27.11.06

(0) Comments

Surfdagen: workshop streaming media

Annet Smith


Deze workshop werd geleid door Ir Michel Jansen van Onderwijscentrum VU en Drs Johan Oomen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De presentatie werd deels in Breeze gedaan, een programma waar Pierre Gorissen veel meer over weet te vertellen. Helaas bleek de bandbreedte toch niet voldoende om ook alle filmpjes in Breeze te tonen, dus af en toe werd er even overgeschakeld naar het grote scherm. De Powerpoint presentatie (pdf) staat intussen ook online.

Eerst was er een uitleg over hoe streaming media nou precies werkt door middel van een korte animatie. Een kijker zendt een verzoek om een filmpje te bekijken naar een server, die kijkt of de aanvrager rechten heeft om de beelden te bekijken en vervolgens worden kleine pakketjes data verstuurd die aan het eindadres weer tot een geheel worden gemaakt. Zo wordt er niets gedownload en gaat het bekijken van filmmateriaal via internet een stuk sneller.

Voordelen:
Kost geen harde schijf ruimte
tijd en plaats onafhankelijk
makkelijk up to date houden
interacties met materiaal mogelijk (in filmpje knippen)
auteursrechten geven minder problemen doordat het niet opgeslagen wordt
integratie met andere beschikbare bronnen

Voorbeelden voor gebruik in het onderwijs:
colleges of gesprekken met experts
gebruik van archiefmateriaal
video als reflectieinstrument
demonstraties en trainingen
studenten maken zelf video

Enkele genoemde links:

videoportal surfnet

Webstroom: community streaming media, daarvan is ook een nieuwsbrief .
Publicaties van webstroom, artikelen over videogebruik in het onderwijs.
De Surfnet videotheek is te doorzoeken op videomateriaal. Veel materiaal is afgeschermd, maar je kunt wel speciaal zoeken op niet afgeschermd materiaal.

Tenslotte volgde nog een uitleg over de werking van de videoportal van Surfnet:
Eerst moet je een account aanvragen, dan kun je al een filmpje uploaden. Wil je alleen een stukje uit de film in je les gebruiken dan is er de virtuele snijmachine. Dit levert een aparte url voor een geknipt stukje film op en ook zijn meerdere fragmenten achter elkaar te zetten en kunnen externe filmpjes worden ingevuld in de Virtual Cutter pagina.

Leuke link met veel streaming media: http://www.tvopjepc.nl/

Verder zijn we zelf met het portal aan het werk gegaan.
Er werd nog gewezen op de Surfgroepensite: http://www.surfgroepen.nl/. Lid worden is voor iedereen in het hoger onderwijs mogelijk, het is een Sharepoint portal. Daarin zit ook Breeze (presenteren op afstand, chatten, video via webcams en praten via een koptelefoon).
Bookmark and Share
0 Responses to "Surfdagen: workshop streaming media"

Een reactie posten