8.10.06

(4) Comments

Google Writely

Annet Smith

,Ik was al een tijdje van plan om een keer naar Google Writely te kijken, maar een vraag van een collega over hoe hij eenvoudig PDF-bestanden kon genereren was een goede aanleiding om me er eens in te verdiepen.
Google Writely is een online gratis tekstverwerker waarin je je tekstdocumenten kunt aanmaken, bewerken, uploaden, opslaan en downloaden als bijvoorbeeld pdf-bestand. Met name dat laatste vind ik erg handig, het komt regelmatig voor dat je een Word-document in bijvoorbeeld een Elo wilt publiceren, maar dat je wilt voorkomen dat iedereen ermee aan de haal gaat en het naar eigen inzicht bewerkt. Daarom heb ik met name die functionaliteit in Writely eens goed bekeken.
Als je bent ingelogd op de Writely site (wat eenvoudig gaat als je al een Google account hebt, en anders maak je er even eentje aan) krijg je een pagina met enkele tabbladen en menuopties. Je kunt een nieuw document aanmaken, of een bestaand Word- of ander tekstbestand uploaden. Op de pagina staan alle formaten even opgesomt die je kunt uploaden en downloaden:

" What you can upload:
- HTML files and plain text (.txt).
- Microsoft Word (.doc), Rich Text (.rtf) and OpenOffice (.odt, .sxw) files smaller than 500K.
- Image (.gif, .png, .jpg and .bmp) files smaller than 2Mb.
What you can download as:
(from the File menu within the editor)
- Zipped HTML, RTF, and PDF.
- Microsoft Word and OpenOffice. "

Een heleboel opties dus. Ik heb voor New gekozen en kwam in een venster terecht dat lijkt op het scherm van een tekstverwerker. Bovenaan staan allerlei bewerkingsknoppen (zie het plaatje) voor bijvoorbeeld opslaan, printen, aanpassing van de tekst, uitlijning enz. Het voelt allemaal vrij bekend en je kunt er zo mee uit de voeten.
Na het bewerken van wat tekst en het invoegen van een plaatje koos ik voor File> Save as PDF en je kunt dan het bestand opslaan waar je maar wil. Alle documenten kunnen ook in Writely zelf opgeslagen worden zodat je een aparte bewaarplek online hebt. Tijdens de beta fase van Writely is die opslagruimte zelfs onbeperkt! En wat ook niet onaardig is is dat je anderen toegang kunt geven tot die spullen zodat je ook samen aan documenten kunt werken. Een volgende mogelijkheid is dat je teksten die je in Writely maakt naar je weblog kunt publiceren of dat je je tekst als webpagina aanbiedt, zonder dat je verstand hoeft te hebben van website maken. Er is zoveel mogelijk dat ik nog wel even bezig ben om het allemaal uit te proberen. Ik ben in dit beta product nog geen bugs tegengekomen maar als dat wel gebeurt kun je die eenvoudig melden door op "Report bugs" te klikken.
Ik denk dat dit een hele handige optie is voor mensen die snel een pdf-bestand willen genereren zonder daar speciale Adobe software voor aan te moeten schaffen of onnodige reclameboodschappen door te moeten spitten zoals dat bij PDF995 het geval is. Verder is het een tekstverwerker die overal via internet te gebruiken is, dus ook als je op een pc in een ver land werkt kun je met Writely gewoon teksten maken.
Bookmark and Share
4 Responses to "Google Writely"
Elke said :
maandag, 09 oktober, 2006
Writely leek zo'n goed idee toen ik met enkele anderen een tekst moest maken. Maar het lukt zo vaak niet om in te loggen dat we overgestapt zijn op wikispaces. Daarin kun je niet automatisch zien wie wat heeft toegevoegd, maar het werkt tenminste altijd.
Da's wel fijn.
Annet said :
woensdag, 11 oktober, 2006
Ik heb het helaas nog niet genoeg gebruikt om over de bereikbaarheid te kunnen oordelen, maar als het inderdaad nog niet goed werkt is dat erg jammer. Het is natuurlijk nog wel een Beta, dus ik ga ervan uit dat het alleen maar beter kan worden. Ik zal binnenkort ook eens bij Wikispaces gaan rondkijken. Bedankt voor de tip!
Edgar said :
dinsdag, 06 februari, 2007
Je kan ook een gratis pdf printer proberen die je op de pc installeert (als dat mogelijk is). Deze fungeert dan gewoon als een extra printer in je office :D
bijvoorbeeld
[url]http://www.primopdf.com/[/url]
Annet said :
woensdag, 07 februari, 2007
Er zijn inderdaad ook allerlei varianten om gratis pdf-bestanden te generen, deze kende ik nog niet. Wat ik in het verleden nog wel eens gebruikte was pdf995 (www.pdf995.com), maar dan heb je wel elke keer een venster met reclame als je een pdf-bestand wilt genereren.

Een reactie posten