Repository en ambassadeursdag

Annet Smith

,


De afgelopen week was ik bij twee gelegenheden waar min of meer hetzelfde verhaal werd verteld, dus dan kun je het net zo goed even samenvatten in 1 bericht.

De eerste dag was de bijeenkomst van afgelopen vrijdag bij Kennisnet in Zoetermeer over de onderwijs repository. Het project waarin wordt gekeken naar de mogelijkheden van deze repository (= een vergaarbak van gemetadateerde content, die vervolgens via de Edurep Demonstrator en Lorenet teruggevonden kan worden) loopt sinds enkele weken en wordt ook alweer snel afgesloten. De eerste ervaringen werden vrijdag gedeeld en daar kwam o.a. uit dat de dienst zeker een nuttige is, dat metadateren eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, dat er technisch nog wel wat hobbels te nemen zijn en dat de looptijd voor het project veel te kort is. Gelukkig wordt daar iets aan gedaan, de deelnemers kunnen nog tot eind 2007 rekenen op ondersteuning bij het testen van de repository.

Ik heb een inlogcode via het ROC v Amsterdam zodat ik kan testen hoe ik de Grassroots projecten van ons ROC in de repository kwijt kan. Dat ging allemaal vrij eenvoudig. Je geeft aan waar het bestand staat en vult daarbij allerlei velden in die aangeven wat voor soort bestand het is en voor wie het bedoeld is. Een lastig veld bij deze metadatering was de laatste, competenties, want daarin kon je niet kiezen en moest je zelf iets invullen. De verschillende bestandstypes leverden ook problemen op. Een zip-bestand werd niet als zodanig herkend als je het wilde bekijken en dat gold in de Internet Explorer ook voor een WMV-bestand. In Firefox waren er minder problemen bij het Repository gedeelte, maar bij het vervolgens zoeken en vinden via Edurep en Lorenet kwamen dezelfde problemen terug.
In het middaggedeelte werd het contentketenspel "gespeeld" (je kan het eigenlijk geen spel noemen) en dat was voor mij de tweede keer, maar het blijft goed om geconfronteerd te worden met de keuzes waar je als management voor staat als je vanuit een bepaald principe je onderwijs wilt inrichten. Ga je al je content laten arrangeren door uitgevers of laat je het aan je docenten of zelfs cursisten over? Aan ieder principe hangen consequenties. Wat heb je technisch nodig, welke mensen horen daarbij, wat voor competenties moeten die mensen hebben en hoe ga je je content aanbieden en vindbaar maken? Het "spel" is een goed instrument om bewustwording bij de deelnemers op gang te brengen, maar alleen hiermee ben je er natuurlijk niet. Is het plaatje compleet, dan zul je de volgende stap moeten zetten en alles in een ict beleidsplan moeten opnemen.
Conclusie voor mij die dag was dat de repository zeker een nuttige dienst is om te zorgen voor goed gemetadateerde content die voor het onderwijs interessant is en die vervolgens ook nog eens simpel terug te vinden is. Wel moet er technisch nog aardig gesleuteld worden voordat je dit aan de gemiddelde docent kunt voorleggen.

De tweede bijeenkomst waarin opnieuw content en de educatieve contentketen centraal stonden was die van de ambassadeurs van Kennisnet, gisteren op het AOC Oost in Doetinchem.
Willem Karssenberg heeft er al aardig wat over gezegd waar ik me helemaal in kan vinden, dus ik zal niet in herhaling vervallen. Het contentketenspel heb ik deze keer maar even overgeslagen, na twee keer weet je dat wel. De discussie die je hiermee oproept is trouwens wel boeiend en je merkt dat op veel AOC's/ROC's dezelfde zaken spelen rondom het publiceren en delen van content. Niet iedereen staat vooraan om zijn spullen openbaar te maken, want er is of veel werk in gestoken en daar wil men iets voor terug zien, of men denkt dat het misschien niet goed genoeg is.
Terugkijkend op deze dag was het in ieder geval weer goed om met zoveel inspirerende mensen bij elkaar te zitten, maar wat meer zelf doen was ook wel leuk geweest. Hoewel de discussies en presentaties boeiend waren, hebben we maar heel even achter een pc gezeten om wat te stoeien met de ContentCorner (waarover later meer), maar verder was het vooral veel luisteren en dat is toch wel vermoeiend (zeker als je al om kwart voor zes bent opgestaan om op tijd in Doetinchem aanwezig te zijn!). Het bloemetje en het goede gesprek in de auto terug doen me wel met een goed gevoel aan deze dag terugdenken. Ik kijk uit naar 6 september wanneer we bij Karin Winters op ROC Midden Nederland te gast zijn!
Bookmark and Share
0 Responses to "Repository en ambassadeursdag"

Een reactie posten