Zoektocht naar Netvibes alternatief

Annet Smith

Gisteren las ik een bericht waarin werd aangegeven dat het wellicht niet meer zo lang zal duren voordat Netvibes de geest geeft. Het was me al opgevallen dat de site er de laatste week regelmatig uitlag, wat mijn humeur niet heeft bevorderd. Aangezien ik Netvibes dagelijks gebruik om feeds te lezen en ik ook een openbare pagina heb gemaakt die ik gebruik als alternatief voor een blogroll op deze pagina, wilde ik maar eens rondkijken naar een alternatief.

Als voorwaarde voor mijn keuze wilde ik zowel mijn feeds er zelf mee kunnen lezen als ook een goed overzicht kunnen maken voor de lezers van dit blog om te zien waar ik zoal mijn informatie vandaan haal. Ook wilde ik het opml-bestand dat ik uit Netvibes had geexporteerd weer kunnen importeren.

Als eerste kwam ik uit bij Google Reader. Voor het lezen van feeds kun je er natuurlijk prima terecht, maar de manier waarop ik daar mijn feeds openbaar kan maken (zie deze pagina) vond ik niet ideaal. Alleen de meest recente berichten zijn dan te zien en je moet wel erg ver doorbladeren wil je een indruk krijgen van welke feeds ik zoal lees. Je kan ook voor een optie kiezen om een blogroll te genereren, die je dan meteen in je Blogger blog kan importeren, maar dat wilde ik juist niet, omdat deze pagina dan zo lang wordt dat je maar blijft scrollen. Geen optie dus.

Vervolgens kwam ik terecht bij Symbaloo. Ziet er prachtig uit, maar de manier waarop je feeds moet toevoegen (1 voor 1) was me veel te veel werk. Opml-bestanden importeren bleek niet mogelijk. Ook geen optie dus.

Toen was er Pageflakes. Dit was een goeie kanshebber, met sterke overeenkomsten met Netvibes. Een prachtige extra optie is een java-app voor de mobiel, die ik ook meteen even heb geinstalleerd. Synchroniseer vervolgens alle feeds die je ook mobiel wil lezen en je hebt onderweg ook wat te doen. En tenslotte kun je je pagina's ook openbaar maken als zogenaamde pagecasts (zie deze die ik even gemaakt heb). Maar helaas, de import van het opml-bestand zorgde voor problemen. Het werd niet herkend. Dus ook hier zou ik dan alles handmatig moeten toevoegen. Opnieuw geen optie.

De volgende keus was Yurls, maar daar bleek al snel dat je geen opml-bestand kan importeren. En handmatig honderden feeds invoeren zag ik ook hier niet zitten. Gauw verder zoeken.

Nu met Webwag. Ik kende het nog niet, maar de opml-file werd meteen geimporteerd en de look en feel deed sterk aan Netvibes denken. Net als bij Pageflakes is er bij Webwag ook een mobiele app. Maar ook hier toch een tekortkoming: de gemaakte pagina's waren niet openbaar te maken. De moed zakte me zo langzaamaan in de schoenen...

Volgende optie bleek de beste, namelijk Protopage. Opnieuw een sterke gelijkenis met Netvibes, importeren van de opml lukte ook en lezen van de feeds in een apart scherm ziet er ook goed uit. Jammer is wel dat alle widgets uit de opml 1 voor 1 op een pagina moeten worden gesleept, maar dat had ik er, na zoveel mislukte pogingen, wel voor over. Ook was er de optie om de pagina openbaar te maken en zie daarom dit eindresultaat van toch wel weer enkele uurtjes zwoegen. Wat ik er nog in mis zijn de getallen in de kop van de feed die aangeven hoeveel berichten ik nog moet lezen. Ook is het vervelend dat een ingeklapte feed automatisch uitklapt als je je muis eroverheen haalt. Ik ga er nu eerst een paar dagen mee stoeien en kijken hoe het me bevalt.

Voorlopig doet Netvibes het nog, maar mocht het stoppen, dan heb ik alvast een alternatief gevonden. Maar mocht er nog iemand tips en trucs hebben voor nog meer mooie startpagina's die veel kunnen van wat Netvibes kan, dan hou ik me aanbevolen!


Bookmark and Share
5 Responses to "Zoektocht naar Netvibes alternatief"
sanderschenk said :
zondag, 08 maart, 2009
Protopage ziet er inderdaad bijna net zo gelikt uit als Netvibes. En nu maar hopen dat zij (wel) het hoofd boven water houden. Maar ja, als het Netvibes als grote partij misschien al niet gaat lukken... Ik hoop voor je dat Netvibes gewoon in de lucht blijft.
scolaris said :
zondag, 08 maart, 2009
Hi Annet, mag ik je feedly tippen (http://www.feedly.com)
Annet said :
zondag, 08 maart, 2009
@sanderschenk Ik help het je hopen!
@scolaris Natuurlijk mag je ook Feedly tippen, alhoewel dit niet echt voldoet aan mijn eisen. Ik had de plugin voor FireFox enkele weken geleden al eens geïnstalleerd en het ziet er mooi uit, maar ik hou toch meer van een standaard opsomming van alle feeds die ik volg. Het is verder prima geschikt om zelf mijn feeds in te lezen en de layout is weer eens wat anders, maar het is niet geschikt om als openbare blogroll te gebruiken.
Moniek said :
maandag, 09 maart, 2009
Hé Annet, bedankt voor dit bericht. Wat een ramp als Netvibes ermee stopt! Ik gebruik zowel Netvibes als I-google en ik vind Netvibes prettiger. Vooral omdat je snel kunt zien hoe lang het geleden is dat een bericht geplaatst werd en of ik het al gelezen had. Daaraan ontbreekt het bij i-google. De door jou genoemde protopage ga ik uitproberen, hoewel ik eigenlijk geen zin heb om wéér een ander programma erbij te nemen. (Symbaloo probeerde ik ook ooit eerder, maar dat beviel me niet)
elke said :
woensdag, 11 maart, 2009
Mijn Protopage is al jaren oud, en soms hebben ze tijden van magere service. Dan probeerde ik andere readers uit, om ze te straffen. Eentje daarvan is ermee opgehouden en andere heb ik zelf gestopt. Een prettigere reader dan Protopage heb ik nog niet gevonden.

Een reactie posten