14.11.06

(0) Comments

Surfdagen: workshop wiki en weblog bij een conferentie

Annet Smith

,


Deze sessie werd gepresenteerd door Eja Kliphuis, Gerard Dümmer en Keith Russell en ging over het gebruik van een weblog en wiki tijdens hun reis naar Educause 2006 in Dallas. Gerard toonde vooral de tools die hij bij de weblog had gebruikt, zoals Google Earth, Flickr, Furl en Dailymotion. De blog was vooral bedoeld om de mensen op het thuisfront op de hoogte te houden van hun ervaringen en interviews en filmpjes met impressies te kunnen plaatsen. Gerard vertelde nog iets over de zaken die hij had geleerd door het bijhouden van de weblog, zoals dat het technisch wel beter is om de blog zelf te hosten.

De wiki werd o.a. door Keith Russell onderhouden en ging meer de dipete in. De deelnemers konden allemaal artikelen plaatsen en aanvullen en zo ontstond een site die de papieren publicatie over Educause dit jaar gaat vervangen. Zeker de moeite waard om daar nog eens verder in te duiken denk ik. Ik zag enkele onderwerpen over bijvoorbeeld Social Software en Gaming die mij wel aanspraken. De wiki is een media-wiki die volgens Russell wel wat beperkt was in het opmaken van tekst en niet erg grafisch georienteerd is, iets wat de volgende keer anders zou moeten.

Uit de ervaringen met de weblog en wiki had men verder geleerd dat men een eigen lay-out voor de blog en wiki zou kunnen maken en dat er waarschijnlijk meer links zouden moeten zijn tussen de wiki en weblog. Ook is van belang dat je kijkt naar wie je publiek is en dat je je vooraf afvraagt of je aan de schrijvers eisen stelt over hun berichten/artikelen. Dit laatste zou ik een belemmering vinden om vrij iets te schrijven, maar als je zoals hier een wiki in plaats van een papieren verslag gaat gebruiken is het misschien wel verstandig om bepaalde richtlijnen te geven.
Het is zeker een goed initiatief om een weblog en/of wiki voor een conferentie te gebruiken. Een wiki is iets dat nog meer moet groeien denk ik, daar hebben nog niet zoveel mensen ervaring mee. Een weblog lijkt inmiddels al bijna een must, getuige de weblog van Veldhoven in april en die van de Surfdagen nu. De presentatie van deze workshop staat trouwens ook al op de weblog, samen met een interview met Willem Karssenberg over de sessie. Leuk!
Bookmark and Share
0 Responses to "Surfdagen: workshop wiki en weblog bij een conferentie"

Een reactie posten