14.1.08

(2) Comments

Cursus Web 2.0 met 23 dingen

Annet Smith

, ,


Ik ben wat aan het rondneuzen in de Wiki van Kennisnet met de titel Cursus Web 2.0 met 23 dingen. Ik had er al vaker naar willen kijken, maar de tijd ontbrak eenvoudig. Nu heb ik een verzoek gehad om voor de Indruk er iets over te vertellen, dus heb ik een aanleiding om er eens in te duiken.

Pierre Gorissen had het origineel van de Public Library of Charlotte & Mecklenburg County gevonden, Willem Karssenberg heeft er al eerder over geschreven, maar intussen is de cursus aardig uitgebreid en daarom opnieuw een berichtje waard, vind ik. De cursus geeft in 23 stappen (dingen) een praktisch overzicht van allerlei veelgebruikte Web 2.0 tools zoals bijvoorbeeld Blogger, Flickr, Del.icio.us, RSS en podcasts. Steeds wordt een ding gestart met een podcast waarin een uitleg wordt voorgelezen en daarna staan er handige links en uitleg op de wikipagina. Ik heb intussen al enkele kleine wijzigingen aangebracht, want het leuke is natuurlijk dat je zelf kan bijdragen aan deze cursus.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je in de cursus zou kunnen stoppen (23 is ook een beetje een raar aantal), maar als je als beginnend ict-vaardig docent hierin gaat starten, heb je er wel een hele kluif aan. De opzet is dat je er van begin tot eind doorheen loopt, maar in deze tijd van vraaggestuurd onderwijs lijkt het me beter als je als docent begint vanuit een leervraag en daar het passende ding bij krijgt voorgeschoteld. Een soortgelijk idee zit ook achter de website Broodkruimels in het digitale bos van de School voor de Toekomst. Wat wil je in je lespraktijk doen, welke tool kies je en hoe werkt dat dan?

Alles bij elkaar is het een mooi overzicht van veelgebruikte Web 2.0 tools die je in het onderwijs prima kan inzetten. het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik mijn Flickr account weer nieuw leven in wil blazen, zoals je in mijn vorige bericht kan zien.
Bookmark and Share
2 Responses to "Cursus Web 2.0 met 23 dingen"
John Krant said :
maandag, 14 januari, 2008
Dag Annet,

alsnog de allerbeste wensen.
Naar aanleiding van je laatste artikel heb ik del icio gaan gebruiken.

tot nu toe gebruikte ik www.mypip.nl.
Echter del icio heeft veel meer mogelijkheden.
Ga morgen verder op zoektocht.

John Krant
JoGnet said :
maandag, 28 januari, 2008
Ken je het andere Nederlandse initiatief rondom de 23 dingen ook? Meer bekend in het bibliotheekwezen (?), zie http://www.23dingen.nl/

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

P.S. Overigens heb ik die URL gevonden via http://zbdigitaal.blogspot.com/2008/01/23-dingen-samenwerken-met-rob-coers.html en http://www.robcoers.nl/

Een reactie posten