voor het veranderende gedrag van jongeren, maar ook voor hun nieuwe oplossingsstrategieen, leerstrategieen, samenwerkingsvormen, communicatiepatronen, etc. De Games staan symbool voor het veranderde vrijetijdspatroon van jongeren. Minder TV, meer games en MSN, maar minder sociale ontmoeting". (alsof MSN geen sociale ontmoeting is!)

Ik heb al aardig wat interessante presentatieomschrijvingen gezien. Een kleine greep uit de eerste 3 rondes (want verder ben ik nog niet met het doorspitten):
- ICT en Onderwijsinnovatie: Waar liggen de kansen?
- Aan de slag met opleidingplanner (even zoeken naar de juiste link, want die in het programmaboek werkt niet).
- Competentie Meter.
- Content, content, content (van Kennisnet). Over de standaarden die gebruikt worden om digitale content in elk systeem te kunnen gebruiken.
- Bizzkidz simulaties. Hierbij leren cursisten ondernemen via het internet. Ik had het ook al eens aan mijn collega's doorgespeeld.
- Stagementor (stagebegeleidingspakket voor (v)mbo). Op de site valt (nog?) niet veel te zien.
- Learn4life, de Logistiek van het onderwijs.
- Leerstof a la carte, een wiskunde website die de stof aanbiedt vanuit de 8 intelligenties van Gardner.
- U1tIT2? (You want IT too?) waarbij cursisten van ROC Midden Nederland eens aan hun docenten mochten aangeven hoe ze op school ict zouden moeten inzetten.

Met name die laatste lijkt me erg leuk, te meer omdat de presentatie door de cursisten zelf wordt verzorgd. Het avondprogramma op woensdag is trouwens ook goed gevuld. Zo treedt Hans Dorresteijn op en gaat Willem Karssenberg een workshop verzorgen over weblogs die ik zeker ga volgen. Ben benieuwd of hij ook nog hier langs gaat tijdens die sessie.

Ik ga dinsdagmiddag al die kant op en overnacht daar zodat ik goed uitgerust kan beginnen woensdag. Ik wil de keynote van Marc Prensky namelijk niet missen, maar had geen zin om al om 5 uur op te staan en met een slaapachterstand aan zo'n vermoeiende tweedaagse te beginnen.

Wordt zeker vervolgd!
Bookmark and Share
0 Responses to "Nog 6 dagen tot Veldhoven!"

Een reactie posten