13.4.08

(0) Comments

NYT: bloggen dodelijk?

Annet Smith


Via Mobuzz kwam ik een verwijzing tegen naar een artikel in de New York Times dat al aardig wat reacties in de bloggosphere heeft opgeleverd. Volgens het artikel, met de titel "In Web World of 24/7 Stress, Writers Blog Till They Drop, staat onder meer
"...bloggers complain of weight loss or gain, sleep disorders, exhaustion and other maladies born of the nonstop strain of producing for a news and information cycle that is as always-on as the Internet."
Ook zijn er onlangs twee bekende bloggers overleden aan een hartaanval. Dit wordt vervolgens wel een beetje genuanceerd met
"To be sure, there is no official diagnosis of death by blogging, and the premature demise of two people obviously does not qualify as an epidemic. There is also no certainty that the stress of the work contributed to their deaths."
Nou herken ik hier zelf helemaal niets in, maar ik ben dan ook een casual blogger en wordt niet, zoals de bloggers die hier worden bedoeld, betaald voor wat ik schrijf. Ik kan me wel voorstellen dat het niet gezond is om veel te bloggen en dat er stress kan ontstaan als je de eerste wil zijn die met een bepaald bericht komt. Dit is natuurlijk niet een specifiek blogger-probleem. Stress komt overal voor.
Als voorbeeld van een ongezonde blogger wordt de oprichter van Techcrunch, Michael Arrington, gegeven die aangeeft dat hij veel is aangekomen en ook last heeft van een slaapstoornis. "At some point, I’ll have a nervous breakdown and be admitted to the hospital, or something else will happen." Inderdaad een ongezonde situatie en ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat de blogwereld ook deze kant heeft. Als je per blogpost wordt betaald moet je onder druk presteren, iets wat niet iedereen even goed aankan.
Een ander voorbeeld in het artikel is Matt Buchanan die voor Gizmodo schrijft. Hij geeft wel aan dat het vermoeiend is, dat hij af en toe weinig eet en soms zelfs achter de pc in slaap valt, maar dat hij evengoed zijn baan erg leuk vindt. Maar hij is wel 22 en hoe lang hij dat blijft volhouden is dan natuurlijk de vraag.
De stressoren die in het artikel genoemd worden bestaan natuurlijk al veel langer, bijvoorbeeld in de handel waar op commissiebasis wordt gewerkt of in de journalistiek waar men een deadline wil halen en constant een scoop zoekt. Daar is nu een nieuwe beroepsgroep bijgekomen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het gewoon voor mijn lol doe.
Bookmark and Share
0 Responses to "NYT: bloggen dodelijk?"

Een reactie posten