Toshiba Camileo S10: eerste indrukken

Annet Smith

,


Gisteren kreeg ik van mijn vriend een vroeg verjaardagscadeau. De TNT had een pakket bezorgd terwijl ik thuis was en aangezien ik vakantie heb (en dus tijd om te spelen) mocht ik het gisteren al openmaken. Het bleek een Toshiba Camileo S10 te zijn! In mijn pocket videocamera overzicht had ik hem ook opgenomen, maar er bleek niet echt een goede review van te vinden te zijn, omdat het apparaat nog erg nieuw is. Hij is momenteel alleen bij Pixmania op voorraad. Ik heb daarom besloten een review te gaan samenstellen, maar eerst alvast een voorproefje met de eerste indrukken.

De doos bevat de volgende spullen: de camera (duh!), een adapter, een usb kabel, een hdmi kabel, een tv kabel, handleiding en software, een reinigingsdoekje, een polsbandje en een stevig tasje. En een hele leuke verrassing was nog een klein, buigzaam 3-poots mini statiefje! De camera is heel klein en licht en heeft een uitklapbaar 2,5" scherm waardoor je goed kan zien wat je filmt. Helaas zit het scherm bij deze camera een ietsje scheef, maar het filmen gaat er verder prima mee.

Voordat je de camera kan gebruiken moet je eerst een klein stukje tape van de accu afhalen. Deze is goed te bereiken via een uitschuifbaar zijstuk. Opladen gaat trouwens alleen via de adapter, niet via de pc. Daarna start de camera op en kun je meteen aan de slag.

De specificaties zijn als volgt:
  • 18 mm dik, 57 mm breed en 100 mm hoog
  • 120 gram zwaar
  • HD 1080P
  • hdmi interface
  • sd card slot
  • stabilisatie
  • tot 8MP foto's
  • 2,5" display
  • 4x digitale zoom
De bijgeleverde software is ArcSoft MediaImpession, waarover in een later bericht meer. Handig is in ieder geval dat je hiermee eenvoudig naar YouTube kan uploaden. Wat er verder nog allemaal mee kan moet ik nog ontdekken.

Dit waren de eerste schrijfsels over mijn nieuwe hebbeding. Ik ga vandaag wat verschillende opnames maken, zowel video als foto en deze online zetten zodat je een idee kan krijgen van de beeldkwaliteit. Don't change this channel!
Bookmark and Share
13 Responses to "Toshiba Camileo S10: eerste indrukken"
Anoniem said :
dinsdag, 17 maart, 2009
Leuke review is de software osx compatible, of is ie zoals bij veel producten met osx plug & play??
Annet said :
dinsdag, 17 maart, 2009
De bijgeleverde software is de gratis versie van Media Impression van ArcSoft. Helaas is die er alleen voor Windows. Op hun site kun je wel de volledige versie kopen voor Mac. Je hebt de software echter niet nodig om iets met de camera te kunnen, want die sluit je ook op een Mac probleemloos aan en films zijn in .MOV (dus QuickTime) formaat.
Anoniem said :
zaterdag, 21 maart, 2009
Hallo Annet,

Ik heb je test-filmpje gezien op youtube. Wat me opvalt is het beeldformaat in HD. Deze is aanmerkelijk kleiner dan wat je bij andere voorbeeld filmpjes ziet in HD. Heb je dit bewust gedaan? Wat me ook op valt is de hoge frames-rate. Deze is weer aanmerkelijk beter dan bij anderen. Het een zal wel met het andere te maken hebben neem ik aan. Verder was ik erg onder de indruk van de kwaliteit. Mijn inziens kan zijn grootste concurrent: de Creative Vado HD niet tippen aan het beeld van de S10. Ben benieuwd naar meer voorbeeld filmpjes van je op Youtube. Ik zou graag een voorbeeld willen zien in full HD.
Annet said :
zaterdag, 21 maart, 2009
Ik heb niet bewust het filmpje kleiner gemaakt. De opnames zijn gemaakt in wisselende HD instellingen, zowel 1080p als ook 720. Kennelijk wordt alleen die laatste dan gepakt als je de filmpjes allemaal achter elkaar plakt. Ik heb nu een filmpje geĆ¼pload in alleen 1080p kwaliteit. Helaas werkt de stabilisatie dan niet meer, maar de scherpte is prima. Zie http://www.youtube.com/watch?v=Vw_W8m4skK0&feature=channel_page voor dat filmpje van de achtertuin. ;-)
Ook frame-rate is niet iets dat ik heb aangepast, maar heb de standaard instelling gebruikt, welke 30,0 fps is.
Anoniem said :
zondag, 22 maart, 2009
Je hebt gelukkig begrepen dat ik met mijn "HD" opmerkingen "HQ" bedoelde ;)
Ik heb inmiddels ook je achtertuin-filmpje gezien. Wederom een behoorlijk verschil met je Testvideo overzicht met Toshiba Camileo S10 (http://www.youtube.com/watch?v=QEO5aeV8YSA). Het verschil zit hem met name in de frame-rate. De bewegingen in de tuin lijken frames over te slaan. De testvideo doet het aanmerkelijk beter. Al met al toch verbluffend hoeveel kwaliteit je rond de 150 euro kunt krijgen.
Is het overigens mogelijk dat je ergens een onbewerkt full HD filmpje neerzet zodat ik het kan uploaden?

gr. Marcel
Annet said :
zondag, 22 maart, 2009
Ik vond zelf de kwaliteit van de 720 variant beter, omdat de beeldstabilisatie wel uitmaakt. En inderdaad lijkt het net of er af en toe wat wordt overgeslagen in die 1080p versie. Wel vreemd eigenlijk. Ik hou het in ieder geval bij de 720 met stabilisatie instelling voor dagelijks gebruik.
Het achtertuin filmpje kan je eenvoudig zelf downloaden door het woord "kick" voor youtube in de url te zetten. Het adres is dan http://kickyoutube.com/watch/?v=Vw_W8m4skK0 en daar heb je dan bovenaan een extra balk waarin je kan kiezen voor HD en vervolgens de groene knop rechts om te downloaden.
Anoniem said :
zondag, 22 maart, 2009
Beeldstabilisatie is een niet te versmaden feature. Bijna een must bij dit soort broekzak-formaat camcorders. Ik neem aan dat het een electronische beeldstabilisatie is en ook echt merkbaar werkt.

Wat kickyoutube betreft:
call me stupid maar ik krijg met geen mogelijkheid het filmpje gedownload :(
Het groene knopje "GO" verandert in "DOWN"
Op het moment dat je daarop klikt schijn je ergens "save as" via de rechtermuis te kunnen kiezen. Maar geen idee waar.
Ik vind het trouwens vreemd dat je tuin-filmpje meer op 4:3 lijkt dan 16:9.

gr. Marcel
Annet said :
zondag, 22 maart, 2009
Bij KickYouTube klik je met rechts op de DOWN knop en kiest dan voor "doel opslaan als" (in Internet Explorer of "koppeling opslaan als" (in FireFox).
Dat van die beeldverhouding was me ook al opgevallen, maar geen idee hoe dat nou weer komt. Heb niks aan de beeldinstellingen veranderd en de vorige waren wel allemaal goed.
Anoniem said :
zondag, 22 maart, 2009
Bedankt Annet. Natuurlijk moet ik weer zo nodig Opera gebruiken :). Maar ik heb het nu kunnen downloaden. Het werkt maar ik krijg het filmpje, ondanks het aanklikken van "HD", als 480*360 MP4 binnen. Het ziet er ook minder goed uit dan het filmpje rechtstreeks bekeken met de HD optie. Afijn, ben wel overtuigd van de enorme prijs/prestatie verhouding van de nieuwe Camileo range. Zoomen, beeldstabilisatie en dat in HD kwaliteit voor ongeveer 150 euro.
Heb je 1 van de andere telgen uit de Camileo-familie nog overwogen? Ik doel hiermee op de P30 of H20. Vooral de P30 lijkt me een leuke optie. Het moet voor mij vooral (broekzak) portable blijven.
Annet said :
zondag, 22 maart, 2009
Ik heb de andere camera's in de Camileo serie wel even bekeken, maar de afmetingen van de S10 waren voor mij doorslaggevend. Bovendien wilde ik kijken of dit een goed alternatief zou kunnen zijn voor de Flip Mino, de Kodak Z6 of de Creative Vado en ik denk dat ik daarbij de juiste keuze heb gemaakt.
Anoniem said :
dinsdag, 14 april, 2009
Ik heb de h20. Het beeldkwaliteit is net iets beter dan de rest van de Camileo familie.
donderdag, 14 mei, 2009
Zeer goeie camera voor mijn eerste beelden er mee zie,
http://www.youtube.com/watch?v=fRrZhM63sys&feature=channel_page
Anoniem said :
maandag, 20 juli, 2009
hallo,
kun je er mee in't zwart/wit filmen?

Een reactie posten