27.3.09

(0) Comments

Games Atelier workshop

Annet Smith

, ,

Vanmiddag nam ik deel aan een workshop van de Waag Society in Pakhuis de Zwijger over Games Atelier, een product waarmee je eenvoudig op gps gebaseerde games kunt maken. Ik kwam hier nog enkele Twitter bekenden (Jeroen Rougoor en Marieke van Osch) tegen en samen gingen we eerst een game (af)maken en vervolgens een game lopen die door anderen in de groep was gemaakt. Het vergde te veel tijd om helemaal vanaf nul te beginnen, dus was al wat voorwerk gedaan en hoefden we nog maar 2 opdrachten toe te voegen.

De software is gemaakt door 7Scenes en is webbased. Stapsgewijs wordt je door de opbouw van een spel geleid. Allereerst is het verstandig om de plek waar je je game wilt laten spelen te verkennen en misschien ook wat foto's te maken die je aan je game kan toevoegen. Daarna ga je aan de slag. Je kunt kiezen uit 3 speltypes:
  • Secret trail: een speurtocht waarbij je volgens een vooraf bepaalde route van opdracht naar opdracht loopt. Hier wordt altijd een volgende punt pas zichtbaar als het vorige is bereikt. Je kunt punten verdienen of bijvoorbeeld letters van een word verzamelen.
  • Collect & trade: een x aantal punten zijn op de kaart zichtbaar en je kunt zelf bepalen welke volgorde je kiest. Je verzamelt hierbij objecten waarvan je een bepaald aantal moet zien te vinden. Extra leuk is hier dat je ook de andere groepjes op je scherm kan zien en dan met elkaar objecten kan ruilen.
  • Adventure: de lastigste variant waarin je mensen rollen toebedeeld en waarbij de verhaallijn van groot belang is.
We gingen tijdens de workshop aan de slag met de eenvoudigste vorm, een speurtocht, en de meeste vragen en informatieschermen waren al ingevoerd. Je kunt notities toevoegen die verschijnen op het moment dat je een punt hebt bereikt. Je kunt plaatjes tonen, geluiden laten horen of filmpjes laten afspelen. Als opdracht kun je een foto laten maken of een open- of meerkeuzevraag laten beantwoorden. Het maken van de opdrachten gaat op een vrij intuitieve manier en het werken met de software is dan ook voor iemand met een beetje computerervaring goed te doen.

Na het invoeren van de opdrachten gingen we de straat op om zelf een wandeling te maken en werd duidelijk hoe het er in de praktijk dan aan toe gaat. Je bereikt een punt, de Nokia N95 (want vooralsnog werkt het alleen op Symbian toestellen, niet op bijv. een iPhone of Windows Mobile apparaat helaas) begint even te trillen en een venster popt op het scherm omhoog. Afhankelijk van de instellingen moet je iets lezen, luisteren, bekijken of zelf iets doen. Allemaal heel interactief dus. Als je je opdracht hebt gehad wordt het volgende punt op de route zichtbaar en loop je weer verder.

Nadat we op deze manier het Java eiland hadden verkend gingen we in het pakhuis nog even in op wat je achteraf nog terug kan zien. Je kunt alle gelopen routes, de gemaakte foto's en ingevulde vragen doornemen en eventueel beoordelen. Op die manier kun je als docent van alle leerlingen zien waar ze zijn geweest en wat ze hebben gedaan.

Voor de hand ligt natuurlijk dat dergelijke toepassingen worden ingezet bij bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het ook op andere vakgebieden duidelijke meerwaarde kan hebben (bijv. biologie, architectuur, techniek). De fysieke omgeving maakt veel meer indruk dan een plaatje in een boek en dan blijft de informatie die je over wilt brengen ook beter hangen (wat ook uit onderzoek is gebleken).

De aanschaf van een schoollicentie (die naast toegang tot de software ook enkele train de trainer sessies bevat) is niet goedkoop (rond de €3000,- werd als richtlijn genoemd), maar voor een groot ROC of een samenwerkingsverband van PO of VO scholen geldt 1 licentie wel voor alle vestigingen en dan vind ik het nog wel meevallen als je dan kijkt naar kosten per leerling. In ieder geval is deze manier van omgaan met lesstof veel leuker dan alleen maar een tekst lezen of iets opzoeken op internet.

Bookmark and Share
0 Responses to "Games Atelier workshop"

Een reactie posten