23.5.06

(9) Comments

SMS diensten

Annet Smith

,

Ik heb een klein onderzoekje gedaan naar wat sms mogelijkheden voor mijn school. We willen binnen ons team zaken als roosterwijzigingen en ziekte van docenten door gaan geven, maar zijn er nog niet uit hoe we het beste zoveel mogelijk cursisten kunnen bereiken. De ervaring is dat e-mail slecht wordt gelezen, dat telefooncirkels altijd ergens blijven steken en ook de ELO is bij ons nog niet erg ingeburgerd. Volgend schooljaar wordt de Sharepoint portal in gebruik genomen en dan komen er wellicht meer mogelijkheden, maar of een cursist daarop zal kijken is ook maar de vraag. Ze zullen dan wel 's ochtends de pc moeten opstarten en (hoewel het langzamerhand uitzonderingen worden) nog niet iedere cursist beschikt over een pc met internet thuis.
Ik heb eens gekeken naar SMS-diensten. Ik heb een tijdje zitten googlen en kwam wat interessante zaken tegen. Ook heb ik mijn cursisten maar eens gevraagd wat zij gebruiken. De volgende dingen heb ik gevonden.

SMS via internetsites:
http://www.smscity.nl/ Een eigen gsm nummer is nodig om je aan te melden. Je koopt “credits” die varieren in prijs van nog geen 5 cent tot 13 cent per verstuurd bericht. Je waardeert je credits op door een nummer te bellen en een code in te toetsen. Hiervoor is dus een 06 nummer nodig van school.

http://www.hotsms.nl/ Werkt net zo als smscity. Is wel wat duurder. Je kunt hier ook credits sparen door berichten te versturen.

http://www.smspublisher.nl/ Is meer gericht op de zakelijke markt. Berichten kosten dan 20 cent en er kan een site worden gemaakt in de huisstijl van de school.

http://www.clubmessage.nl/nl/050101_sms_messaging.php Deze commerciele dienst wordt gebruikt door het ROC Nijmegen (zie http://www.w3news.org/index.php?cat=nieuws&sub=Nijmeegse%20school%20zet%20sms%20in%20bij%20rooster-wijzigingen&limit).

http://www.dotto.nl/business.action Deze site maakt het mogelijk om sms berichten via e-mail te versturen, voor 12,6 cent per bericht (ex BTW). Er is een zakelijke optie om meteen bundels vanaf 1000 berichten in te kopen.

http://www.smslorre.nl/ Deze dienst kwam ik ook nog tegen, maar de forum en nieuws bijdrages doen vermoeden dat er niet zoveel meer met deze (overigens wel interessante) service gebeurt. Je kunt hier een eigen SMS-dienst opzetten waarvoor mensen zich kunnen aanmelden. Je kunt er zelfs nog aan verdienen, maar dat lijkt me een beetje te mooi om waar te zijn, temeer omdat er in het forum iets te lezen valt over vertraging in de uitbetaling...

SMS via een Building Block in Blackboard:
Er bestaat een Building Block voor Blackboard (College SMS) waarmee je groepen leerlingen sms-jes kan sturen via Blackboard. Zo’n Building Block is niet gratis, maar per sms betaal je dan niet meer.

SMS via speciale diensten voor scholen:
http://sms4s.nl/ Eigenlijk bedoeld voor middelbare scholen. Het bedrijf zit in Heemstede. Een school kan zich aanmelden bij de site en de kosten op zich nemen. Een cursist kan zich ook aanmelden bij de site. Vervolgens kan een school de aangemelde cursisten een sms bericht sturen over roosterwijzingen, ziekte enz.

http://www.roosternet.nl/mobiel.html Deze dienst richt zich alleen op roosterwijzigingen, die via een sms naar leerlingen wordt gestuurd, of via een WAP site worden aangeboden.

Tenslotte:
Nog een interessant onderzoek over hoe je cursisten zou kunnen informeren is gedaan voor Fontys Hogescholen en dat staat op http://intranet.hi.fontys.nl/users/von/css/grassroot.htm. Er wordt niet alleen gekeken naar sms, maar ook naar e-mail en zogenaamde widgets (kleine programma’s die op de desktop van een cursist kunnen worden ge├»nstalleerd en die op basis van een rss-feed de roosterwijzigingen tonen). Over widgets heb ik al eerder geblogd evenals Margreet van den Berg. Voordeel hiervan is dat dit gratis is, nadeel is dat er niet specifiek informatie voor 1 cursist getoond wordt, maar voor alle cursisten. Uit het onderzoek blijkt trouwens dat SMS voor Fontys op de laatste plaats eindigt qua communicatiemedium, maar dat hoeft voor onze school natuurlijk niet zo te zijn.
Mocht er nog iemand weten over welke sms dienst er in Veldhoven folders werden uitgedeeld dan hou ik me aanbevolen, want ik heb die intussen weggegooid en kan er verder nergens iets over vinden. Ook andere tips of ervaringen zijn welkom!
Bookmark and Share
9 Responses to "SMS diensten"
john Krant said :
vrijdag, 26 mei, 2006
Beste Annet,

Via SMS is natuurlijk een mogelijkheid.
Zelf heb ik de cursisten gewezen op het nova email adres. Die heeft vrijwel iedereen nu ingevoerd in Blackboard.
Blijft natuurlijk een discipline om even je mail te checken.

John Krant
h. van gorp said :
vrijdag, 20 april, 2007
RedBox sms (www.redboxsms.nl) levert sms college applicatie waarmee 40 instituten van Fontys Hogescholen SMS berichten kunnen versturen naar studenten! RedBox sms is in gesprek met divere andere grote Hogescholen en universiteiten in binnen - en buitenland voor levering van SMS College applicatie!
R. Epping said :
dinsdag, 29 januari, 2008
Beste Annet,

Op hyves kwam ik toevallen ook een dergelijk concept tegen wat wellicht interessant is om mee te nemen in je onderzoek.
http://www.hyves.nl/search/hyves/?searchterms=sms%20roosterwijziging&pageid=615I6FWOB8W8CC0W8

Veel succes en ik hoop dat er wat uitkomt, als student zou ik niets liever willen dan een sms zodat ik kan blijven liggen! gemak dient de mens!
Ben said :
woensdag, 26 maart, 2008
http://www.mollie.nl/ biedt de mogelijkheid om SMS-diensten verregaand te integreren met reeds bestaande systemen.

als je minder technisch bent, kun je heel simpel een account aanmaken en vanuit mollie.nl zelf SMS versturen. Mollie biedt ook de mogelijkheid om bestanden met telefoonnummers te importeren (o.a. excel HEEL Handig) Je kunt ook zelf kiezen op welk tijdstip en welke datum de sms verstuurd wordt.
woensdag, 16 april, 2008
Geachte,

Op www.sn-networks.nl kunt u het een en ander nalezen over sms-communicatie oplossingen. Stella Nuova Networks is gespecialiseerd op het gebied van sms communicatie binnen het onderwijs. Wij zijn in staat van simpele sms applicaties tot gehele absentie registratie systemen te bouwen. sms wordt gekoppeld waardoor sms berichten geheel automatisch verstuurd worden aan groepen waarvan les uitvalt/wijzigt. Ook kan nagekeken worden wanneer sms berichten verstuurd zijn. Dit pakket draait nu op een aantal ROC's. Uit onderzoek onder deze ROC's is gebleken dat studenten deze service erg gewenst vinden.

Met Vriendelijke Groet,

Dennis Britstra
info said :
donderdag, 08 mei, 2008
Omdat in het onderwijs het prijstechnische aspect een hoofdrol speelt, zou in mijn beleving het versturen van enkele of groep sms berichten goedkoper moeten zijn dan het nu is. 10 tot 25 cent per verstuurde sms is denk ik te hoog gegrepen voor instellingen die iedere cent moeten omdraaien.

Via 1601sms.nl kun je voor 5 cent per bericht (inter)nationaal groep sms berichten versturen, gewoon vanaf je eigen pc, met directe aansluiting op de sms gateway.
Anoniem said :
vrijdag, 18 juli, 2008
www.smscomfort.be
Anoniem said :
maandag, 22 december, 2008
via www.smscomfort.be kan je alles in eigen beheer houden. Via een gewone simkaart (van bv proximus, die momenteel 10000 gratis sms geeft) stuur je via outlook of vanuit je eigen software een sms. Snel, goedkoop en gemakkelijk. ZEKER de moeite waard!!!!
Jurian said :
woensdag, 12 mei, 2010
SMSdienst is een nieuwe kostenbesparende functie waarmee u via de computer voorgeprogrammeerde SMS berichten kunt verzenden. Met deze berichten worden uw klanten geïnformeerd over de status van hun bestelling of reparatie. Natuurlijk kan onze smsdienst ook voor scholen gebruikt worden. Berichten kunt u uiteraard eenvoudig wijzigen of toevoegen. Daarnaast kunt u ook meteen zien of het bericht is aangekomen. Check www.smsdienst.biz

Een reactie posten