21.1.09

(2) Comments

Beursflirten en netwerken

Annet Smith

,

Vandaag heb ik een cursus beursflirten gevolgd die als voorbereiding diende op het werken in de Kennisnet stand tijdens de NOT volgende week. Met ongeveer 100 andere mensen die in het onderwijs werken ga ik daar proberen een gepassioneerd verhaal over mijn ervaringen met Kennisnet op te hangen aan iedereen die maar wil luisteren.

We gaan beginnen met de cursus beursflirten! on TwitPic
Tijdens de cursus zat ik naast Kaj Rietberg, die ik alleen via Twitter kende en dus was er ook meteen de gelegenheid om eens nader kennis te maken. Al twitterend hebben we ons prima vermaakt.

Om een beetje goed te "flirten" heb je een goede openingszin nodig. "Ken ik u ergens van?" of "mag ik u even poken?" is fout, want dat is een gesloten vraag. "Your place or mine?" is al beter, want heeft humor, maar is nog steeds gesloten en misschien niet helemaal passend in deze context. Dus kunnen bezoekers van mijn kant vragen verwachten als "Hoe zet u ict in in de les"? Waar denkt u aan als u Kennisnet ziet?", of "Met welke vragen over ict in het onderwijs kan ik u helpen?" Dus: Wilt u een pen? is fout, maar "Wat vind u van deze prachtige Kennisnet pen?" kan weer wel. ;-)

Na de openingszin komt de elevator pitch, kort en bondig aangeven wie je bent, wat je doet, wat je connectie met Kennisnet is en wat je wil delen aan ervaringen. En dat is voor mij een lastige, want ik kan zoveel vertellen. Wil ik het hebben over het ambassadeursschap, gamingprojecten, streaming media, de communities, website van Kennisnet? Ik ga dan ook meerdere elevator pitches voorbereiden en vuur die gewoon af. En als ik dan precies die bezoeker tref die juist voor dat onderwerp kwam, krijg ik een taart, werd vandaag beloofd!

In de rest van het gesprek is het belangrijk dat je de controle over het gesprek houdt, de zender functie hebt. Het mag ook niet langer dan een kwartiertje duren, dus laat je niet verleiden tot discussies over onderwerpen die er maar zijdelings mee te maken hebben. En verder is je lichaamstaal heel belangrijk, dus open houding, lachen, oogcontact, ontspannen staan, handen uit de zakken. Hele basic punten die je wel vaker hoort als het over presenteren gaat.

De stand van Kennisnet volgende week is wel interessant te noemen. Zo ligt er echt gras, zijn er verschillende touch-schermen en is er een interactieve vloer die gebruikt gaat woorden voor quiz-achtige zaken. Klinkt allemaal heel interessant. Verder dragen we allemaal een licht gekleurd vest met een paarse polo eronder, casual uitstraling.

Maar het meest bijzondere is natuurlijk dat er allemaal mensen uit het onderwijs zelf in die stand staan, met elk weer een eigen, persoonlijk verhaal over hun ervaringen met ict in het onderwijs. En op de donderdag is er ook nog een klein clubje Edubloggers aanwezig die dan hopelijk ook een keer bij de doorsnee docent onder de aandacht komen. Ik ben zeer geinspireerd door vanmiddag en kan niet wachten tot ik het geleerde in de praktijk mag brengen. Wees dus gewaarschuwd als je volgende week donderdagmiddag langs de Kennisnet stand loopt en door mij wordt aangeschoten!
Bookmark and Share
2 Responses to "Beursflirten en netwerken"
Fons said :
woensdag, 21 januari, 2009
Klinkt leuk allemaal.
Volgens mij staan we vlak bij elkaar.
Ik zal stemmig zwart dragen, met een wit accentje :)
Anoniem said :
vrijdag, 23 januari, 2009
Ik kan niet flirten maar ben er donderdag wel bij als blogger, jij leert me dan de Fijne kneepjes vast wel anders loop ik even naar de man in stemmig zwart met een wit accentje.

Een reactie posten