27.5.08

(1) Comments

Blogtips van It's Learning

Annet Smith

Ik ben deze week bezig met de evaluatie van een pilotproject rondom het portfolio en daarvoor hebben we o.a. gekeken naar It's Learning. Tijdens het opnieuw doornemen van wat Help-items viel mijn oog op het onderwerp "Een goede blog maken" en daarin staat het volgende:

"Wat maakt een blog tot een goede blog?
Als u een blog van topkwaliteit wilt schrijven, moet u de onderstaande punten in acht nemen. Hier volgen enkele aandachtspunten voor het schrijven van een blog die de moeite van het lezen waard is:

Deelname: een goede blog heeft vaste bezoekers. Wanneer bezoekers deelnemers worden die serieuze bijdragen leveren en daarmee de waarde van het oorspronkelijk geplaatste bericht vergroten, hebt u een goede blog.
Inhoud: uiteraard is de inhoud zelf belangrijk. Bedenk een onderwerp voordat u begint te schrijven. Blogonderwerpen kunnen sterk variƫren, van politiek tot humor. Het is eenvoudiger een goede blog te schrijven als u een goed verhaal hebt. Kennis van het onderwerp waarover u schrijft is ook belangrijk. U komt er snel genoeg achter als een auteur niet goed weet waarover hij of zij het heeft.
Waarde: een goede blog is waardevol. Het geeft lezers bepaalde inzichten.

Hoe schrijft u een goed blogitem?
Titels:
gebruik duidelijke en beschrijvende titels voor uw berichten. Het eerste wat lezers zien is de titel. Gebruik tussenkopjes als het een lang verhaal wordt.
Links: als u een bepaald standpunt wilt verdedigen, maar iemand anders was u voor, maak dan een link naar de bron. Dit vergroot uw geloofwaardigheid.
Lijsten: veel goed blogitems bevatten lijsten.
Afbeeldingen: iedereen houdt van afbeeldingen. Ook bloglezers.
Video's: het is steeds gewoner geworden om video's op te nemen in blogitems. Sommige blogs zijn zelfs helemaal gebaseerd op video's. Zulke blogs worden soms wel vlogs (videoblogs) genoemd.
Spellingscontrole: zorg dat uw blogitem geen spelfouten bevat. Een blogitem kan inhoudelijk veel goede punten bevatten, maar door slecht taalgebruik worden deze tenietgedaan en krijgt de lezer een slechte algehele indruk.
Lees andere blogs: goede bloggers lezen andere blogs. Door ervaring kunt u zien of een blog goed is of niet. Gebruik deze ervaring bij het schrijven van uw eigen blog.

Rules to live by. Toch leuk dat dit soort tips in de Help van een electronische leeromgeving staan!
Bookmark and Share
1 Response to "Blogtips van It's Learning"
~Elise ~ said :
donderdag, 29 mei, 2008
Dag Annet,

heb je ook het stukje gelezen over "publiceren op internet"n in de Help. Praktische tips voor jong en oud over de gevolgen van schrijven op het net.

Groet, Elise

Een reactie posten