5.10.07

(0) Comments

PDA's in de klas

Annet Smith

,


Eindelijk kwam ik er aan toe om het artikel "PDA's in het onderwijs: leuke gadget of echte meerwaarde?" uit de Vives van september door te nemen. Dit past natuurlijk helemaal in mijn straatje!

Op 4 basisscholen in Nederland wordt een project gedraaid (op kosten van Kennisnet ICT op School) waarbij gekeken wordt wat het gebruik van een PDA voor leerlingen en docenten nou kan opleveren. Enkele interessante uitspraken uit het artikel wil ik hier even op een rijtje zetten:

- De verwachtingen bleken wel hooggespannen te zijn, maar zijn toch al gaande het project wat bijgesteld. "Wij hadden verwacht dat ze met de PDA hun wereld buiten de school meer zouden onderzoeken en die kennis de school in zouden brengen. Die stap maken ze niet. Wel zie ik dat je met de PDA de leeromgeving interessanter kunt maken." Aldus Benedict Hal, directeur van een van de deelnemende basisscholen.

- Het was lastig om de ideale PDA te vinden. "De ideale PDA moest aan nogal wat eisen voldoen: kindvriendelijk, stootvast en met tal van functionaliteiten en applicaties". Er is uiteindelijk gekozen voor de Ipaq rx5935 NL en daarop is vervolgens het softwarepakket RedHalo geinstalleerd, dat speciaal gemaakt is voor het onderwijs. Men had eigenlijk ook een camera gewild, maar die zit hier niet op. Ze noemen het apparaat trouwens de Verkenner.

- Het blijkt moeilijk vast te stellen of de kinderen daadwerkelijk meer leren. Wat ze wel goed blijken te kunnen is omgaan met het apparaat, de spelletjes erop en bijvoorbeeld functionaliteiten als TomTom en Skype gebruiken.

- Volgens een van de ondervraagde directeuren is een PDA straks in de klas net zo belangrijk als televisie, video, pc en mobieltjes.

- De financiele kant is een lastige. De scholen geven aan er eigenlijk geen geld voor te hebben om dit op grote schaal te gaan inzetten. Een bijdrage van ouders vragen zou dan kunnen, maar ook dat kan niet iedereen opbrengen.

- Heel belangrijk om zoiets op je school te starten is enthousiasme bij de betrokken docenten en dat kan belemmerd worden door kennistekort en angst.

Al met al een heel interessant project, waarvan het eindresultaat nog niet bekend is. Indrukwekkend op de site van het project (http://www.lopendleren.nl/) is de hoeveelheid links naar allerlei media die er al aandacht aan hebben besteed. Zo staat er bijvoorbeeld een kort filmpje op van RTV Rijnmond. Jammer dat de site geen RSS feed heeft, dat maakt het wel veel makkelijker om alles te volgen. Eind dit jaar zal er een eindrapportage verschijnen, die ik natuurlijk met spanning afwacht!
Bookmark and Share
0 Responses to "PDA's in de klas"

Een reactie posten