Ugame-Ulearn dag 2: ontdekkingen

Annet Smith

, ,


Het symposium UGame-ULearn van vandaag zit er weer op. De verschillende ochtend en middagsessies vandaag hebben voor mij een aantal leuke ontdekkingen opgeleverd, die ik natuurlijk graag wil delen. Ik zet ze even op een rijtje.

Bij de sessie van Prof. Dr. Wim Veen heb ik enkele leuke sites genoteerd die hij de revue liet passeren, waaronder 43things.com (voor als je iets wilt leren en wil zien wie dat ook wil), livemocha.com (een taal leren in een online community), musicovery.com (muziek ontdekken die aan elkaar verwant is), bookmooch.com (boeken delen met de wereld) en bookcrossing.com waar ik al eens had zitten kijken en waar je boeken, die je ergens achterlaat kunt volgen over de hele wereld, mits mensen dit op deze site aangeven. Op zich allemaal sites die niet zoveel met gaming te maken hebben, behmaar wel met het sociale aspect dat in games een steeds grotere rol gaat spelen. Wim Veen gaf ook nog aan dat de wereld aan het veranderen is van een representatieve naar een participatieve cultuur. Oftewel "power to the user", ook iets dat in veel spellen terugkomt.

Tijdens de 1e middagsessie sprak Jenny Levine van de American Library Association , waarvan je de presentatie binnenkort hier kan vinden, over allerlei bibliotheken die op een of andere manier games aanboden. Ook waren er veel foto's van enthousiaste gamers van allerlei leeftijden, vooral in combinatie met de Wii. In de presentatie zitten ongelofelijk veel urls die ik hier niet ga opsommen. Een interessante was nog de gamesummit site van de Federation of American Scientists, die onderzoek hebben gedaan naar gaming en wat daar voor het onderwijs aan nuttigs in zou kunnen zitten. Weliswaar gericht op de VS, maar de uitkomsten van hun onderzoek zijn zeker ook voor andere landen de moeite van het lezen waard. Daar ga ik in ieder geval nog wat verder induiken.

De dag werd afgesloten door Marinka Copier van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten daar, die ons eerst een spelletje Rock, Paper, Scissors liet spelen. We kwamen weer helemaal los, en nogmaals werd duidelijk hoe belangrijk dat sociale aspect dan is. Haar verhaal kwam erop neer dat de essentie van een game de regelset is en dat daaromheen eerst een declaratieve laag en dan nog een sociale laag zit. In die laatste laag worden door de spelers vaak ook weer nieuwe regels gemaakt. Ik zie dit bijvoorbeeld gebeuren bij Erepublik, waar mensen in groepen op forums zaken rondom het spel afspreken en zelf regels voor landen opstellen (ik heb trouwens nog steeds invites voor het spel!). Belangrijk bij het ontwerpen van een serious game is dan dat je uitgaat van je regelset en dat je daarin stopt wat je wilt aanleren. Een zelfde soort verhaal als gisteren tijdens de workshop serious game design. Een leuke link die Copier nog noemde was die van de weblog van Old Grandma Hardcore, over een dame op leeftijd die alle soorten spellen op alle soorten consoles in recordtempo weet te spelen en er ook reviews voor doet bij MTV. Erg grappig!
En dan was er nog de bescheiden beursvloer met enkele aardige stands. Zo ontdekte ik een nieuw ondernemersspel, Enterprise, van Games Factory Online, waarvoor ze nog pilotscholen zoeken. De prijzen ervan vond ik wel hoog, varierend van een licentie (per deelnemer) tussen 25 en 45 euro per schooljaar. Eerst maar eens naar de demo kijken. Ook heb ik nog een leuk klein boekje (Gaming for Dummies) van The Game Syndicate meegenomen en meteen wat extra exemplaren gevraagd voor bij mijn presentatie in Maastricht.
En nu zit de conferentie er weer op. Al met al heb ik weer leuke nieuwe zaken ontdekt, weer meer stof tot nadenken gekregen en een aantal aardige quotes voor mijn eigen presentatie opgedaan. Alleen jammer dat ik nou nog steeds Margreet vd Berg niet heb ontmoet.
Bookmark and Share
3 Responses to "Ugame-Ulearn dag 2: ontdekkingen"
Rita said :
donderdag, 06 maart, 2008
Leuk stukje, Annet en aardig dat je net naar andere workshops bent geweest als ik.
Ik heb een link naar je posting gemaakt in
mijn posting
Rita Niland
donderdag, 06 maart, 2008
@Annet,
Ik baalde ontzettend want ik had na de workshop graag met iedereen bij willen praten. Helaas: ik werd ziek en moest naar huis. Maar een volgende keer moet 't lukken!!
Annet said :
woensdag, 12 maart, 2008
@Rita, bedankt voor je llink. Jouw verslag en de verslagen van anderen die je daarin linkt zijn ook heel lezenswaardig!

Een reactie posten