27.11.06

(0) Comments

Surfdagen: workshop Jatten mag! Lorenet

Annet Smith

,


In de laatste presentatieronde ging ik naar de workshop met de interessante titel: "Jatten mag! Op weg naar Kennisdeling via leermiddelen". De presentatoren hier waren Martin Fijen en John May van SURF. Ze gingen in op de stand van zaken rond Lorenet, de toegangspoort tot allerlei lesmateriaal dat door docenten zelf ontwikkeld is. Docenten in het HO werden opgeroepen hun medewerking te verlenen.

De Lorenet doelstelling luidt: kennisdeling via hergebruik van leermiddelen.

Het is een gezamenlijk project van diverse instellingen en wordt door Surf gefaciliteerd. Vergelijkbaar is het Edurep initiatief van Kennisnet. Repositories worden gevuld met leermiddelen met metadata, harvesters zoeken hierin naar die metadata en de gevonden producten worden gepresenteerd in een catalogus/ zoekmachine die via een website toegankelijk wordt gemaakt.

Lorenet is gericht op lokaal gemaakte leermiddelen die openbaar beschikbaar zijn met Creative Commons licenties erop. Bij Kennisnet gaat het ook om materiaal van uitgevers dat via deze weg wordt aangeboden.

De lancering van Lorenet (http://www.lorenet.nl) zal volgens de planning zijn in het derde kwartaal van 2007. Er is dus nu nog niet zoveel te zien op de site, behalve een voorbeeldomgeving waarin ook gezocht kan worden.

Authenticatie moet geregeld worden bij de instellingen zelf, je kunt alleen dat zien waar je als instelling recht toe hebt. Zo zal er ook materiaal van Beeld en Geluid worden geplaatst, maar dat is niet voor iedereen te zien.

Voordelen:
- 1 vindplaats van leermiddelen voor het HO
- maatwerk
- gemak

Een interessante ontwikkeling die veel lesmateriaal dat anders op harde schijven van docenten ligt stof te verzamelen voor anderen kan ontsluiten. Zowel bij Kennisnet als bij Surf is dit alles nog in ontwikkeling en natuurlijk valt of staat het met de bijdrages van de docenten die hun spullen ter beschikking moeten stellen. Niet iedereen is daar zo van gecharmeerd, dus het blijft afwachten of dit een succes gaat worden.
De presentatie van deze workshop (pdf) is intussen online te vinden.
Bookmark and Share
0 Responses to "Surfdagen: workshop Jatten mag! Lorenet"

Een reactie posten