Uitgebreide uitleg over de Poken

Annet Smith

,

In een reactie op mijn post van gisteren stond een heel uitgebreide uitleg over de Poken, die ik even als apart bericht plaats, omdat er veel in staat dat interessant is om te delen en het verduidelijkt een hoop. Ik wil Corné Kox hartelijk danken voor de uitleg die hij gegeven heeft en zet het verhaal hier integraal even neer. Doe er je voordeel mee!

Hallo Annet, leuk dat je erover blogt. Ik zal in deze reactie technisch ingaan op de werking van de Poken en inhoudelijk op de huidige status voor wat betreft Nederland.
Poken SA Switzerland, wil in ieder geval niet een nieuw sociaal netwerk worden, laten we dat in ieder geval eerst even voorop stellen.

Geen persoonsgegevens
De Poken zelf bevat géén persoonsgegevens, maar een 128bit encrypted unique key. Als je twee Pokens tegen elkaar aan houdt, worden deze 'keys' uitgewisseld, dus in principe weet de Poken niet meer, dan dat hij een andere Poken is tegen gekomen. Pas later, als je de Poken in je USB connector steekt en verbinding maakt met de website, worden deze 'keys' gematched met de personen die je bent tegen gekomen. Ze verschijnen in een overzicht van zogenaamde visitekaartjes, je kunt dan in eerste instantie kiezen om deze mensen in je overzicht te behouden of niet. Ieder visitekaartje bevat de gegevens die deze persoon wil delen, dit heeft de gebruiker zelf onder controle, hiervoor heb je zes velden. Ook bevatten de visitekaartjes kleine logootjes die vervolgens de toegang bieden tot de persoonlijke pagina's van deze gebruikers op diverse Sociale Netwerken.

Twee visitekaartjes
Er zijn twee verschillende modi die je met je Poken kunt gebruiken. Als je de Pokens tegen elkaar aan houdt, wisselt hij jouw basis gegevens uit. Er is ook een 'discrete' modus, door de button op de Poken twee keer in te drukken, kom je in deze discrete modus en wordt er een discreet visitekaartje uitgewisseld, het discrete visitekaartje kent drie velden. Er is op de chip ruimte voor 64 van visitekaartjes, bij als je met de 62e Poken gegevens uitgewisseld hebt, gloeit bij de eerstevolgende verbinding de Poken oranje op. Bij nummer 64 rood en bij nummer 65 wordt de eerste gewist en de 65 toegevoegd (als nummer 64 dus). Bij verbinding met de website, worden deze gegevens op de Poken gematched met de personen die je ontmoet hebt en vervolgens van je Poken gewist, waarna je dus opnieuw met een 'lege' Poken kunt beginnen.

Poken verloren
Omdat de Poken op zichzelf géén persoonsgegevens bevat, is het in principe ook niet zo erg als je hem kwijt raakt, wel zonde ;-). Op de website kun je de Poken (die je verloren bent, of weg wilt geven) ontkoppelen van jouw profiel. Als de Poken dan in de USB Connector wordt gestopt, krijgt de gebruiker opnieuw de activatie-wizard voor zich. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, na verlies, moet de gebruiker inloggen. Je gegevens worden dus veilig bewaard op de webserver.

Sociale netwerken
Er worden nu drie sociale netwerken ondersteund, te weten LinkedIn, Facebook en Usgang (Een Zwitserse Hyves zeg maar). In Nederland lopen contacten met diverse sociale netwerken die op korte termijn ondersteund zullen gaan worden.

Usernames and Passwords
Usernames en passwords worden door Poken SA alleen gebruikt om te controleren of de gebruiker inderdaad een pagina heeft bij het sociale netwerk (of gebruik maakt van een dienst, denk hierbij aan Twitter of YouTube). Deze usernames en passwords worden door ons niet opgeslagen en maken dus ook geen deel uit van de gegevens die opgeslagen worden in de database.

Out of the Box
Het feit dat er geen persoonsgegevens worden uitgewisseld maar een unieke Key die de Poken 'af fabriek' al bij zich draagt, maakt het ook mogelijk om de Poken direct uit het doosje te gaan gebruiken zonder eerst de noodzaak tot registratie op de website. Dit maakt de Poken een uitermate geschikte netwerktool op evenementen, seminars en congressen.

Poken for Business
Piet van Luijt geeft al aan dat het gebruik van de Poken kinderlijk eenvoudig lijkt (en is). Maar daarnaast dit ook zijn uitstraling kent in het ontwerp van de Poken. Uiteraard is hier wel aan gedacht. Het 'handje' waarmee je de 'Poken High Four' uitvoert (een connectie maken met een andere Poken), is het merk van Poken. Het 'afsluitdopje' (dat wat nu het poppetje is) in principe niet en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bedrijfslogo te dragen.

Krachtige API
Op dit moment wordt er door Poken SA in Zwitserland getest met een API, hierbij wordt een deel van de Poken functionaliteit aangeboden en kan op deze geïmplementeerd worden binnen een eigen omgeving. Veel meer kunnen we hier nu helaas niet over zeggen.

Retailprijs
De retailprijs is nu, voor de Nederlandse markt, nog niet helemaal bekend. In Zwitserland wordt de Poken aangeboden voor 25 Zwitserse Franc, wat neerkomt op op zo'n € 16,95. (Persoonlijk ben ik van mening dat de Poken in Nederland voor € 14,95 in de retail zou moeten liggen).

Ik vertrouw erop jullie voldoende te hebben geïnformeerd. Willen jullie alsnog contact opnemen met me omdat bepaalde zaken niet duidelijk zijn, dan kan dat

Corné Kox
http://www.ckmextended.com
http://www.linkedin.com/in/cornekox
http://www.twitter.com/corne

P.S. Meld je ook even aan op de Poken Hyve: http://pokengadget.hyves.nl
Bookmark and Share
12 Responses to "Uitgebreide uitleg over de Poken"
zondag, 04 januari, 2009
Hyves is ondertussen al een weekje toegevoegd door Poken en kan dus ook meegenomen worden... ik heb een doosje gekocht dus als mensen nog interesse hebben in een poken?
Mochten er mensen zijn die gewoon zelf een doosje willen kopen bij Poken (www.doyoupoken.com) dan kun je met deze promo code 10% korting krijgen: P9PHLJJP8WO8L88FPPZA
Annet said :
zondag, 04 januari, 2009
Bedankt voor de aanvulling. Met Hyves erbij krijgt de Poken natuurlijk zeker een voet aan de grond hier. En die code is ook altijd handig. Ik ga eerst eens een tijdje met mijn Poken rondlopen en hem laten zien, dan kijk ik hoeveel belangstelling ervoor is en of ik een doosje ga aanschaffen.
Corné Kox said :
zondag, 04 januari, 2009
Annet, leuk dat je er naar aanleiding van mijn reactie nog een extra blogpost aan wijdt.
Anoniem said :
vrijdag, 16 januari, 2009
Grote webwinkels verkopen de poken nu ook zoals www.gadgetfabriek.nl en www.apartdesign.nl

De "Pokenhyves" schieten ook als paddestoelen uit de grond. Het meest waarschijnlijk is dat dit de originele pokenhyves:

http://do-you-poken.hyves.nl
Corné said :
vrijdag, 16 januari, 2009
Zoals door Poken S.A. Is gemeld, is er geen officiële hyve. Pokengadget.hyves.nl telt inmiddels meer dan 260 leden. En was in ieder geval de eerste Hyve.
Harm said :
zondag, 18 januari, 2009
Indien je online zo'n doos wilt bestellen is er een promo code beschikbaar, deze geeft 10% korting en is hier te vinden:

http://www.kortingscode.net/kortingscode.net/index.php/home/actieblog/Promo-Code-DoYouPoken.html

Groetjes!
Karel said :
maandag, 19 januari, 2009
Retailprijs moet echt lager. Ik heb rondgesnuffeld op internet en heb inmiddels Pokens voor € 12,00 per stuk gevonden via http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/poken/?pid=1343...

Nog even en ze zijn te koop onder een tientje :-)!
Anoniem said :
woensdag, 25 maart, 2009
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem said :
zaterdag, 04 april, 2009
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Mira said :
woensdag, 08 april, 2009
Ik heb ook al een variant gevonden die speciaal gemaakt is voor de B2B zie: http://www.promothing.nl/poken-a30.html. Ik neem aan dat er nog vele ontwikkelingen zullen volgen. Ik ben benieuwd...
Anoniem said :
dinsdag, 19 mei, 2009
Ik moet zeggen eindelijk een beetje bruikbare gebruiksaanwijzing. Ik heb sinds enkele dagen een Poken en echt een leuk ding. Volgens poken kun je een verrassings lightshow krijgen door 3 seconden op het handje te drukken.

Ik zag al wel dat bij 2 keer drukken een kleur oplicht en dat dit een discrete mode betreft lees ik net hier. Heel handig! Alleen nu wel de vraag, druk je 2 keer krijg je rood, nog eens 2 keer groen, nog eens 2 keer oranje. Zijn dit ook nog eens 2 discrete stadia?

Greets,
Ronald
Annet said :
woensdag, 20 mei, 2009
Voor zover ik weet zijn dit andere profielen die je zou kunnen instellen op de site, maar ik weet niet zeker of dit als werkt. Je zou dan bijvoorbeeld met groen kunnen poken met mensen die je privégegevens wil geven en met oranje voor je werk en geel voor nog iets anders. Maar zoals ik al aangaf, ik weet niet of die functie al ondersteund wordt.
Nog een tip: je kan vragen die je hebt over poken ook stellen op http://getsatisfaction.com/poken

Een reactie posten