Reacties verwijderen

Annet Smith


Ik heb afgelopen week een anonieme reactie van mijn blog verwijderd bij een vrij oud bericht waarin alleen de opmerking "sssaaaaaaaiiiiiii" stond. Op het moment dat ik deze had verwijderd ging er toch een twijfel door me heen, want misschien had ik wel beter kunnen reageren. En misschien lijkt het op deze manier wel net alsof ik geen kritiek duld, wat niet zo is, want ik probeer me kritiek altijd aan te trekken en er iets mee te doen.
Ik heb daarom de vraag eens in Twitter gesteld en kreeg een aantal reacties. Zo gaf Wilfred Rubens aan: "ik sta anoniem becommentariƫren niet toe, maar had deze wel laten staan". Marc Elvery zei:"censuur is een zwaar woord, je had er ook commentaar op kunnen geven". Antoine v Dinter zei onder meer: "Zulk soort comments zou ik ook verwijderen. Sterker nog, ik [heb] zoiets soortgelijks onlangs verwijderd. " en daarna nog "Dit overkomt je een enkele keer, dus is het niet zo'n ramp. Bij mij is het nu 1 x voorgekomen dat ik een comment heb verwijderd". Tenslotte gaf Karin Bronwasser nog aan: "die haal ik ook gewoon weg, of komen niet door de moderatie heen. Op kids en zo pas ik soms echt censuur toe, is ook wel nodig".
Ik sta anoniem reageren hier toe, omdat het nog steeds zo is dat niet iedereen een Google account heeft en dat werpt dan een drempel op bij mensen om iets bij te dragen. Ook merk ik dat de anonieme bijdrages vaak hele zinvolle informatie bevatten. Maar deze reactie voegde wat mij betreft niks toe en ik denk ook niet dat diegene nog had gereageerd als ik zelf een reactie had geschreven.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat anderen hiervan vinden. Sta je anonieme reacties toe? Waarom wel/niet? En wat zou jij doen als je een dergelijke comment krijgt?

Bookmark and Share
10 Responses to "Reacties verwijderen"
vrijdag, 27 februari, 2009
Ik zou me er niet al te druk over maken. Als 'moderator' van jouw blog lijkt het me niet meer dan acceptabel dat je dit soort zinloze bijdragen niet de discussie laat vervuilen. Mensen die hier reacties plaatsen zijn hier te gast en hebben zich dus te schikken naar hoe jij omgaat met ongewenst gedrag.

Dit soort commentaren worden (en ik boog hier op jarenlange ervaring als moderator op macosx.nl en macminds.net) doorgaans alleen geplaatst om te trollen. Door er (al dan niet) serieus op in te gaan geef je dit soort zuigende irritantjes precies hun zin.

Ik zeg dus: prima keus om de reactie uit de discussie te halen.
Annet said :
vrijdag, 27 februari, 2009
Via Twitter krijg ik net de volgende reactie van @mmdeboer: Ik zou wel benieuwd zijn naar de drijfveer zoiets op te schrijven, maar vind het wel laf dat het anoniem is: zo kun je wel een antwoord geven, maar wie weet komt de betreffende persoon er nooit meer. Ik zou het opnemen als anonieme feedback...
vrijdag, 27 februari, 2009
Hoi Annet,

Ik kan me voorstellen dat je twijfelt. Zo'n reactie is niet constructief en slaagt er (bij mij tenminste) toch in om een vervelend gevoel op te wekken.

Een vergelijkbaar dilemma had ik toen er over een post van mij een stukje werd geschreven op GeenStijl. Een hoop vervelende reacties volgde op mijn blog waarvan sommige zelfs bedreigend waren. (zie http://www.leerbeleving.nl/2008/11/19/jouw-persoonlijke-leeromgeving/). Ik heb ervoor gekozen om ze te laten staan omdat ze zo dom waren dat ik dat niet wilde negeren.

Fons heeft gelijk: het is jouw blog en zolang het een niet relevante bijdrage betreft ben jij degene die beslist dat deze weg kan. Anders wordt het wanneer het een kritisch opmerking is, die moet blijven staan anders tast je de geloofwaardigheid aan. Dat zijn ook de waardevolle bijdragen.

Er zit niet voor niks een functie in de software waarmee je comments kunt verwijderen. Een beetje opruimen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan ;-)

Hartelijke groeten, Marcel
Anoniem said :
vrijdag, 27 februari, 2009
Ook ik haal af en toe reacties weg die niet relevant zijn, andere laat ik staan, maar vind daar wel iets van, hangt ook van de blogpost waarop gereageerd wordt af. Soms moet ik trouwens ook wel even slikken van een reactie die niet anoniem is, voel me dan persoonlijk een beetje aangevallen. Gelukkig niet zo vervelend als die bij Marcel...da's echt genant.
Pierre said :
vrijdag, 27 februari, 2009
Eigenlijk vatten de reacties het hierboven heel goed samen.
Ik heb overigens een plugin (voor Nucleus, niet voor Wordpress) die de reactiemogelijkheid na 30 dagen automatisch uit zet. Daarmee filter je reacties van mensen die via Google toevallig bij een oud bericht komen en dan reageren.

Je kunt bij mij in principe anoniem reageren al wordt bij een reactie altijd het IP-adres gelogd en je moet altijd een naam of alias invullen.
Bij deze reactie waar jij het over hebt had ik waarschijnlijk niet de moeite genomen om hem te verwijderen. Maar ik zou als ik jou was ook niet wakker liggen van het verwijderen van deze reactie.
Anders zou het zijn als het een inhoudelijke reactie was waar je het gewoon niet mee eens was. Dat zou redelijk onverstandig zijn.
vrijdag, 27 februari, 2009
@karinwinters Ik snap dat, maar dat is de consequentie van schrijven in het openbaar. Of je nu op de barricades gaat, vol in de aanval of je afwachtend en kwetsbaar opstelt; zolang je de optie tot reageren aan hebt staan, zul je soms de confrontatie met 'lastige types' aan moeten gaan. Zeker omdat een blog vaak 'persoonlijk' is, zullen pittige reacties ook 'persoonlijk' voelen. Marcel geeft een goed voorbeeld daarvan.

Comes withe territory zoals de Engelsen zeggen. Voor mij is het de charme van bloggen dat het af en toe knalt. Dat is niet anders dan een pitige discussie (of ruzie) met een klas pubers. En daar heb ik er wel een paar van gehad ... en een hoop vangeleerd.
Annet said :
vrijdag, 27 februari, 2009
Allemaal heel erg bedankt voor deze inzichten!
Denk dat we allemaal dit motto onderschrijven: "Baas in eigen blog"!

@Pierre: dat van die plugin voor Nucleus die na 30 dagen de reacties uit zet, vind ik heel interessant. Vraag me af of er ook een dergelijke plugin voor Blogger is.

@Marcel: had wel iets van het Geen Stijl gebeuren meegekregen, maar las nu pas de nare reacties die erop zijn gekomen. Vond je eigen reacties daarop weer heel sterk!
zaterdag, 28 februari, 2009
Kijk, en ik zet die mogelijkheid om te reageren op oudere artikelen juist weer bewust niet uit. Ik merk namelijk dat sommige van de stukjes die ik ooit schreef soms opnieuw actueel worden en dan is het jammer als er niet (alsnog) op gereageerd kan worden.
Danniƫlle said :
zaterdag, 28 februari, 2009
Ik laat anonieme reacties staan maar haal ze wel weg (ook als er een naam bij staat) als het overduidelijk spam is. Bij oude postjes die over jeugdboeken gaan krijg ik vaak van die reacties, die haal ik echt weg.

Die saaie van jou had ik dan wel weer laten staan denk ik maar het is jouw blog en jouw keuze. Niet meer druk over maken.
maandag, 02 maart, 2009
Ik vind het wel altijd fijn dat ik mijn commentaar direct kan plaatsen en niet dat ik nog door een soort 'review' heen moet. En dat mijn commentaar pas de dag erna bij komt staan. Ik weet niet goed waarom. Hoe dan ook, ik denk dat je zodra je een blog begint je ook een soort verantwoordelijkheid draagt. Maar eenieder weet dat je niet de hele dag naar je blog kunt gaan zitten kijken of iedereen zich wel netjes gedraagd.

Een reactie posten