Aiptek videocamera van de Blokker

Annet Smith
Tja, het moest er toch maar van komen. Willem Karssenberg had er al meerdere keren over geschreven en ik ben tenslotte gadgetfreak: Ik heb de goedkoopste videocamera ooit bij de Blokker gekocht. De Aiptek digital camcorder stond deze week in de folder voor slechts 69,95 en aangezien we op school ook deze week zijn gestart met ons Streaming Media Project leek het me leuk om eens te testen wat dit eenvoudige dingetje nou allemaal kan. Als het wat is kun je er een hele rits kopen voor een klas, in plaats van 1 duurdere. En als een cursist hem uit zijn handen laat vallen is het niet zo erg.
De advertentie belooft van alles, maar dat wilde ik natuurlijk zelf wel eerst even testen. Hier wat ervaringen:


In de doos zitten de camera, 2 handleidingen (Nederlands en andere talen), een cd-rom, een usb-kabel, een av-kabel (voor aansluiten op de TV) en 2 AA batterijen. Compleet setje dus.
De menu-opties op de camera zijn zeker uitgebreid te noemen. Zo kun je de resolutie instellen (1, 3, 5 of 10 MP), zelfontspanner, flitser (er zit zelfs een aparte videolamp op!), een stabilisator, smart-zoom, witbalans, effecten als zwart/wit en sepia, nachtopname en belichting. In de camera instellingen kun je nog aangeven wat voor TV uitvoer je wil, de helderheid van het scherm aanpassen, het volume van de opnames,de sd kaart formatteren, de taal, de usb modus en of je een piepje wil bij het indrukken van de knoppen.
Filmen en foto's maken gaat erg makkelijk, de knoppen spreken voor zich. Bovenop een cameraknop, op de achterkant een grote videoknop. Geluid opnemen gaat ook, maar is van slechte kwaliteit. Er is een aparte voice-recorder stand, maar elke knop die je indrukt hoor je en er is een hoop ruis, dus dat is niet aan te raden.

De schijf die erin zit zou 16 MB zijn, maar toen ik 1 foto op 10 Megapixel had genomen kon er al geen tweede meer bij. In de eigenschappen van de schijf komt hij niet verder dan 4 MB. Een foto op 10 MP is al gauw 2,2 MB, dus dan heb je de extra SD kaart wel nodig. Die werd wel zonder problemen herkend en alles wordt er automatisch op opgeslagen. Er kan maximaal 2 GB in.

De 10MP claim klopt misschien, maar kwalitatief is het dan niet zo best. De foto's zijn welliswaar groot (3584x2688), maar niet echt scherp te noemen. De dichtbij opnames komen dan nog het beste uit de bus, waarvoor een speciaal schuifje naast de lens zit.

Het filmen is eenvoudig en in- en uitzoomen (tot 4x digitale zoom) gaat ook prima. De kwaliteit is redelijk, goed genoeg voor sites als YouTube, maar verwacht voor veraf geen scherpe beelden. Zodra je gaat bewegen heeft het apparaat veel moeite met scherpstellen en wordt alles wazig. Met een statiefje werkt het wat beter.

De camera is heel makkelijk op elke pc via usb aan te sluiten en wordt onder XP en Vista meteen als harde schijf herkend. Overzetten van bestanden is dan een fluitje van een cent.


Op de bijgeleverde cd-rom staat nog wat extra software (zie de screenshot), maar dat heb ik verder nog niet getest. Alleen de videoconversie software (ArcSoft MediaConverter) heb ik geprobeerd, en dat werkte naar behoren. Je kunt een filmpje omzetten naar MPEG4 AVi of ASF file en WMV of zodat het op een klein scherm te bekijken is, bijvoorbeeld een pda of mediaplayer. Ook kun je de bitrate en frames per seconde aanpassen. De bestanden worden standaard op de camera opgeslagen als asf-bestand, wat af te spelen is in Windows Media player en ook op YouTube.

De handleiding is kort en duidelijk, zoveel toets en bellen zitten er tenslotte ook niet op en ook de taal van de camera zelf is in te stellen op Nederlands. Helaas ben ik er niet achter gekomen hoe je de tijd op de camera kunt aanpassen. Alle bestanden krijgen nu als datum mee 31-12-2100. Hij is duidelijk op de toekomst voorbereid!
Nog een eigenschap van de camera is dat er 2 penlite batterijen in moeten en daardoor is hij erg licht. Je kunt hem niet op stroom aansluiten. Ik heb wel het probleem dat ik af en toe eerst de batterijen wat heen en weer moet bewegen (of eruit moet halen en er weer in moet stoppen) voordat het ding aangaat, erg irritant!

Ik heb wat in en om het huis staan filmen en fotograferen, zodat je een idee hebt van wat het ding kan. Alles staat op mijn Picasa site.

Conclusie: Als je niet al te hoge kwaliteitseisen hebt voor film of foto's, als je goedkoop een simpele camera wil (bijvoorbeeld voor je kinderen of cursisten(!)), dan kun je hier best mee uit de voeten. Voor het geld krijg je wat je kunt verwachten, wil je meer, dan moet je ook meer betalen.
Bookmark and Share
13 Responses to "Aiptek videocamera van de Blokker"
Pierre said :
donderdag, 13 september, 2007
Hoi Annet,

Dank je voor deze uitvoerige review. Ik moet bekennen dat ik heb zitten twijfelen nou de prijs nog lager geworden was.
De kwaliteit van de foto's is niet slecht, maar de filmpjes vind ik maar erg matig.
Maar inderdaad, als ik het vergelijk met de kwaliteit van wat er uit die 'kinderfototoestellen' die je kunt kopen komt (en dat zie je dan pas na het ontwikkelen), dan is het eigenlijk geen gek ding.
Anoniem said :
zaterdag, 15 september, 2007
Hmmm,

idd bedankt voor de goede recensie, ondergetekende heb je van een behoorlijke miskoop afgehouden. Het leek mij wel een gaaf ding, maar de video ziet er niet veel beter uit dan wat mijn telefoon maakt en beduidend slechter dan wat mijn fuji finepix fotocamera maakt. Jammer, want op zich is zo'n pocket camera met flash geheugen wel een goed idee, maar als het beeld zo erg gepixeld is vergaat de pret je toch snel. Inderdaad leuk voor de kinderen.
Anoniem said :
zondag, 07 oktober, 2007
De werkelijke resolute van deze camera is natuurlijk geen 10 megapixel. Kijk de gemaakte foto's maar eens na: die zijn 916 x 684 pixels, oftewel 0,6 megapixel; bij video (640x480) nog minder. Die kun je 'opblazen' via interpolatie (kunstmatig uitvergroten) en daarbij 'raadt' de software een aantal ontbrekende pixels goed, maar dat 'raden' is zeker niet hetzelfde als een echte, scherpe, hoog-resolutie foto. Veel grotere film- en fotobestanden, maar nauwlijks kwaliteit extra. Dat geldt zowel voor het foto- als voor het filmdeel van deze Aiptek camera.

Haal eens een gemaakte foto binnen in een graphic editor (ik gebruik Paint Shop Pro) en blaas hem een factor tien op (bijv. 9160 x 6840). Dan zie je wat interpolatie doet aan 'raadwerk'. Maar op een normale afdruk is vrijwel niks meer van dit voordeel te merken.

Genoeg gezeurd: je conclusie van deze goede, informatieve review is juist: je krijgt waar voor je geld, maar omdat het weinig geld is krijg je ook weinig waar. Voor eenvoudige doeleinden, wat oudere kinderen en inderdaad cursusachtige activiteiten (opnemen en nabespreken) voldoet hij heel aardig. Alleen de geluidsopnamen bij de film, bij spraak bijvoorbeeld cruciaal, zijn niet om over naar huis te schrijven.

Wie niet al teveel concessies wil doen, legt er liever 150 euro bij en koopt dan een VEEL betere camera (te denken valt aan de goedkope GR-D-reeks van JVC).
leenmonster said :
zaterdag, 17 november, 2007
Van een dergelijke camera mag je geen wonderen verwachten.
Is gemakkelijk om even iets snel vast te leggen. Vervelend is wel dat je soms een batterij moet verwijderen om het toestel opnieuw in te kunnen schakelen.
Ruben said :
zaterdag, 15 december, 2007
he...dankje voor de review..
ik heb namelijk best even zitten twijfelen of iki hem moest kopen.
ik denk dat ik er toch voor ga.

ik denk trouwens dat de filmpjes er niet zo mooi uitzien, omdat de site geen grotere bestanden op kon nemen en ze het filmpje steeds heeft verkleind tot een kleiner bestand...zodat het wel past.
maar dat gaat dan wel ten koste van de kwaliteit...
DANK JE
Anoniem said :
zaterdag, 23 februari, 2008
Ik heb er namelijk 1 gekocht voor ik dit las. ik moet zeggen dat als je alles overzet met het het progrmma media encoder , heb je een heel goed beeld die zelfs op de tv goed te zien is.hij is net zo scherp als een goedkope video camera alleen eenminder geesleep deze past lekker in de tas
Anoniem said :
donderdag, 13 november, 2008
tsja,, moet ik heb nou kopen of niet? ik moet hem voor school hebben, maar is het geluid erg slecht?
Annet said :
vrijdag, 14 november, 2008
Nee, ik zou tegenwoordig niet meer aanraden deze camera te kopen. Het type dat ik hier beschrijf is uit 2007, dus alweer verouderd. Intussen zijn er betere alternatieven (zelfs met een mobieltje kan je al beter filmen). Ook zou ik de Flip nog willen noemen, een nieuwe compacte camera met vergelijkbare functionaliteiten, die betere kwaliteit levert. Zie http://www.theflip.com/products_flip_mino.shtml#scene=sceneMain voor meer info en nu alleen nog te koop via eBay, maar waarschijnlijk binnenkort ook in de winkel ergens in Nederland.
Anoniem said :
zaterdag, 22 november, 2008
Bij Blokker heb ik een
Aiptek HD 720P
1280c720
gekocht voor 79,95.
Heeft geen optische zoom, wel een accu (dus geen batterijen en een kaartje (4 gig. apart 9,95) bij Scheer en Foppen).
Mooie foto's zeker binnen 10-12 meter.
Kleur en witbalans goed in te stellen.
Film altijd nog beter en scherper en rustiger dan mijn langdurige ervaring met "Super-8".
Geluid is goed tot zeer goed als camera niet bewogen wordt of knoppen gebruikt worden, in het andere geval zorgt het minder geluid toch dat je bij weergeven dat je de gegevens tijdens opname gemaakt vrij goed kunt beluisteren.

Gezien de prijs zou iedereen deze camera in z'n broekzak of tasje moeten hebben voor het vastleggen van 'onvoorziene' situaties.

Gezien de prijs geef ik een 10+.
Anoniem said :
donderdag, 18 december, 2008
Dank aan ANONIEM,dank zij u heb ik NIET de camera van blokker gekocht maar de betere die u aanbeveelde de jvc gr-d serie voor 129 euro.

Nogmaals dank voor de goede uitleg!

antje
Anoniem said :
woensdag, 25 februari, 2009
Bedankt voor de review! Echt ontzettend relax dat iemand de tijd heeft genomen filmpjes online te zetten en te delen. had er serieus over zitten nadenken voor een schoolproject maar nu ga ik hem niet halen. Ik ga verder kijken naar de alternatieve die ook hier geboden zijn. Nogmaals dank :)
Anoniem said :
woensdag, 06 mei, 2009
beste said heb ook zon camera maar de geheugenkaart word niet gebruikt moet je deze installeren ergens in het menu? heb het over de aiptek van blokker hier groeten bep
Annet said :
woensdag, 06 mei, 2009
Ik zou iedereen die nog reageert op dit blogitem erop willen wijzen dat ik dit in augustus 2007 heb geschreven. De Aiptek camera die nu wordt verkocht bij de Blokker (of welke andere winkel dan ook) heeft niets meer te maken met de camera waarover dit stukje gaat. Ik zou iedereen daarom willen vragen verder op internet te zoeken naar recentere artikelen hierover.

Een reactie posten