18.5.08

(2) Comments

Even nuanceren misschien?

Annet Smith

Ik heb net met stijgende verbazing en een behoorlijke dosis irritatie al die reacties (intussen al meer dan 120) op het artikel "Onderwijs rampzalig" bij de Telegraaf zitten doornemen. Ook Willem Karssenberg en Karin Winters hebben er intussen op gereageerd. Wat zijn er toch veel mensen die denken dat ze weten waar ze over praten, terwijl ze niet in het onderwijs werken en blindelings afgaan op wat anderen erover zeggen! Ik wilde eerst mijn reactie daar plaatsen, maar vond het niet de moeite, want men wil het toch niet horen.
Ik ben voorstander van het CGO, mits goed doordacht en uitgevoerd door professionals die niet te beroerd zijn om te vernieuwen en creatief genoeg zijn om hun lessen meer te laten aansluiten bij wat de cursist en het bedrijfsleven willen. Helaas is er in het onderwijs ook een hele grote groep tegenstanders, maar volgens mij is dat een kwestie van een gebrek aan creativiteit en het napraten van de andere doemdenkers aan de koffietafel. Of: het zal mijn tijd wel duren, ik hoef nog maar een paar jaar. (En nu ben ik even lekker ongenuanceerd.) Gelukkig ken ik ook genoeg collega's die wel in staat zijn om hun cursisten voldoende kennis en vaardigheden bij te brengen en ook nog eens lol en voldoening aan hun werk ontlenen.
Want die lol mis ik ook een beetje in de reacties van leraren. Het is toch een voorrecht om met jonge mensen te mogen werken en hen te helpen een goed mens en goed werknemer te worden. Ik heb intussen ruim 15 jaar voor de klas gestaan en niet elke les is even leuk, maar wel een uitdaging en de voldoening die het oplevert is elke keer weer groot als je bij een cursist een Aha-Erlebnis meemaakt. Maar de reageerders laten zich vooral leiden door hun negatieve emoties en gaan al helemaal niet bij zichzelf te rade over wat zij zelf anders zouden kunnen doen om het onderwijs er weer bovenop te brengen! Die klaagcultuur is ook iets van alle tijden, maar een stukje zelfreflectie, ho maar. En veranderen is vooral loslaten, dat is het allerlastigst. Dus kun je maar beter blijven doen wat je altijd al deed en anderen de schuld geven van de problemen die er wel degelijk zijn in het onderwijs.
Wat me nog was opgevallen zijn al die taalfouten van de reageerders. Dat is ook iets van alle tijden, en niet alleen van nu. D's en T's waren altijd al lastig en interpunctie is natuurlijk een moeilijk woord.
Bookmark and Share
2 Responses to "Even nuanceren misschien?"
Frank said :
maandag, 19 mei, 2008
Hahaha, die laatste zin/sneer.
Go, Annet!
dinsdag, 20 mei, 2008
Goed stuk. Uit mijn hart gegrepen!! Helemaal eens. PRO CGO GO!

Een reactie posten