12.12.07

(5) Comments

YouTube en Viddler

Annet Smith

, ,


Tijdens een overleg van het projectteam voor Streaming Media van Kennisnet waar we hier op school aan werken is vanochtend gesproken over waar we onze gemaakte filmpjes moeten plaatsen. Een voorwaarde van het project is namelijk dat we de filmpjes die we maken op een openbare plek neerzetten. Welliswaar zijn er plannen voor een streaming media server voor de hele school, maar zolang die er niet is moeten we een andere plek hebben, anders zal het project niet worden goedgekeurd. Het lag voor de hand om daarvoor de meest bekende en meest gebruikte site te nemen, YouTube. Onze cursisten kennen die, we kunnen voor de school 1 pagina maken met daarop al onze filmpjes en zorgen er zo voor dat we als school goed te voorschijn komen als iemand zoekt naar materiaal van de school op YouTube. Helaas was de naam van de school al wel in gebruik, dus er is contact gezocht met degene die die had geregistreerd in de hoop dat deze hem wil afstaan. Daarom is voorlopig eerst een andere naam gekozen.
Toch heeft YouTube ook zijn beperkingen, met name als het gaat om de grootte van de filmbestanden die je kan uploaden (100 MB). Dat betekent dat de kwaliteit van je films achteruitgaat, omdat je de bestanden kleiner moet maken. Daarom is ervoor gekozen om ook nog een andere filmsite te gebruiken, namelijk Viddler. Deze, misschien wat minder bekende site, biedt de mogelijkheid om filmpjes tot 500 MB te uploaden en daardoor blijft de kwaliteit beter. De YouTube omgeving voor de school is hier te vinden, die op Viddler hier. Op moment van schrijven staat er nog niks op en moet er nog een en ander aan het uiterlijk gedaan worden, maar dat gaat waarschijnlijk snel veranderen.
Bookmark and Share
5 Responses to "YouTube en Viddler"
Willem said :
woensdag, 12 december, 2007
Als je gebruik maakt van de Youtube uploader: http://www.youtube.com/multifile_installer kun je filmpjes tot 1 GB uploaden!
Echter, de tijdslimiet is nog steeds 10 minuten. Dit is om het mogelijk te maken om filmpjes in HD kwaliteit te uploaden.
Viddler heeft bijkomende voordelen: je kunt prachtig comments in de tijdlijn plaatsen.
Weinig mensen maken gebruik van Google video. Maar daar kun je met de desktop uploader ook grotere filmpjes neerzetten. Tenslotte maak ik zelf ook gebruik van blip.tv omdat je daar naartoe kunt ftp'en en ook daar kun je grotere bestanden kwijt. Zoals je ziet dus: keus genoeg!
Veel succes met jullie project. Heb je al gehoord of die van jullie is goedgekeurd? De uitslag zou vandaag zijn, maar ik heb niks gehoord...
Pierre said :
woensdag, 12 december, 2007
Verstandige keuze.
De kwaliteit die je bij Viddler over kunt houden is een stuk hoger dan bij YouTube, maar zoals je zelf aan geeft is het minder bekend dan YouTube.

Een ander alternatief (al is die nóg onbekender) is stage6.com. Dan kun je nog meer van de oorspronkelijke kwaliteit van je films behouden maar dan hebben kijker wél de (gratis) DivX webpplayer nodig (zie ook dit bericht). Stage6 heeft op het moment geen beperkingen met betrekking tot de maximale lengte van video's (maximale omvang per video 2GB!)
woensdag, 12 december, 2007
Dank je wel Annet, ik ga jouw tips (en de andere) direct doorgeven aan ons netwerk Onderwijs en Media. Volgens mij zijn er bij de Universiteit van Groningen ook leuke initiatieven in de maak, weet alleen het fijne er nog niet van.
Annet said :
donderdag, 13 december, 2007
Allemaal heel erg bedankt voor de input! Ik heb het intussen alweer doorgesluisd naar de collega's hier en weet zeker dat we er wat aan hebben. Vooral de tip van de uploader en die van stage6 lijken me heel waardevol. Dit is nou echt "wisdom of crowds" in de praktijk!
woensdag, 29 oktober, 2008
Mooi dat deze videos op een centrale plek staan. Misschien is het ook leuk om te kijken naar welke andere onderwijs instituten vergelijkbare initiatieven nemen. Daarvoor zouden verschillende videos sites moeten worden doorzocht. En daar heb ik een leuke oplossing voor: Yimmiy.com. Dit is een search engine die in 1 keer over verschillende sites zoekt op basis van de ingegeven zoekterm. Niet alleen video, maar ook fotos en weblinks etc.

Een reactie posten