De eerste indrukken van de Eee pc

Jawel, gisteren heb ik mijn Asus Eee pc opgehaald op het postkantoor en de hele avond heb ik ermee kunnen stoeien. Nu is het tijd om een eerste verslag te doen van dit prachtige apparaatje! Want dat is ie zeker.
Bij het openen van de doos was er verder weinig spannends, er zit een Eee pc in, een accu, een adapter, een cd-rom (die je er trouwens niet in kan afspelen, want er zit geen cd-drive in) en enkele boekjes met handleidingen. Maar het hele idee is natuurlijk ook dat je weinig nodig hebt om ermee aan de slag te kunnen.

Buitenkant: wit (nog wel...), 3 USB poorten, mmc/sd kaart slot, netwerkkabel ingang, ingang voor microfoon en koptelefoon, beeld uitgang. Bij het openklappen valt op dat dit vrij stroef gaat, je hebt er wel twee handen bij nodig. Toetsenbord is klein, dat is wel even wennen, je zit er al gauw naast. Maar oefening baart kunst zullen we maar denken. Kleine touchpad met muisknop eronder en een scrollmogelijkheid aan de rechterkant. Verdere specificaties: 4GB SSD, 512 MB RAM, 7 inch scherm, Linux besturingssysteem. Hij weegt nog net geen kilo (0,89). De accu gaat volgens de leverancier 2,5 uur mee, maar dat heb ik nog niet kunnen testen.

En dan zet je hem aan en valt meteen op hoe helder het beeldscherm is. Weliswaar klein (met 7 inch), maar toch heel duidelijk, omdat de iconen van het Linux besturingssysteem hierop zijn aangepast. Achtereenvolgens heb je bovenaan de keuze uit de tabbladen Internet, Work, Learn, Play, Settings en Favorites en kun je ook nog op een Help knop klikken. Ik heb trouwens overal screendumps van gemaakt die je hier kan vinden.

Het werken met de Eee pc gaat heel makkelijk, de tabbladen zijn intuitief, je hoeft maar 1 keer op een icoon te klikken en je kunt aan de slag. Voorgeinstalleerde programma's zijn Open Office, Firefox, Skype, Messenger, een PDF lezer, File Manager, een Longman woordenboek (wel Engels-Engels of Engels- Japans), Sound recorder, Music-, Video- en Photo manager, Media Player, verschillende kleine programma's voor het leren van taal, scheikunde, astrologie en rekenen, Paint en spelletjes als Solitaire, Sudoku, Tetris en Penguin racer. Een aardig uitgebreide selectie dus, en meteen waren daar al allerlei updates voor de downloaden nadat ik het draadloze netwerk aan de praat had gekregen.


Het draadloze internet instellen was een fluitje van een cent, alleen de WEP key intikken en browsen maar. Helaas moet je wel elke keer je Web-key opnieuw intikken om verbinding te maken, maar misschien moet ik nog even verder zoeken waar ik dat automatisch kan instellen. Met Firefox is surfen heel vertrouwd, ook op het kleine scherm werkt het goed. Soms moet je wel horizontaal scrollen, wat vervelend is en lettertypes zijn op enkele sites wel klein. Op het tabblad Internet staan allerlei links naar bijvoorbeeld Webmail (je kiest zelf tussen Gmail, Hotmail, AOL of Yahoo), iGoogle, Messenger, Google Docs en Wikipedia. Google docs is net te doen op het kleine scherm, je merkt wel dat je zit te priegelen, vooral in Presentations. Dan is een groter scherm toch beter. Voor een indruk heb ik daar ook wat screenshots van gemaakt die op mijn picasasite staan.
Het geluid is boven verwachting goed. Het klinkt niet erg blikkerig en is nog behoorlijk hard te zetten zonder dat het vervormd. Er is ook een icoon Internet radio waar je naar Mediayou.net wordt geleid die allerlei kanalen biedt die je kan luisteren en ook dat werkt goed. De opname van geluid werkt ook, maar de microfoon zit aan de onderkant, dus als je hem even optilt gaat het wel beter. Geen topkwalitet, maar dat mag je hiervan ook niet verwachten vind ik.

Alles bij elkaar denk ik dat ik me hier wel aardig mee kan redden als ik bijvoorbeeld op vergaderingen aantekeningen wil bijhouden, bij conferenties verslag wil doen of gewoon op de bank wil zitten browsen. Na een tijdje wordt hij trouwens wel vrij warm aan de onderkant, dus dan is hij op schoot niet meer zo comfortabel. De komende weken heb ik wel genoeg gelegenheden om hem verder te testen, dus mensen die mij in Maastricht tegenkomen zullen mijn Eee pc ook zeker zien.

Of het apparaat ook voor cursisten interessant zou kunnen zijn is natuurlijk de hamvraag. Als je ze wilt laten tekstverwerken, internetten en geluid, foto's of film wil laten luisteren/bekijken dan is het prima geschikt. Maar het kleine scherm en toetsenbord is wel een beperking als je hem veel gaat gebruiken. Sommige zaken zijn dan niet zo prettig als bij een normale pc. Natuurlijk kun je er ook wel weer een extern toetsenbord, scherm en muis aan koppelen via de verschillende poorten, maar dan heb je een pc die natuurlijk minder kan dan een normale laptop. De vraag is dan of je een volwaardig apparaat nodig hebt of dat je hiermee kunt volstaan. In mijn situatie denk ik dat ik een heel eind kom, maar als ik een presentatie wil maken of foto's wil bewerken denk ik toch dat ik mijn gewone pc kies. En ik denk dat dit voor cursisten net zo zal gelden.
Bookmark and Share
7 Responses to "De eerste indrukken van de Eee pc"
vrijdag, 07 maart, 2008
Al met al een heel positief verhaal dus! Mooi hoor, en ik ben gewoon strontjaloers!
Zou je me een gunst willen bewijzen en een screendump willem maken van mijn weblog? Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe dat eruit ziet en of ik de stylesheet hiervoor moet aanpassen...
Annet said :
vrijdag, 07 maart, 2008
Het is inderdaad wel weer een erg gave gadget. Ik heb de screendump intussen op mijn picasa site erbij gezet. Lijkt goed te werken.
vrijdag, 07 maart, 2008
Wat een service! Bedankt voor de screendump. War ik heel blij mee ben is dat de sidebar niet naar beneden wordt gedrukt. De EEEPC weet alles heel intelligent te schalen blijkbaar. Hoe zit het met filmpjes die ik ge-embedded heb in berichten? Soms plaats ik filmpjes in een breedte van 640 pixels. Dan zou er erg weinig ruimte overblijven voor de sidebar. Hoe lost de EEEPC dat op?
Trouwens, er is nu ook een Windows XP versie gepresenteerd op de CEBIT.
Zal ik nog maar even wachten met kopen?
zaterdag, 08 maart, 2008
Denk dat ik maar eens zwart ga bijklussen om mezelf er op te trakteren. Lijkt me ideaal, zo in de tas en geen gesleep. Goed verslag dus en het is bijna 10 maart (staatsloterij)
Annet said :
zaterdag, 08 maart, 2008
@Willem: ik heb een screendump op de picasa site gezet met een YouTube filmpje en de sidebar. Werkt nog steeds prima, ook het afspelen van het filmpje met geluid. En als je de nieuwe wil moet je wel zeker tot de zomer wachten, maar dan krijg je een groter scherm, meer geheugen, Windows en een grotere SSD. Kost dan ook zeker 80 euro meer.
@Karin: ik help je duimen voor de staatsloterij!
hans van weydom claterbos said :
woensdag, 21 mei, 2008
hallo, Annet

Sinds begin mei (mijn zoons waren toen een week in New York) heb ik ook zo'n mooi eeepceetje.
Een blauwe, die hier waarschijnlijk hier niet op de markt zal verschijnen. (Alleen wit en zwart) Kostte mij €230! Mooi die lage dollar....

De mijne is een 4gb versie, met een 7 inch scherm.
Hij (of is het een zij?)werkt prima.
Wel heb ik de eee van de easy mode afgehaald. Nu ziet hij er weer als een soort windows uit.
Verder heb ik er een 8gb geheugenkaart bij aangeschaft.

Ik gebruik hem vooral op vakantie voor internet en foto's kijken. (Ik wil altijd zien of ik goed presteer met mijn fotocamera. Zie mijn website www.vanvanweydom.nl)

Voor al die foto'.s bezit ik dan ook nog een immagetank.

Ook is de eee zeer goed geschikt om geluidsopnames mee te maken.
Mijn versie van de eee heeft evenwel geen geluidsrecorder (niet bij alle modellen standaard) aan boord, maar dat heb ik opgelost door Audacity te installeren.
Geluidskwaliteit prima! Ik heb er maar meteen een goede stereo microfoon voor aangeschaft.

Het afspelen van video's geeft echter wel wat problemen.
VOB bestanden beginnen hoopvol, maar na een paar minuten gaat vooral het geluid hakkelen.
Ligt dat soms aan het wat beperkte werkgeheugen van de eee?
Ik heb geprobeerd dit op te lossen door het VOB bestand om te zetten naar AVI, maar nu krijg ik het geluid niet synchroon. Scheelt wel een paar zinnen!
Heb jij daar soms al ervaring mee?

Ik denk overigens dat de eee voor het onderwijs niet geschikt is.
Eigenlijk is hij gewoon te klein om lang achter elkaar aan te werken. Het is voornasmelijk een prachtding voor onderweg. Niet zwaar en kan bijna in de binnenzak van een spijkerjack meegenomen worden.
Wel aardig voor cursisten om geluidsopnames mee op te nemen. (Zie onze website van de t&t www.novaplein.nl/tent. Radiocast)

Groet, hans van weydom claterbos
hans van weydom claterbos said :
woensdag, 21 mei, 2008
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Een reactie posten