Ambassadeur voor Kennisnet

Annet Smith

,


Het VO had ze al wat langer, maar nu zijn ze ook in het MBO actief: Ik mag me sinds vandaag ambassadeur voor Kennisnet noemen. Om dit te kunnen doen heb ik een uitbreiding van mijn uren gekregen en ben ik ook gestopt met lesgeven. Aan de ene kant wel goed omdat ik dan veel meer tijd kan besteden aan ict in het onderwijs, aan de andere kant een beetje wennen, want ik denk wel dat ik het contact met leerlingen op den duur ga missen. Maar de komende tijd ga ik me exclusief storten op het verspreiden van kennis rondom ict in het onderwijs, wat dus nu ook het ambassadeursschap inhoudt.

Vandaag was de landelijke aftrap voor de ambassadeurs van ROC's en AOC's in de vorm van een bijeenkomst in Utrecht op een nevenvestiging van Hogeschool Domstad. Met zo'n 20 vertegenwoordigers (waaronder opvallend veel mannen) zaten we in een zaaltje en werden we de hele dag voorgelicht over alles wat Kennisnet te bieden heeft. Magda Bruin en Leo Bakker hielden een praatje en ook Willem Karssenberg was van de partij om een voorbeeld te geven van hoe hij het ambassadeursschap binnen het Drenthe College wil vormgeven. De site die hij heeft gemaakt geeft meteen goede aanknopingspunten voor de andere aanwezigen.

Veel aandacht was er voor syndicatie, bij Kennisnet al heel behoorlijk uitgewerkt op syndicatie.kennisnet.nl (die het trouwens op moment van schrijven niet deed). In je Elo, portal of website kun je allerlei "blokken" uit de Kennisnetdoos plaatsen, zoals een boxje voor Davindi (de zoekmachine, waar ik niet zo enthousiast over ben trouwens), de websitemaker, webquestmaker en de beroepenbeeldbank. Een handig overzicht van alle mogelijke syndicatie"blokken" voor het MBO is hier te vinden. RSS is natuurlijk ook erg handig om het meest recente nieuws voor verschillende onderwijsgebieden op deze manier binnen je eigen school een plek te geven. Binnen ons ROC werken we met een Sharepoint portal waarin ook een RSS webpart bestaat. Deze kan iedereen met RSS feeds naar keuze vullen. Helaas, en dat werd ook vanmiddag geconstateerd, weten heel veel docenten nog niet van het bestaan van RSS en ook bij cursisten wordt er weinig mee gedaan. Er valt dus nog veel te winnen op dit gebied en daar gaan de ambassadeurs een steentje aan bijdragen.

Een punt van aandacht voor Kennisnet is toch wel hun site. Dit werd door meerdere aanwezigen vandaag ook opgemerkt. Ik zoek me altijd rot en kom eigenlijk alleen maar op de juiste plek uit als ik ga googelen. In het eigen Davindi is niet de eigen site te doorzoeken. Er wordt wel naar gekeken hoe e.e.a. te verbeteren valt, want de site begint een beetje uit zijn voegen te groeien. Ik hoop dat er in de toekomst een wat gebruiksvriendelijker site zal komen.

Tijdens het middagdeel hebben we nog wat zitten mindmappen met het handige gratis programma Freemind. We hebben op een rijtje gezet hoe we invulling wilden gaan geven aan het ambassadeursschap. Jan van Stormbroek hield aan het einde van de dag nog een verhaal over de verschillende workshops en trainingen die Kennisnet verzorgt en gelukkig is dat nog wel te vinden op de site. Handig daarbij zijn de lesbrieven die er ook te downloaden zijn. Ik zal ze zeker gaan gebruiken als ik binnen mijn ROC een voorlichting of workshop ga geven.
Een leuk cadeautje wat we nog meekregen was een usb-stick met daarom een portable versie van Skype (om via internet te bellen) en Pamela (om die gesprekken mee op te nemen). Ga ik zeker iets mee doen en is, zo vertelden Willem, ook goed in te zetten voor het oefenen van telefoongesprekken op school. Je kunt de zaak opnemen, als mp3 ergens uploaden en naderhand evalueren. Voor het talenonderwijs ook erg interessant dus.
De ambassadeurs moeten nog een plek krijgen op de Kennisnetsite, dus dat wachten we dan maar even af. We komen per jaar 6 keer bij elkaar en ik hoop dat de uitwisseling vruchtbaar zal zijn. Onderwerpen als Web 2.0, contentketen, streaming media en informatievaardigheden zouden als thema's kunnen worden opgepakt en hopelijk levert dit weer veel nieuwe kennis en inspiratie op. Vandaag was in ieder geval een goed begin!


Bookmark and Share
4 Responses to "Ambassadeur voor Kennisnet"
donderdag, 05 april, 2007
6 juni gaan de grijzen in het grijs gekleed, mijn haarverf uit laten groeien lijkt me wat ver gaan.
Annet said :
donderdag, 05 april, 2007
Ik ga voor paars als nieuwe kleur voor de MBO ambassadeurs! :-)
John Krant said :
donderdag, 05 april, 2007
Beste Annet,

Leuk voor je dat je nu ambassadeur bent voor kennisnet. Ik hoop wel dat we elkaar nog regelmatig spreken op het NOVA.

John Krant
Tys said :
dinsdag, 10 april, 2007
Goed verslag over een verkennende groep intermediairs. Mooie basis voor een bericht naar mijn ROC-collega's om de term Ambassadeur onder het voetlicht te brengen

Een reactie posten