21.5.07

(0) Comments

Laptops de deur uit

Annet Smith

,


Bij Engadget las ik het licht sensationele bericht dat de scholen in de VS massaal van hun laptops af willen. En dat net nu er bij ons op school steeds meer opleidingen beginnen na te denken over het invoeren van laptops en er enkele pilotgroepen zijn gestart.


Engadget haalt op zijn beurt weer een artikel uit de New York Times aan (wel eerst even gratis registreren) waar meer achtergrond te lezen valt en alles toch wat genuanceerder wordt gebracht. De titel van dit artikel is "Seeing no progress, some schools drop laptops", dus dat massale uit het Engadget artikel blijkt al mee te vallen. Een klein stukje ervan:"LIVERPOOL, N.Y. — The students at Liverpool High have used their school-issued laptops to exchange answers on tests, download pornography and hack into local businesses. When the school tightened its network security, a 10th grader not only found a way around it but also posted step-by-step instructions on the Web for others to follow (which they did).

Scores of the leased laptops break down each month, and every other morning, when the entire school has study hall, the network inevitably freezes because of the sheer number of students roaming the Internet instead of getting help from teachers. (...)“After seven years, there was literally no evidence it had any impact on student achievement — none,” said Mark Lawson, the school board president here in Liverpool, one of the first districts in New York State to experiment with putting technology directly into students’ hands. “The teachers were telling us when there’s a one-to-one relationship between the student and the laptop, the box gets in the way. It’s a distraction to the educational process.”"

Als cursisten er inderdaad alleen maar zaken mee doen die niks met school te maken hebben, kan ik me voorstellen dat je de laptops de school uit wilt hebben, maar net als bij alle onderwijs staat of valt het natuurlijk met de begeleiding van de docent. Het is ook een waanidee denk ik dat door de inzet van laptops je cursisten ineens beter of slimmer worden. Een laptop is een middel om informatie tot je te nemen en te verwerken, net als een boek en een schrift dat zijn. Het levert pas winst op op het moment dat je bijvoorbeeld interactieve content hebt, bewegende beelden kan bekijken of als je geen vaste plek in de school meer nodig hebt om (in een groepje) aan een opdracht te werken.

De ervaringen bij ons op school met het inzetten van laptops bij o.a. de maritieme academie (een opleiding die uitermate geschikt is voor en dergelijk project, omdat veel cursisten veel buiten de deur zijn tijdens lange stages en op afstand moeten leren) zijn wel een stuk positiever dan die in de VS en men gaat volgend cursusjaar gewoon verder met de invoer van laptops.

Als je je lesmateriaal gedigitaliseerd hebt en de laptop dus het studiemateriaal bevat, maar ook meteen toegang tot internet en verwerkingssoftware geeft dan is het zoeken naar een vrij computerlokaal voor docenten verleden tijd. Zaak is natuurlijk wel dat je als docent met de apparatuur kan omgaan, het op een goede manier in je lessen kan inzetten en dat je je netwerk faciliteiten goed op orde hebt. En daar valt nog heel wat aan te verbeteren, waardoor waarschijnlijk ook de excessen zoals in het artikel beschreven staan konden plaatsvinden. Jammer dat het bij sommige scholen zo gelopen is, want verderop in het artikel staat wel dat nog steeds vele scholen in de VS net starten met laptops, net zoals dit nu in Nederland ook gaande is.

Voorwaarden bij de invoering van laptops op school zijn dat de docenten er klaar voor zijn, dat het lesmateriaal digitaal kan worden aangeboden, dat je (draadloze) netwerk voldoende capaciteit en bereik heeft, dat er voldoende stopcontacten aanwezig zijn en dat je je vaste pc's de deur uit doet, anders levert het financieel geen voordeel op. Ook zul je moeten zorgen voor een reparatiedienst, helpdesk, een financieel plan rondom de aanschaf (doet de school dat of de cursist, of allebei een deel, of neem je een lease-constructie?), verzekering en een vervanging van laptops die stuk zijn of worden gestolen. Er komt dus heel veel bij kijken voordat een dergelijk idee ook goed van de grond kan komen. Ik denk dan ook dat men in de VS op sommige scholen te snel gestart is en dat daardoor de voorlopers nu afhaken omdat de voorbereiding onvoldoende is geweest.

En dan nog even dit: wil je nou niet elke cursist een eigen laptop geven, dan kan je als school altijd nog een laptopkar aanschaffen en die door het gebouw rijden als er op een bepaalde plek pc's nodig zijn.
Bookmark and Share
0 Responses to "Laptops de deur uit"

Een reactie posten