1.10.06

(0) Comments

Articulate Quizmaker

Annet Smith


Via mijn werkgever heb ik de programma's Articulate Presenter en Quizmaker op mijn pc mogen installeren en daar ben ik alweer een tijdje mee aan het experimenteren. Ik had al eerder over het eerste programma geschreven, nu was het tijd voor Quizmaker.
Quizmaker is een eenvoudig te gebruiken programma om snel interactieve toetsen mee te maken. Je kunt er vele soorten vragen mee maken: meerkeuze, goed/fout, gatentekst, hotspot, darg-and-drop en nog veel meer (zie het plaatje). Vooral de HotSpot vragen vind ik zelf altijd leuk om te maken. Vervolgens is een toets op verschillende manieren te publiceren. Ik heb even snel (kostte ongeveer een uurtje) een eenvoudige toets over basiskennis Informatica gemaakt (kan ik leuk even op mijn leerlingen uittesten) en dit gepubliceerd als Flash-site. Deze staat hier.
Ik ben zeer te spreken over het gebruiksgemak van dit programma. Bovendien zitten er allerlei handige opties in zoals feedback toevoegen bij de vragen, de mogelijkheid om scores op te sturen naar een e-mailadres en de Engelstalige instructies kun je helemaal aanpassen naar Nederlands. Verder heb je de keuze uit uitvoer naar SCORM (zodat het in een ELO past), naar het Web en naar Word. Dit laatste levert een document op met een totaal overzicht van je toets en alle vragen en plaatjes erin. De gemaakte toetsen zijn ook te gebruiken binnen Articulate Presenter, een optie die ik in de toekomst nog wil testen. Ik vind tenslotte het uiterlijk van de toetsen ook heel fraai en je hebt daar nog de keuze uit verschillende kleurcombinaties.
Ik heb in het verleden voornamelijk met Hot Potatoes en de geintegreerde toetsfunctie in Blackboard gewerkt als ik mijn leerlingen een keer diagnostisch wilde toetsen, maar dit programma biedt minstens zoveel mogelijkheden en soms nog meer. Vooral de mogelijkheid om de resultaten op te sturen lijkt me handig, zo heb je meteen een overzicht van wat ze gedaan hebben en hoe goed het was. Ook de leerling zelf kan de uitslag nog uitprinten. Kijk voor de mogelijkheden naar de demo op de site van Articulate. Het programma kost los $399,- en in combinatie met Articulate Presenter Pro ben je al gauw $999,- kwijt, maar ik denk dat er ook veel interessante lesstof mee te maken is en dat je op deze manier "Just in Time" informatie kunt genereren die een leerling kan bekijken of maken wanneer hij/zij dat wil. Ik ga de komende tijd dit programma op school uitventen en kijken of er collega's zijn waarvoor ik een toets kan maken.
Bookmark and Share
0 Responses to "Articulate Quizmaker"

Een reactie posten