23.10.06

(0) Comments

Desktop Sidebar

Annet Smith


Om alvast een beetje het "Vista gevoel" op mijn pc te krijgen heb ik een gratis tooltje voor de desktop, de Desktop Sidebar geinstalleerd. In het tijdschrijft Chip van vorige maand stond een lang artikel over het helemaal ombouwen van Windows XP om een soort Vista uiterlijk te maken en daarbij stond dit Freeware programma ook genoemd.
Het programma toont een balk ergens op je bureaublad (standaard aan de rechterkant) met daarin allerlei aparte vakken ("panels") voor verschillende doeleinden. Zo kun je het weer zien, het laatste nieuws van je favoriete sites via een RSS lezer, je foto's in een slideshow, een snelstartvenster, de media player bedienen en ga zo maar door. Er zijn intussen al aardig wat varianten (plugins en skins) te downloaden via de site van de makers. Net als bij de Widgets van Yahoo of de Gadgets in Vista is iedereen druk aan het ontwikkelen geslagen en kun je het zo gek niet verzinnen of iemand heeft het gemaakt.
Erg handig lijkt dit me als je bijvoorbeeld als cursist op school na inloggen je eigen sidebar te zien krijgt met daarin een overzicht van het belangrijkste nieuws van je school, roosterwijzigingen, een speciaal zoekvenster om in je documenten te kunnen zoeken, links naar de elo of het portal van de school en nog meer handige zaken die ik zo een twee drie niet kan verzinnen maar die er ongetwijfeld zijn. Een beetje handige docent of systeembeheerder zou toch eigen "panels" hiervoor moeten kunnen maken lijkt me. En als je daar als cursist nog je persoonlijke draai aan mag geven met een zelfgekozen (bijv. XBox, iPod of Spiderman) skin is iedereen blij.
Bookmark and Share
0 Responses to "Desktop Sidebar"

Een reactie posten