28.8.07

(0) Comments

Course Genie

Annet Smith


Al een tijdje geleden had ik een 14-dagen-trial versie van het programma Course Genie van Wimba gedownload en eindelijk de tijd gevonden om er even mee te experimenteren. We zijn altijd op zoek naar kleine tools die snel iets opleveren voor docenten die digitale content willen maken.
Course Genie werkt als macro in Word en de installatie verliep zonder problemen. Bij het openen van Word even aangeven dat de macro te vertrouwen is en je krijgt er een menuoptie en een toolpanel bij. Vreemd dat niet alles in 1 menu staat. Het principe is eenvoudig: je typt je tekst in Word en geeft door middel van Opmaakprofielen aan waar bijvoorbeeld een nieuwe pagina begint, wat er in een tekstbox moet enz. Je geeft het bestand nog Metadata mee zoals auteursnaam, datum, rechten, titel enz. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende stijlen en genereer je een HTML-site, een zip-bestand voor Elo's als WebCT, Blackboard en Moodle of een standaard SCORM pakket. Ik heb bijvoorbeeld een website hier neergezet waarin de meeste opties terug te vinden zijn.
Wat aardig is aan Course Genie is dat er verschillende vraagtypes inzitten zodat je je site interactief kan maken. Zo zijn er bijvoorbeeld de welbekende Multiple Choice, Gap Fill en Matching vragen. Je kunt ook mediafragmenten en plaatjes in je vragen toevoegen en er is een apart Flashcard onderdeel. Alle soorten zijn op mijn voorbeeldsite terug te zien.
Voordeel van Course Genie is dat het laagdrempelig is, dat je een docent in Word makkelijker aan de gang krijgt dan met een apart programma en dat je niks van de achterliggende techniek hoeft te weten om iets aardigs te maken. Ook kun je precies aangeven waar je het voor wilt gebruiken: in een Elo of als website. En als je wat meer weet van HTML kun je de site ook openen in je webdesigner en er naar hartelust verder aan knutselen.
Nadeel vind ik dat je bij elke kleine wijziging weer je hele site moet genereren om te zien wat het effect is en dat men op veel scholen toch wel huiverig is over macro's, ivm mogelijke virussen. Ook kwam ik een bug tegen bij het beantwoorden van 1 van mijn vragen waarbij een druk op de knop Check Your Answer altijd aangaf dat ik een fout antwoord had gegeven terwijl mijn antwoord echt goed was. Tenslotte is alles in het Engels, wat voor sommige docenten en cursisten de drempel te hoog legt. En als je bedenkt dat je hiervoor 99 pond per licentie moet betalen, terwijl Hot Potatoes, dat gratis is, grotendeels hetzelfde kan, weet ik niet of we hiermee verder zullen gaan. Wel leuk om uit te proberen!
Bookmark and Share
0 Responses to "Course Genie"

Een reactie posten