Workshop mediawijsheid

Annet Smith

Vanmiddag mocht ik onverwacht een workshop mediawijsheid verzorgen voor een groep van zo'n 15 docenten. Mijn collega werd ziek en ik heb haar materialen gebruikt en me verder ingelezen.
 
We hadden het begrip mediawijsheid onderverdeeld in 3 gebieden: informatievaardigheden, ict-vaardigheden en veiligheid. Deze sessie ging voornamelijk over het eerste onderdeel, hoewel ik het niet kon laten om ze ook even het filmpje What the H@ck te laten zien, over de manier waarop sommige docenten omgaan met gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en toetsbestanden. Zette ze meteen even aan het denken!

Uitgangspunt van de workshop was vooral hoe je als docent je cursisten kunt begeleiden bij het zoeken en vinden op internet. Maar voordat je dat kan moet je natuurlijk zelf ook je weg goed weten. Voor meerdere deelnemers was het bijvoorbeeld nieuw dat je AND of een plusteken kan gebruiken, of aanhalingstekens, om je zoekopdracht te verfijnen. Meteen dus maar even een linkje naar iedereen gemaild van een pagina met duidelijke uitleg hierover.

Ik heb gebruik gemaakt van de zogenaamde Big 6, een 6-stappenplan om beter en kritischer te leren zoeken, o.a. te vinden in een publicatie van het Ruud de Moor Centrum (pdf). Die stappen zijn:
1. Bepalen van de leertaak
2. Zoekstrategie├źn toepassen
3. Lokaliseren van de informatie
4. Gebruiken van informatie
5. Verwerken van informatie
6. Evalueren

Na korte uitleg aan de hand van een voorbeeld ging men zelf aan de slag met een zelfgekozen thema/ onderwerp. Iedereen ging enthousiast zoeken in Google, maar ook hier bleek dat enkelen moeite hadden met het definieren van de juiste zoektermen of met het interpreteren van de gevonden resultaten. Kijken naar de basis url, op een site zoeken naar wie erachter zit, kritisch lezen van de gevonden informatie, het zijn allemaal stappen die je kan nemen en die cursisten vaak niet toepassen. Gelukkig werd er onderling ook veel overlegd en kwam men gezamenlijk weer verder. En men nam de tijd, iets dat cursisten ook niet altijd doen.

Aan het eind was er nog tijd om even in wat sites te kijken die ook interessant zijn rondom dit onderwerp. Dit zijn:
- Mediawijsheid.nl
- Mediawijs pagina van Kennisnet
- Webdetective (online cursus met oefeningen, bedoeld voor cursisten, maar de docenten vonden het ook heel leuk en leerzaam!)
- Veiligheid pagina van Kennisnet voor scholieren

Een hele leuke en voor iedereen leerzame sessie zo op de vrijdagmiddag en men gaf aan dat het thema mediawijsheid en de Big 6 zeker binnen de opleiding een plek moet krijgen in het curriculum. En dan vind ik zo'n bijeenkomst gewoon geslaagd!

Bookmark and Share
1 Response to "Workshop mediawijsheid"
zaterdag, 07 maart, 2009
Filmpje kende ik nog niet, leuk!

Een reactie posten