17.12.08

(1) Comments

EduExchange 2008: talentrendement van Noordhoff uitgevers

Annet Smith

, ,


De eerste sessie die ik bezocht vandaag werd gepresenteerd door Judith Kuiperi van Noordhoff uitgevers. Ze gaf aan dat het geen verkooppraatje zou worden, en dat werd het maar een klein beetje. Haar verhaal ging over het traject dat Noordhoff heeft gevolgd (en nog steeds volgt) bij de ontwikkeling van digitale leermiddelen als Elobase. Er worden consortia gevormd rondom een leermiddel en daarbij worden ervaringen uitgewisseld om tot een beter product te komen. E-leermiddelen zouden o.a. interactief moeten zijn, te vermengen met eigen materiaal, doorzoekbaar en een variatie aan werkvormen moeten bevatten. Ook komen scholen nog steeds met het verzoek om het printbaar te maken (willen de cursisten dat, of de docenten?).
De digitale didactiek is nog een punt dat onderontwikkeld is bij de inzet van digitale content. Het wordt nog te vaak ingezet als een soort zoethoudertje ("ga maar achter de computer zitten") terwijl de docent met andere dingen bezig is. Klacht die ook vaak gehoord wordt is dat cursisten alleen nog maar achter de pc zitten tijdens de les. Maar in het verleden werd het boek natuurlijk ook al zo ingezet door docenten die weinig inspirerend omspringen met hun lesmateriaal, dus dat is niks nieuws onder de zon.
Het leukst was nog wel een korte rondleiding door een game die pas is ontwikkeld door Noordhoff bij de Elobase methode voor de Horeca, Restaurant Manager. Hierin neem je als manager van een restaurant allerlei beslissingen over aannemen van personeel en inkoop van producten die leiden tot een bepaalde omzet. Uiteindelijk zie je wat de effecten van je gemaakte keuzes zijn op je restaurant. Een aardig spel, met vrije keuzes, die het spel wisselend beinvloeden.
Een aardig verhaal, maar de titel "Talentrendement: bent u klaar voor de MBO-student van morgen?" heb ik er niet helemaal in kunnen herkennen.
Bookmark and Share
1 Response to "EduExchange 2008: talentrendement van Noordhoff uitgevers"
judith said :
zaterdag, 20 december, 2008
Dag Annnet, Dank voor je verslag. Leuk te lezen hoe je de sessie hebt ervaren. Jammer dat het verhaal over talent-rendement en de toekomstige student ontgaan is. Binnenkort staan de sheets van de sessie op deze website, maar de sheets dekken maar een klein deel van wat ik er bij heb verteld. Ik filosofeer graag eens met je door over het onderwerp. Ik zie je wellicht weer bij NNOAL.
Judith

Een reactie posten