22.4.08

(1) Comments

Amassadeurs, B2YF, games en identity management

Annet Smith

,


Vandaag was ik bij het Zadkine uitgenodigd om voor de Kennisnet ambassadeurs van groep 2 enkele praatjes te houden. De groep is nog vrij klein, wat als voordeel heeft dat je mensen beter bereikt en dat men goed op elkaar kan reageren. Ik ga geen uitgebreid verslag doen, maar enkele punten waren wel het vermelden waard.
Roger Zandvliet vertelde een verhaal over het project Back 2 Your Future, een initiatief van Zadkine om de nog steeds grote groep uitvallers een mogelijkheid te bieden om erachter te komen wat ze willen en ze uiteindelijk (na een traject van 12 weken) in het gunstigste geval weer op een weg naar onderwijs of werk te zetten. Zie vooral de website over deze interessante manier van werken, waarbij fun erg belangrijk is om deze doelgroep binnen te houden. Workshops rap, outdoor activiteiten en game based learning zijn daar voorbeelden van. Uit de eerste resutaten blijkt dat er zo'n 60% van de deelnemers ook inderdaad weer voor een opleiding of baan kiest. Een initiatief dat wellicht ook voor andere ROC's interessant kan zijn, met name voor grote steden denk ik.
Een item dat op veel ROC's speelt is het identity management en Raymond Kerkhof beschreef hoe men hiermee op het Zadkine omgaat. Goed was om te zien dat er ook aan de cursisten werd gedacht, vooral als ze hun wachtwoord vergeten. Op iedere locatie was er een speciale "password manager" aangesteld die cursisten een nieuw wachtwoord kon geven. Op het Westerschelde heeft men zelfs een aparte helpdesk voor cursisten, bemand door ICT academie cursisten. Ook een heel goed idee.
Verder hebben we ook kort stilgestaan bij het verzamelen van gegevens over de beschikbare software binnen een ROC. Er zijn natuurlijk applicaties (zoals van Altiris/ Symantec) waarmee je inzichtelijk kan maken welke software er precies geinstalleerd is en waar, maar wat dan ook belangrijk is is dat je als docent of manager bijvoorbeeld kan opzoeken waaarvoor het pakket bedoeld is (vakgebied bijvoorbeeld, of niveau), wie de contactpersoon ervoor is, wie het applicatiebeheer doet, welke licentie ervoor is afgesloten, wat de voorwarden daarvan zijn en op welke naam die staat. We hebben in het verleden wel eens geprobeerd op ons ROC een dergelijke software datbase van de grond te krijgen, maar daarvoor werd te weinig input geleverd en was informatie moeilijk op te hoesten. Ook bij de andere ROC's had eigenlijk niemand daar al een oplossing voor gevonden.
Een leerzaam dagje weer, met veel gemotiveerde mensen en interessante discussies! Het plaatje was voor mij nieuw (maar dat kan aan mij liggen).
Bookmark and Share
1 Response to "Amassadeurs, B2YF, games en identity management"
woensdag, 23 april, 2008
Hallo Annet,
Voor mij (ook kennisnetambassadeur) is het plaatje net zo nieuw als voor jou! Waarschijnlijk krijgen wij het gepresenteerd op onze bijeenkomst in de Leijgraaf.
Wel herkenbaar beeld, dat plaatje.

Een reactie posten