18.1.09

(7) Comments

Uitleg van aanpassingen van de blog

Annet Smith

Omdat het gisteren toch wel even wat tijd en moeite heeft gekost, en op verzoek van Willem, leek het me goed om nog even uit te leggen wat er allemaal bij kwam kijken.

Mijn blog werd gehost bij Vevida, waar ik het domein www.gadgetsenonderwijs.nl enkele jaren geleden heb geregistreerd. De keuze hiervoor maakte ik ver voordat Blogger met nieuwe lay-out opties voor de bij hen gehoste blogs kwam. Ik was al een tijdje niet meer zo tevreden met de lay-out, maar om gebruik te kunnen maken van die nieuwe opties, moest ik mijn blog bij Blogger zelf onderbrengen.

Op de Vevida site stond een uitleg over hoe dat moet. Zie dit document. Helaas werkte dat niet zoals het zou moeten en lees daarom ook de opmerkingen die ik in die uitleg heb gezet.

Vervolgens moest ik bij de instellingen bij Blogger aangeven, dat ik mijn blog weer bij Blogger wilde hebben, door op het tabblad publiceren onder instellingen te kiezen voor publiceren op een aangepast domein. Hier vul je je domeinnaam in en ik heb ervoor gekozen om ook nog een zogenaamde Missing Files Host in te stellen. Dit omdat anders de al gepubliceerde foto's, die op de oorspronkelijke plek waren blijven staan, niet meer zouden werken op de nieuwe plek. Hiervoor hadden we bij Vevida een apart subdomein images.gadgetsenonderwijs.nl aangemaakt. En toen was het eigenlijk klaar!

Wat ik natuurlijk vooral wilde was meer lay-out opties, dus het eerste wat ik heb gedaan is op het tabblad sjabloon kiezen voor de uitgebreidere opties van Blogger, waardoor de oude instellingen waren verdwenen. Ik had natuurlijk wel eerst even de code van het oude sjabloon opgeslagen.

Mijn zoektocht naar iets nieuws (ik wilde 3 kolommen en dat biedt Blogger standaard niet) deed mij belanden bij de Mashable Blogger Toolbox (waarvan ik nog maar het topje van de ijsberg heb gezien) en zo weer op een pagina met heel veel Blogger templates van AllBlogTools.com. Daar heb ik gekozen voor het Maggo Magazine template, wat ik heb gedownload en wat je vervolgens in Blogger eenvoudig kan importeren.

Het toevoegen van gadgets links en rechts was een fluitje van een cent. Je klikt in Blogger onder Indeling op Pagina elementen en kunt daar widgets toevoegen, verplaatsen en verwijderen. Ook scripts zoals die voor Twitter kun je in een aparte gadget toevoegen. Het is dan wel oppassen dat je daarin niet doorslaat en je blog voorziet van allerlei onnodige toeters en bellen (buienradar, sudoku of Bush quotes om maar enkele opties te noemen).

Tot zover de uitleg. Als er nog vragen zijn hoor ik het graag, ik ga nog even verder rondneuzen in alle moois dat op de Mashable site te vinden is! En wacht in spanning op de banner die Karin voor me aan het maken is (hoewel ik nog niet weet hoe ik die in dit template ga krijgen....).
Bookmark and Share
7 Responses to "Uitleg van aanpassingen van de blog"
Tineke Pauw said :
zondag, 18 januari, 2009
Ingewikkeld hoor. :)

Wat ik vreemd vind, is dat ik ook de sleutel en schroevendraaier zie! Ik dacht dat je dat alleen zag als het om je eigen Blogger blog ging? :o
Annet said :
zondag, 18 januari, 2009
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Annet said :
zondag, 18 januari, 2009
Dat vind ik inderdaad ook raar. Ben er nog steeds niet achter of dat ergens uit te zetten is. Het is waarschijnlijk standaard code die aan Google gadgets worden meegegeven en ik kan nergens een stukje code in de html vinden wat daar op lijkt te duiden.
De banner zit er trouwens nu ook in, Karin hartstikke bedankt!
Annet said :
zondag, 18 januari, 2009
Als aanvulling over de banner nog het volgende. Ik heb bovenaan in de lay-out gekozen voor het toevoegen van een nieuwe gadget. Een van de opties is dan een afbeelding, waarna ik de banner heb ge-upload. Daarna de kleur van de header tekst aangepast in de html en de positie aangepast zodat hij meer naar rechts zou staan. Makkelijker dan ik eerst dacht, eigenlijk.
zondag, 18 januari, 2009
Maar betekent dit dat je je domeinruimte bij Vevida nu verder niet meer gebruikt?
In dat geval is het een dure hostoptie en zou je bij bijvoorbeeld domeinhuis een stuk goedkoper uit zijn.
Of is het zo dat je subdomeinen kunt blijven gebruiken. Waar heb je bijvoorbeeld het Word document van Vevida neergezet?
Moniek said :
maandag, 19 januari, 2009
Al verschillende mensen reageerden met opmerkingen over de schroevendraaier en de sleutel bij sommige onderdelen. Ik zag ze niet. Maar nu ik zelf ben ingelogd bij blogger, zie ik ze nu ook bij de onderdelen in de buitenste kolommen van jouw blog. En ook prullenbakjes naast alle reacties. Dat is vreemd...
Het lijkt alsof ik zomaar dingen kan aanpassen in jouw blog.
Ik heb het ook even geprobeerd, alleen maar om te kijken of het inderdaad kan. En: dat lukt gelukkig niet. Maar het is wel vreemd dat het lijkt alsof ik wel aanpassingen aan jouw blog kan doen. Bij andere blogs heb ik dat nog nooit gezien (tenzij ik schrijfrechten heb natuurlijk).
Annet said :
zondag, 25 januari, 2009
@willem: ik heb nog steeds een volledig domein, wat ik ga gebruiken voor bijvoorbeeld documenten zoals de Vevida uitleg uit mijn eerdere post en als oefenomgeving als ik voor school iets wil testen.
@Moniek: ik ben erin geslaagd om de schroevedraaier en sleutel (de quickedit button) te verwijderen door een klein stukje code aan de html toe te voegen:

.quickedit {
display:none;
}

Dat was alles! Gevonden op http://tricks-for-new-bloggers.blogspot.com/2007/08/quick-edit-and-screwdriver-wrench-icons.html.

In mijn mobiele browser (Opera) zie ik ze helaas nog steeds, maar je kan niet alles hebben.

Een reactie posten