14.11.06

(0) Comments

Surfdagen eerste indrukken

Annet Smith

,


Ik was niet erg onder de indruk van de keynote speaker die dit jaar de Surfdagen mocht openen. Het was Prof. Dr. Emile Aarts, werkzaam bij Philips en ook docent bij de TU in Eindhoven. Zijn verhaal (learning for open innovation) was vooral een reclameboodschap voor Philips, met een verhaal over hoe het allemaal begonnen was, hoe goed het nu wel niet gaat en waar het naar toe moet. Pas op de laatste dia werden er nog enkele aandachtspunten voor het onderwijs genoemd, maar daar werd verder niet meer op ingegaan. Teleurstellend. Je kan natuurlijk parallellen vinden met het onderwijs in zijn verhaal over de ontwikkelingen bij Philips, maar ik had die dan ook wat explicieter willen horen. Nu moesten we dat er zelf bijdenken.
Wat wel aardig was voor de gemiddelde gadgetfreak zoals ik waren wat voorbeelden van de nieuwste producten die uit hun nieuwe manier van onderzoek doen (open innovation) voortgekomen zijn. Het zijn de iCat (waarom nou toch overal weer die i voor sinds Apple daarmee begonnen is?), de Entertaible (kan interessant zijn voor het onderwijs, nu vooral op spelletjes gericht), miravision (interactief spiegelend materiaal voor in de badkamer of in tv's, had ik al eens in het Huis van de Toekomst gezien), photonic textiles (stoffen met ingeweven leds zodat het van kleur kan veranderen), het alom bekende ambilight dat vooral in de VS erg goed verkoopt en de ambient experience. Bij dat laatste werd een filmpje getoond van een ziekenhuis waar een scannerruimte wordt omgetoverd tot een soort sprookjesachtige omgeving zodat kinderen die langere tijd in de ruimte moeten doorbrengen zich meer op hun gemak kunnen voelen en zelf ook kunnen bepalen hoe de ruimte eruit ziet.
Volgens Aarts hebben mensen tegenwoordig drie basisbehoeftes , te weten mobility, expression en health en daar probeert het bedrijf bij aan te sluiten. De eindboodschap vond ik nog wel een aardige. Het is belangrijker dat je studenten snel leert leren, niet om de slimste te zijn.
Bookmark and Share
0 Responses to "Surfdagen eerste indrukken"

Een reactie posten