28.9.07

(0) Comments

Over de grenzen van de Elo III

Annet Smith

,


Gisteren heb ik in Utrecht een bijeenkomst van Surf bijgewoond met de titel " Over de grenzen van Elo III". Aangezien we op ons ROC druk bezig zijn met het implementeren van Sharepoint, het re-evalueren van onze Elo en het starten van pilots voor Elo en portfolio, leek me dit een nuttige dag.
De dag werd geopend door keynote speaker Richard Katz van Educ@use die inging op verleden, heden en toekomst van het leren. Dit verhaal hield hij al eerder en het wordt hier aardig samengevat. Zijn belangrijkste boodschap was wel dat de uitdaging nu ligt in het personaliseren van de leeromgeving. Hij liet nog een film zien (Edu@2020) waarin een visie op de toekomst tot 2020 werd gepresenteerd. Deze film is al wat ouder en was al eerder te zien bij een Surf bijeenkomst in november vorig jaar. Daarin werd een mogelijk scenario geschetst waarin bijvoorbeeld Google samen met Phoenix, Sakai en EA zou gaan werken aan " artificial instructors" ofwel virtuele docenten en ook medestudenten (Synthfac en Synthstu genoemd). Ook zouden Disney, Sony, Apple, Fujitsu en Philips gaan werken aan prachtig educatief materiaal en e-paper. Microsoft zou dan Blackboard inlijven en zo blijft de concurrentie tussen Google, Apple en Microsoft gewoon bestaan.
Leuk was nog de associatie die Wim Westera van de Open Universiteit had bij het woord Elo. We werden even teruggebracht naar de jaren 70 en de liedjes van het Electric Light Orchestra, een groep waar ik nog steeds graag naar luister. De vergelijking met de huidige Elo (na 10 jaar houdt het op, ouderwetse instrumenten) was een hele aardige vondst. Het feit dat ik nog wel af en toe naar Elo luister betekent alleen niet dat ik de huidige Elo's ook wil blijven gebruiken! :-)
In de loop van de dag kwamen nog enkele interessante punten voorbij. Meerdere malen werd verwezen naar SOA (nee, geen enge ziektes, maar Service Oriented Architecture) als een mogelijke oplossing voor het inrichten van je leeromgeving. Meer uitgaan van wat je denkt nodig te hebben en vervolgens daar de componenten bijzoeken die in jouw situatie het beste kunnen worden ingebed. Zo was het verhaal van Chris Kuijpers van Hogeschool Zuyd heel herkenbaar. Voor een deel werkt men daar aan dezelfde oplossingen als op ons ROC. Op de foto zie je hun mogelijke architectuur afgebeeld. Hij liet ook nog een verduidelijkend filmpje zien over wat SOA nu precies inhoudt en hoe dit globaal werkt.
Achteraf gezien heb ik niet zo heel veel nieuws gehoord, wel weer stof tot nadenken en goed om te zien dat men in HO/WO land met dezelfde zaken worstelt als in het MBO. Wilfred Rubens heeft intussen ook al een uitgebreid verhaal over deze bijeenkomst op zijn weblog geplaatst, dus verder wil ik daarnaar verwijzen.
Bookmark and Share
0 Responses to "Over de grenzen van de Elo III"

Een reactie posten