17.12.08

(1) Comments

EduExchange 2008: keynote

Annet Smith

,


De keynote van de EduExchange werd verzorgd door Ahrash Bissell, de executive director van Creative Commons (CC). Zijn verhaal ging over de verschillende cc-licenties en "open educational resources" (oer). Het idee achter het ontstaan van de CC-licentievormen is eenvoudig: "Deel je werk onder jouw voorwaarden. Behoud je auteursrechten maar geef anderen de mogelijkheid om je werk te gebruiken, op een manier die je zelf kiest."
De meest gebruikte vorm van een cc-licentie voor OER is de "by-nc-sa" (bronvermelding-niet commercieel gebruik-share alike), maar volgens Bissell zorgt dat wel weer voor beperkingen. Want hoe ga je om met het gebruik van dergelijke content die op een site wordt geplaatst waar advertenties staan? Is dat nog steeds non-commercial use? Zijn advies was dan ook om de minst beperkende cc-licentievorm ("by", dus alleen bronvermelding) te gebruiken voor OER om te zorgen dat het makkelijk verspreid kan worden, er de meeste kans op innovatie ontstaat en het materiaal eenvoudig te gebruiken is.
Natuurlijk zit niet iedereen op zo'n verhaal te wachten, want wat je nog regelmatig hoort in het onderwijs is dat men spullen die zijn ontwikkeld het liefst voor zich houdt. Er is tenslotte geld en energie van de organisatie in gestoken! En wat te denken van het materiaal dat door uitgeverijen op de markt wordt gebracht. Maar Bissell gaf ook aan: de meeste waarde haal je uit je materiaal als je het deelt en niet als je het voor je houdt. Op het moment dat je het deelt, kunnen anderen het verbeteren, uitbreiden, hergebruiken. Want wie zegt dat jij de enige bent die goed materiaal kan maken?
Ik vond het een interessant verhaal, temeer omdat ik nog niet zo heel diep in die CC-materie was gedoken tot nu toe. De presentatie was op zich niet vreselijk boeiend, maar de inhoud zette me wel aan het denken, en dan is hij wat mij betreft toch geslaagd. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse CC site.
Bookmark and Share
1 Response to "EduExchange 2008: keynote"
Jeroen said :
donderdag, 25 december, 2008
Interessant Annet,

Ik zit nog niet heel erg in het 'oer'-veraal, maar ben zeker voor open content en sharing.

Ik zie 'oer' als een van de zaken die nodig zijn voor innovatief onderwijs in de 21e eeuw.

Ik verwacht dat dit de nieuwe uitdaging wordt in het onderwijs, ben alleen bang dat veel collega's in het onderwijs het zullen zien als de 'zoveelste onderwijsvernieuwing' en inderdaad niet zomaar materiaal gaan vrijgeven.

Hoe denk jij daarover?

Een reactie posten