M-Learning en Hot Lava Software

Annet Smith

, ,Allereerst wens ik natuurlijk al mijn lezers een pr8 200acht!


Ik ben het nieuwe jaar begonnen met het doornemen van 2 artikelen over M-Learning, die ik via mijn collega Rob Smit (bedankt!) had ontvangen nadat hij in de VS de IT conferentie in Nashville in november had bijgewoond. M(obile)-Learning is het leren met behulp van mobiele apparaten, zoals telefoons en pda's en is in de VS behoorlijk in opkomst. Het voert te ver om het hier allemaal uit te leggen, daarvoor is er al een prachtige Wikipedia pagina, maar wel staat voor mij vast dat er hier nog veel winst te behalen valt in het Nederlandse onderwijs. In een white paper over de materie wordt duidelijk dat het gebruik van mobiele apparaten zeker meerwaarde heeft voor het onderwijs. Verschillende onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat studenten die gebruik maken van bijvoorbeeld hun telefoon om interactief lesmateriaal in hun eigen tijd en op een door hun gekozen plek te raadplegen, beter scoren dan studenten die dit niet doen. En als je hen de tools geeft om zelf content te maken, leren ze daar ook meer van dan wanneer je alles voorkauwt. Aldus de Learning pyramid van Jeanne Meister, die ik al vaker voorbij heb zien komen. (zie het 1e plaatje).

Een van de tools die gebruikt kan worden om content voor mobiele apparaten te maken is Hot Lava Software. Ik heb er even een introductie over gekeken en het ziet er vrij gebruikersvriendelijk uit. De Mobile Author software genereert pagina's die kunnen worden bekeken op Palm en Windows Mobile apparaten en via websites, Java of WAP op allerlei telefoons. Je kunt eenvoudig pagina's aanmaken, of testjes, met plaatjes, links, flash of audio erin. Vervolgens kun je met het 2e pakket MDTS (Mobile Delivery and Tracking System)de content aanbieden en hou je allerlei gegevens bij op de server, zoals wie er wat wanneer heeft gedaan en wat er gescoord is. Een trial is hier te downloaden, je betaalt wel bijna 1000 dollar voor de twee pakketten samen.

Als ik zie hoeveel mogelijkheden een gemiddelde telefoon al heeft en hoeveel cursisten een telefoon hebben, dan denk ik dat er over enkele jaren veel meer gebruik van kan worden gemaakt in het onderwijs. Toegang tot een (gratis)wifi netwerk is dan wel iets waar nog aan gewerkt moet worden op veel plekken. Het vergt natuurlijk ook wat creativiteit om je content interactief te maken en geschikt voor gebruik op een mobiel apparaat, maar daar kan Hot Lava zeker bij helpen. Er staan ook al vele (2166!) voorbeeldmodules op http://hdwap.com/ceo/login.html (inloggen met 2x een 1). Maar het zal pas echt werken als de docenten bereid zijn om de mobieltjes ook eens tijdens de les aan te laten staan...
Bookmark and Share
4 Responses to "M-Learning en Hot Lava Software"
wrubens said :
dinsdag, 08 januari, 2008
Hoi Annet,

Tijdens de Online Educa Berlijn 2007 vertelde Donald Clark dat de learning pyramid (wat beklijft bij welke leeractiviteiten?) niet bestaat. Deze piramide -ik heb 'm ook vaker gebruikt in presentaties- zou gebaseerd zijn op een wetenschappelijk artikel van Chi, Bassend, Lewis, Reimann en Glaser. Alleen: de hoofdauteur herkent zich niet hierin, vertelde Clark. Zie: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2007/12/oeb-2007-skinne.html
Ik heb het zelf nog niet kunnen checken. Maar Clark heeft me wel enigszins in verwarring gebracht. Heb jij het boek van Meister zelf gelezen?
Annet said :
woensdag, 09 januari, 2008
Nee, het boek van Meister kende ik niet, tot ik gisteren wat naar haar had zitten googelen. Bij het plaatje stond haar naam, met dit boek erbij genoemd.
Interessant is de link die iemand op jouw blog bij zijn commentaar had gezet, waardoor ik weer doorklikte naar http://www.willatworklearning.com/2006/05/people_remember.html over deze, volgens de schrijver, "bogus information". Ik vond die piramide altijd zo logisch, maar nu begin ik er inderdaad toch aan te twijfelen.
Rob said :
zaterdag, 12 januari, 2008
Soms let ik wel een beetje op, in elk geval bedankt voor de complimenten. Ik ben er van overtuigd dat PDA / telefoons een leermiddel worden. Wij zijn als Nova al zover dat we dat ook aanbieden.

gr Rob
Annemiek Verkuijl-Wieland said :
maandag, 28 januari, 2008
Naar aanleiding van de opmerking van Wilfred over de Learning Pyramid: ik kwam zojuist op internet (http://homepages.gold.ac.uk/polovina/learnpyramid/about.htm) het volgende tegen:

"Although disputed, the source of the pyramid can be attributed to NTL Institute for Applied Behavioral Science as they explain as follows:"

"Thanks for your inquiry of NTL Institute. We are happy to respond to your inquiry about The Learning Pyramid. Yes, it was developed and used by NTL Institute at our Bethel, Maine campus in the early sixties when we were still part of the National Education Association's Adult Education Division. Yes, we believe it to be accurate - but no, we no any longer have - nor can we find - the original research that supports the numbers. We get many inquiries every month about this - and many, many people have searched for the original research and have come up empty handed. We know that in 1954 a similar pyramid with slightly different numbers appeared on p. 43 of a book called Audio-Visual Methods in Teaching, published by the Edgar Dale Dryden Press in New York. Yet the Learning Pyramid as such seems to have been modified and always has been attributed to NTL Institute."

Een reactie posten