25.4.09

(3) Comments

SamSam 2009: keynote 2, voorbeelden uit de praktijk

Annet Smith

,

Tijdens de 2e keynote van de dag waren enkele mensen uit HBO, WO en PO uitgenodigd om meer te vertellen over hun eigen ervaringen met Sharepoint in het onderwijs. Eerst stelde men zich voor en daarna had men maximaal 5 minuten om uit de doeken te doen wat er in hun school gedaan werd met Sharepoint. Het voert te ver om dit hier allemaal te beschrijven, maar enkele leuke zaken zijn me bijgebleven.
Zo vertelde Jeroen Bottema van Hogeschool InHolland en de School for Education in Amsterdam hoe hij zijn studenten van de lerarenopleiding stukjes uit de praktijk liet filmen met een Flip en dat deze beelden vervolgens in hun (Winvision) portfolio werden gebruikt als mogelijkheid om vaardigheden aan te tonen en om feedback te vragen van docent en medestudenten.

Een ander leuk voorbeeld (uitgelegd door Arne Horst) was dat van InHolland waar de standaard blog en wiki functionaliteit van Sharepoint was gebruikt voor zogenaamde blogfolio's en competentiewiki's. Deze worden ingezet voor persoonlijke reflectie en het werken aan de eigen competenties van studenten. De blogposts werden daarbij gelinkt aan een competentiematrix waarin de vorderingen van een student te volgen zijn. Ook liet de spreker nog een "muurkrant" zien waarop uit allerlei informatiebronnen het laatste nieuws op 1 pagina voor de studenten werd getoond.

Wat verder tijdens deze keynote nog opviel is dat verschillende scholen ook weer verschillende manieren hebben gevonden om Sharepoint in te zetten. Daarnaast werd ook Adobe Connect, videoconferencing software, een aantal malen genoemd. Dit is als onderdeel van de Surfgroepen te gebruiken. Wat ik wel jammer vond was het ontbreken van voorbeelden uit vo en mbo, maar Nico Juist (van de Sharepoint gebruikers community) gaf al wel aan dat dit een volgende keer er zeker bij zou zitten.

Bookmark and Share
3 Responses to "SamSam 2009: keynote 2, voorbeelden uit de praktijk"
Arne said :
woensdag, 29 april, 2009
Hoi Annet, lees zojuist je blog over mijn presentatie tijdens SamSam. Leuk het zo eens terug te lezen! De Blogfolio en Competentiewiki vormen een geheel.. Het zijn daarom ook "Bliki's" dus een noviteit te noemen. (Gezien de naam van jouw site zal je dat gegeven wel aanspreken denk ik :-)

De Muurkrant bevat o.a. zowel blogs van studenten als ook van docenten, medewerkers (onderwijs)projecten, afdelingen. 19 mei presenteer ik beide onderwerpen wat uitgebreider tijdens de SURF Samendag (Jaarbeurs Utrecht).
Met jouw goedvinden verwijs ik hier intern graag naar jouw blog (is wellicht ook goed voor de tijdens m'n presentatie genoemde functioneringsgesprek ;-))

Hartelijke groet en tot ziens!
Annet said :
woensdag, 29 april, 2009
Hallo Arne!
Ik vond je verhaal tijdens SamSam erg leuk en de manier waarop je de mogelijkheden van Sharepoint hebt getweakt voor je eigen doeleinden ook mooi om te zien. En een Bliki wordt misschien wel het woord van 2009! ;-)
Natuurlijk mag je altijd verwijzen naar mijn blog en als je nog eens iets in Sharepoint gaat doen ben ik natuurlijk heel benieuwd!
Arne said :
dinsdag, 12 mei, 2009
Hoi Annet, thanks for the compliments :-) En tsja.. het woord van 2009 zou natuurlijk heel mooi zijn! :-D

(Late reactie: mei-vakantie hè ;-)

Een reactie posten