16.3.08

(4) Comments

GPS cursus in de regen

Annet Smith

, ,

Het weer zat helaas niet mee, maar toch hebben we vandaag een aardige boswandeling gemaakt. Dit alles in het kader van een GPS cursus die ik met mijn vriend heb gevolgd via Educatracks. De hele dag waren we bezig met theorie en praktijk en aan het eind hebben we een certificaat ontvangen en een schat gevonden!

De cursusleider, oud-aardrijkskunde leraar Klaas Kuiper, vertelde tijdens de ochtend enthousiast over GPS, wat het is en wat je ermee kan. Hij liet vele websites zien die routes voor GPS apparaten aanbieden en het fenomeen van geocaching (met behulp van GPS op zoek naar een verborgen "schat") werd ook toegelicht. Zie bijvoorbeeld sites als Ontrack.nl, Geocaching.com, gpstracks.nl, oppad.nl, go-gps.nl en fietsen123.nl om er maar een paar te noemen. Nieuw voor mij was dat er zogenaamde Travelbugs en Geocoins zijn, munten die je registreert en in een geocache stopt en die door de mensen die ze vinden weer in een andere geocache worden gestopt. Zo was zijn munt in de Harz begonnen en intussen in Costa Rica aanbeland.

Kuiper gebruikt voor zijn cursussen, die ook voor scholen en bedrijfsuitjes worden ingezet, de Garmin 60, wat een handzaam apparaat is met een eenvoudige bediening zodat je zonder teveel uitleg je weg door de software kan vinden. De batterijduur van 15-20 uur is prachtig en ook is het ding waterdicht, dus dat we er vandaag mee in de regen liepen was geen probleem. Dat is het wel als je hetzelfde zou willen met je mobiel of pda en aparte geocaching software. De Garmin 60 bevat helaas geen topografische kaarten, er zijn duurdere varianten die dat wel hebben. Voor de standaard Garmin 60 betaal je rond de 200 euro.

Na de lunch volgde de praktijk in het Noord Hollands Duinreservaat en liepen we aan de hand van een vooraf ingegeven route door het bos. Onderweg beantwoordden we allerlei vragen en werd het duidelijk dat dit wel heel erg geschikt is om ook met leerlingen te doen. Je kan het ophangen aan allerlei thema's of vakken, zoals geschiedenis, biologie, milieu of aardrijkskunde. Het leukst is het dan natuurlijk als er een soort speurtocht aan vast zit, waarmee je uiteindelijk een schat of beloning kan vinden. Er zijn niet voor niets al verschillende voorbeelden van projecten in het onderwijs waarbij GPS wordt ingezet (zoals Frequentie 1550 en Veenquest). Nadat wij onze vragen hadden beantwoord volgden daaruit enkele coordinaten die we gebruikten om in de tuin van het bezoekerscentrum naar onze schat te zoeken en deze hebben we gemakkelijk gevonden. Snoepgoed en 2 pennen!

Ik vond deze cursus, ondanks het slechte weer, zeer de moeite waard. Eerst een stukje theorie en daarna lekker zelf proberen. En als het weer nou ook weer eens meezit ga ik zeker nog een keer op pad met GPS en op jacht naar 1 van de duizenden schatten die er inmiddels in de wereld verborgen zijn. Alleen probeer ik eerst wat software uit voor op mijn pda, want om nou meteen zo'n toch wel prijzig gps apparaat aan te schaffen vind ik nog wat te vroeg. Kuiper zei nog wel dat wanneer je eenmaal begint met geocaching, je er nooit meer mee zult stoppen....
Bookmark and Share
4 Responses to "GPS cursus in de regen"
maandag, 17 maart, 2008
@Annet,
Ik heb wel een gps-apparaat en het is echt veel leuker dan ik ooit had gedacht. Als we nu willen wandelen halen we ergens van het web een leuke wandeling en gaan dan op stap. We komen in veel mooiere stukken van Nederland dan zonder dat apparaat. Maar ook als we een keer in het buitenland zijn: gps pakken, wandeling downloaden en op pad. Heerlijk! Bovendien vond ik op het apparaat nog een aantal spelletjes. Niet echt functioneel voor het onderwijs maar wel een leuk extraatje ;-)
Peer Brok said :
maandag, 17 maart, 2008
Hallo Annet,

Als stafmedewerker onderwijs van het ROC Midden-Brabant en intensief geocacher heb ik mijn collega Moniek Verhaaren geinformeerd over geocaching en GPS.

Zij mailde mij terug met jouw weblog, waarin je enthousiast melding doet van je ervaring met de GPS-cursus en geocaching.

Ik heb je artikel publiekelijk gemaakt in het geocaching-forum van www.geocaching.nl

Het is te vinden via: http://forum.geocaching.nl/index.php?s=&showtopic=10827&view=findpost&p=166858

Met groet,
Peer Brok
Annet said :
maandag, 17 maart, 2008
@Peer: bedankt voor de vermelding op het forum. Nou kan ik er natuurlijk helemaal niet meer onderuit om te gaan geocachen!
@Margreet: lijkt me inderdaad ook erg leuk om op vakantie wandelingen te doen met een gps apparaat. En natuurlijk zijn die spelletjes een leuk extraatje, hoewel ik het scherm van die Garmin60 niet echt geschikt daarvoor vond. Ik neem aan dat jij een ander type hebt met een kleurenscherm.
Hiker said :
dinsdag, 18 maart, 2008
Ik gebruik de Garmin 60CSx. Prima ontvangst, ook in de stad of in het bos onder dicht bladerdek.

Garmin 60CSx

Inmiddels in de nieuwste telg van Garmin verschenen, de Colorado 300. Maar het zijn wel prijzige apparaten, alhoewel je ze ook in Amerika kunt bestellen voor aanmerkelijk goedkopere prijzen.

Een reactie posten