17.5.06

(0) Comments

Een nuchtere Prensky recensie

Annet Smith

,

Ik heb net een heerlijk nuchtere recensie van Jon Eussen zitten lezen over het boek "Don't bother me Mom, I'm learning" dat ik ook heb gelezen. De titel van zijn stukje op de site van ICT Nieuws.net zegt het helemaal: "Game over voor Prenskys propaganda." Hoewel ik in eerste instantie erg onder de indruk was van de boodschap van Prensky (opnieuw gehoord in Veldhoven) vond ik het boek ook niet zo indrukwekkend. De boodschap is eenzijdig, het lijkt wel alsof je als ouder of docent niks goed doet en niks weet van waar de digital native mee bezig is. Ik voelde me hierin zeker niet aangesproken en vind mezelf meer native dan veel van mijn leerlingen. Het gamen is volgens Prensky de oplossing voor veel problemen en zijn boodschap is de enig juiste. Mij bekroop dan ook hetzelfde gevoel als Jon Eussen: het boek is "een eindeloze zelfbevrediging die geen enkele ruimte geeft voor onderbouwde en vervolgens weerlegde kritieken".
Nou wil ik niet zeggen dat de boodschap van Prensky ineens helemaal niet meer deugt. In tegendeel, veel van wat hij zegt over hoe je van je kinderen/ studenten kan leren, dat we allemaal learners en teachers zijn en dat er een grote kloof is tussen veel digital natives en immigrants is zeker waar, maar er zijn altijd uitzonderingen en daar moet ook ruimte voor zijn. Zo zwart-wit als hij alles (echt Amerikaans) stelt is het absoluut niet.
Bookmark and Share
0 Responses to "Een nuchtere Prensky recensie"

Een reactie posten